Στην αρχαία Ινδία είχαν ανακαλύψει την έρευνα στα βλαστοκύτταρα και την εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ ο θεός Βισνού κυνηγούσε τους εχθρούς του με κατευθυνόμενους πυραύλους. Όσο για τις ανακαλύψεις του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν, δεν ήταν κάτι το πρωτότυπο και αξιόλογο για την επιστήμη!

Οι απόψεις αυτές ακούστηκαν σε σημαντικό επιστημονικό συνέδριο στην Ινδία, το οποίο παρακολούθησαν νομπελίστες επιστήμονες και ο πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντρα Μόντι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σάλος.

Οι οργανωτές του Ινδικού Επιστημονικού Συνεδρίου εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για όσα απολύτως ανορθόδοξα ακούστηκαν από το βήμα της εκδήλωσης μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Διάφοροι επιστήμονες έκριναν σκόπιμο να αφήσουν ανεξέλεγκτα ελεύθερη τη φαντασία τους ή να προσφύγουν σε λογοτεχνικές και συμβολικές αναφορές σε θρησκευτικά και άλλα αρχαία ινδικά κείμενα, προσδίδοντάς τους κυριολεκτική σημασία και επιστημονικό κύρος.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο κρούσμα διείσδυσης ινδουιστικών εθνικιστικών και θρησκευτικών θεωριών στη δημόσια πλέον σκηνή και ατζέντα της μεγαλύτερης σύγχρονης δημοκρατίας του κόσμου με την πανάρχαια παράδοση, για την οποία δικαιολογημένα είναι υπερήφανη.

Όμως σε μερικούς η υπερηφάνεια αποκτά εξωπραγματικές διαστάσεις. Όπως υποστήριξε ο Ναγκεσγουάρ Ράο, καθηγητής ανόργανης χημείας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Άντρα της Νότιας Ινδίας, «είχαμε 100 Καουράβας (σ.σ. απογόνους του μυθικού βασιλιά Κουρού του έπους Μαχαμπαράτα) από μια μητέρα χάρη στην τεχνολογία των βλαστικών κυττάρων και του δοκιμαστικού σωλήνα». Εν ολίγοις, ένας επιστήμονας και μάλιστα σε υψηλή θέση βασίστηκε σε ένα αρχαίο λογοτεχνικό κείμενο για να υποστηρίξει ότι η αρχαία Ινδία είχε ανακαλύψει την εξωσωματική γονιμοποίηση πριν χιλιάδες χρόνια.

Ο ίδιος, αντλώντας πάλι έμπνευση από τη Μαχαμπαράτα, είπε ότι «ο Κύριος Βισνού χρησιμοποιούσε κατευθυνόμενους πυραύλους γνωστούς ως “Βισνού Τσάκρα”, με τους οποίους κυνηγούσε στόχους εν κινήσει».

Ένας άλλος επιστήμονας από πανεπιστήμιο στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού ισχυρίστηκε με άνεση ότι οι ανακαλύψεις του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν δεν ήταν πραγματικά πρωτοποριακές.

Οι οργανωτές του συνεδρίου, οι οποίοι δεν ήξεραν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν, προσπάθησαν κάπως να υποβαθμίσουν τον αντίκτυπο, χαρακτηρίζοντας «ατυχές» το γεγονός ότι η εκδήλωση «εκτροχιάστηκε» από τέτοιες αναφορές.

«Δεν συμμεριζόμαστε αυτές τις απόψεις και κρατάμε αποστάσεις από αυτά τα σχόλια. Είναι κάτι ατυχές. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τέτοιου είδους δηλώσεις από υπεύθυνους ανθρώπους», δήλωσε ο Πρεμέντου Μαθούρ, γενικός γραμματέας της Ένωσης του Ινδικού Επιστημονικού Συνεδρίου.

Όμως το πρόβλημα έχει βάθος. Πέρυσι ακόμη και ο υπουργός Σάτια Παλ Σινγκ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ανώτερη εκπαίδευση και μέλος του κυβερνώντος εθνικιστικού-ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, δήλωσε ότι η εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου είναι εσφαλμένη και υποσχέθηκε ότι το διδακτικό πρόγραμμα στις σχολές θα αλλάξει γι’ αυτό το λόγο.

Το 2018 ο υπουργός επιστήμης Χαρς Βαρντάν δήλωσε ότι οι αρχαίοι Έλληνες πήραν από τους αρχαίους Ινδούς τις πρώτες μαθηματικές γνώσεις τους, ενώ παραποίησε δηλώσεις του αείμνηστου Βρετανού κοσμολόγου Στίβεν Χόκινγκ ότι -δήθεν- στις Βέδες αναφέρονται ανακαλύψεις σημαντικότερες από τις θεωρίες σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του Μπαρατίγια Τζανάτα Ναρέντρα Μόντι το 2015 είχε υποστηρίξει ότι τα αρχαία ινδικά κείμενα αποτελούν απόδειξη πως στην αρχαία Ινδία γίνονταν επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής.