Τα τεκταινόμενα στη πολιτική ζωή της χώρας μας, δεν αφήνουν κανέναν άνθρωπο ανεπηρέαστο και ανέκφραστο αφού η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση αποτελεί καθημερινότητα.

Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποτελεί αίτιο για αγανάκτηση αλλά προϊόν αυτοκριτικής διότι είναι το αποτέλεσμα δικών μας ενεργειών.

Η παρούσα κυβέρνηση όπως και οι υπόλοιπες εκλέχθηκαν κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες δηλαδή εκλέχθηκε από το λαό. Αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, Οι πολίτες αγανακτισμένοι από πολιτικό γίγνεσθαι των προηγούμενων ετών αισθάνθηκαν έλξη για το νέο, το οποίο θα απάλλαζε δια μαγείας τη χώρα από τα οικονομικά της προβλήματα και θα έδινε στους “κακούς” δανειστές ένα καλό μάθημα.

Όμως αυτό το νέο αποδείχθηκε το πιο παλιό καθώς επανέφερε όλες αυτές τις άσχημες πράξεις του παρελθόντος που με τόσο κόπο προσπάθησε η Ελλάδα να απαλλαγεί από αυτές . Έτσι, με καλό σύμμαχο, τον λαϊκισμό κατάφερε να πείσει τους περισσότερους Έλληνες που αναζητούσαν μια εύκολη λύση. Τα αποτελέσματα της τετραετίας είναι πολλά και άσχημα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει αν δεν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και όχι αλλά σίγουρα δεν θα έπεφτε ακόμα πιο κάτω όπως έχει πέσει τώρα.

Η καταστροφική τετραετία της κυβέρνησης επέφερε πολλές συνέπειες όπως οικονομική καταστροφή, διάλυση της μεσαίας τάξης , άσχημες συμφωνίες που πλήττουν την Ελλάδα, υπονόμευση κάθε δημοκρατικού θεσμού, προσπάθειες φίμωσης του τύπου , έλεγχος της δικαιοσύνης, κατακερματισμός της παιδείας και θλίψη, θλίψη για την Ελλάδα που μπορούσε να πετύχει τόσα πολλά και χάνει και αυτά τα λίγα που διαθέτει. Ωστόσο, η κυβέρνηση αυτή μπορεί να πετύχει έμμεσα και κάτι θετικό.

Κάποιοι Έλληνες είτε ψήφισαν με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον έναντι του κοινωνικού, είτε από αγανάκτηση για τους προηγούμενους είτε ψήφισαν για να ψηφίσουν αγνοώντας τη σοβαρότητα της επιλογής τους, για όλους αυτούς, αυτή η τετραετία πρέπει να θεωρηθεί ως ένα αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών που οδήγησαν την χώρα σε μια άσχημη εποχή. Βέβαια, υπήρχε ακόμα και μια μερίδα πολιτών που δεν πήγε να ψηφίσει καθόλου, θέτοντας έτσι, τη δική τους “τιμωρία” προς τους πολιτικούς για όλα όσα είχαν συμβεί ή αποδοκίμασαν με αυτό το τρόπο το παρόν πολιτικό σύστημα ή δεν ενδιαφέρονται για τη πολιτική. Αυτή η μερίδα δεν ” τιμώρησε” τους πολιτικούς αλλά τον ίδιο τον εαυτό της διότι με αυτό που έκανε βοήθησε λίγο περισσότερο την εκλογή του Σύριζα.

Οπότε για όλους αυτούς και όσους σκέφτονται να το επαναλάβουν θα δανειστώ μια ρήση του Πλάτωνα που αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση ” Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροι σου.”

Καταλήγοντας η κυβέρνηση έπληξε την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, τίποτα μετά το πέρας της δεν θα είναι ίδιο. Όμως, δεν πρέπει να βρισκόμαστε οι Έλληνες μόνο στη θέση του ” θύματος” αλλά και του ” θύτη” διότι εμείς επιλέξαμε αυτούς τους αντιπροσώπους. Όλη αυτή η κατάσταση είναι μια καλή ευκαιρία για αυτοκριτική και περισυλλογή των επιλογών, των κρίσεων και των αποφάσεων μας ώστε την επόμενη φορά που θα κληθεί ο ελληνικός λαός να εκλέξει τους αντιπροσώπους του, να το πράξει κατανοώντας τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι δυστυχώς ή ευτυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται, γίνονται τα ίδια λάθη και εμείς τα κοιτάμε παθητικά.