Στις 25 Φεβρουαρίου ο φορέας Konrad-Adenauer-Stiftung Ελλάδος και Κύπρου πραγματοποίησε την εκδήλωση υπό τον τίτλο «Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος: Ο ρόλος και οι προκλήσεις για Ελλάδα και ΕΕ σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον», όπου παρέστησαν ειδικοί επί των θεμάτων, διπλωμάτες και καθηγητές Πανεπιστημίων. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βόρειας Μ. (2009-2011) καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Vasko Naumovski. Σε μια συζήτηση που πολλές φορές φορτίστηκε από τη χρήση σκέτου του όρου «Μακεδονία» από παρευρισκόμενους, ενώ στιγματίστηκε και με την ύπαρξη αντεγκλήσεων με Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίων. Στο τέλος αυτής της ημερίδας, ο κατά άλλα ήπιος διπλωμάτης και καθηγητής κ. Naumovski, τηρώντας τα προσχήματα και την τελευταία διεθνή Συμφωνία (Συνθήκη των Πρεσπών), παραχώρησε στο Politically Incorrect συνέντευξη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαμορφούμενη εσωτερική εικόνα της χώρας του.

Ερώτηση: Πρώτα απ’ όλα θέλω να ρωτήσω τη γενική σας άποψη για τη συμφωνία των Πρεσπών, σε σχέση με τις προηγούμενες προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος. Πιστεύετε ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση και για τις δύο χώρες;

Απάντηση: Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις καθώς γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι σωστή, αλλά ο πρόεδρος της χώρας και η αντιπολίτευση πιστεύουν ότι ήταν κακή συμφωνία. Γνωρίζετε ότι υπήρξε δημοψήφισμα, όπου μόνο το 36% του πληθυσμού ψήφισε και η κυβέρνηση συνεχίζει ακόμα και σήμερα να εξηγεί τις απόψεις της σχετικά με τη συμφωνία. Ο χρόνος θα δείξει εάν ήταν σωστή (η συμφωνία) ή όχι και νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε περισσότερο την κατάσταση που είμαστε σήμερα και να αυξήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών.

Ερώτηση: Ποια νομίζετε ότι είναι τα καλύτερα σημεία αυτής της συμφωνίας για τη χώρα σας; Για παράδειγμα γεωπολιτικοί λόγοι, η ασφάλεια…

Απάντηση: Φυσικά γνωρίζετε ότι όλη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων συνέχιζε ακριβώς επειδή η Ελλάδα χρησιμοποίησε το δικαίωμα του Βέτο για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008 είχαμε μπλοκαριστεί στο ΝΑΤΟ και επίσης από το 2009 και στην Ευρωπαϊκή μας πορεία και χρειάστηκε περισσότερο από δέκα χρόνια για να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει ένα σαφές όφελος από την πλευρά της ασφάλειας και με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει έτσι μια πρόοδος επιβεβαίωσης για τη χώρα.

Ερώτηση: Πώς η συμφωνία αυτή θα επηρεάσει τους ανθρώπους σας είτε θετικά, είτε αρνητικά;

Απάντηση: Όπως ανέφερα προηγουμένως τα αποτελέσματα θα έρθουν με την ιδιότητα του μέλους στο ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωρίζετε ότι οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις σημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς και ότι ο γενικότερος εξευρωπαϊσμός της κοινωνίας θα αποφέρει θετικά οφέλη για τους πολίτες.

Ερώτηση: Και η τελευταία ερώτηση, νομίζετε ότι αυτή η συμφωνία ήταν η τελευταία στάση πριν από το τέλος του ταξιδιού των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών;

Απάντηση: Δεν βλέπω άλλα ανοικτά ζητήματα ή διαφωνίες, αντίθετα, βλέπω πολλές ευκαιρίες και πολλές δυνατότητες συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Ελπίζω ότι τα άτομα και οι οργανισμοί και οι εταιρείες από τις δύο χώρες θα αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες προς όφελος και των δύο χωρών.

Εμείς με τη σειρά μας να τον ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε σε μια νωπή ακόμη για τον τόπο Συμφωνία, όπου το μέλλον θα δείξει κατά πόσο ήταν αναγκαία η ύπαρξη της ή μη.

ΥΓ: Ο αρθρογράφος επέλεξε να βάλει στον τίτλο του άρθρου την Βόρεια Μακεδονία “Βόρεια Μ.” όχι από ασέβεια στην Συμφωνία, αλλά αντιθέτως επειδή βλέπει πολλά ειδησεογραφικά σαιτ/ σελίδες να την καταχρώνται και να βάζουν στους τίτλους τους “Β. Μακεδονία”. Εφόσον εκείνοι μπορούν να λειτουργούν έτσι, τότε είναι εύλογη και η τιτλοδοσία του αρθρογράφου στην συνέντευξη αυτή.