«Η στρατικοποίηση των νησιών που θα πρέπει να παραμείνουν μη στρατικοποιημένα είναι ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων.

Δεν συνάδει με τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και πρέπει να σταματήσει. Περιμένω να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ακάρ υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία σέβεται πάντα τις διεθνείς συνθήκες! «Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Περιμένουμε ανάλογη συμπεριφορά και από όλους τους γείτονές μας», διεμήνυσε.

Παράλληλα ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να λύσει με ειρηνικά μέσα και διάλογο τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Παράλληλα ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να λύσει με ειρηνικά μέσα και διάλογο τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Ενώ πέταξε αιχμές για τις αντιδράσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την απόκτηση από τη Ρωσία των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 την ώρα που η Ελλάδα διαθέτει S-300.

«To σύστημα αεράμυνας S-400 είναι ένα μέτρο για την προστασία της χώρας μας από αεροπορικές και πυραυλικές απειλές. Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα και κάποιοι άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ διαθέτουν συστήματα αεράμυνας S-300. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των χωρών αυτών σ’ αυτό το ζήτημα. Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Τουρκία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της στην περιοχή και συνεχίζει να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη»,  δήλωσε ο Ακάρ.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Απαντώντας στις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ που έκαναν λόγο για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς μίλησε για αυθαίρετες ερμηνείες της Αγκυρας για το διεθνές δίκαιο.

Αναλυτικά, τόνισε πως “εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει. H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις.

H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες”.