Γράφει η Γεωργία Τσαλγίνη

Με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα, σχετικά με τις δημεύσεις περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία προς όφελος του ίδιου του Αλβανικού κράτους αξίζει να τονιστούν τα λάθη της κυβέρνησης σε σχέση με την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Τα τελευταία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, ως απάντηση στις αλβανικές προκλήσεις άσκησε μόνο μερικές πιέσεις, θεωρώντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί χωρίς διπλωματική προσπάθεια και συντονισμένες ενέργειες.

Ξεχνάει τα  κρίσιμα ζητήματα μεταξύ της ελληνικής μειονότητας και των  αλβανικών αρχών, όπως ο μικρός βαθμός συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης σε τοπικά θέματα, ο μικρός και σχεδόν ανύπαρκτος βαθμός συμμετοχής των ατόμων της ελληνικής μειονότητας στις δημόσιες και τοπικές υπηρεσίες της Αλβανίας και το πιο σημαντικό την τυπική ή άτυπη απαγόρευση της χρήσης της ελληνικής σημαίας και των ελληνικών συμβόλων στο αλβανικό έδαφος.

Όμως, οι καταπατήσεις των δικαιωμάτων της διεθνώς αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας είναι συνεχείς και ο Αλέξης Τσίπρας αδιαφορεί παντελώς για την τύχη του εκεί Ελληνισμού.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Βορειοηπειρώτες, όπως αναφέρονται στην γλώσσα της διπλωματίας, θεωρούνται από τις πιο ισχυρές μειονότητες του Ελληνισμού στο εξωτερικό, διότι παρά τις προσπάθειες εξαλβανισμού τους από τις αλβανικές κυβερνήσεις, οι ίδιοι έχουν καταφέρει επιτυχώς να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους.

Εν ολίγοις, οι Βορειοηπειρώτες απέχουν κατά πολύ φυλετικά από τους Αλβανούς, αφού ομιλούν καθαρά την ελληνική γλώσσα και ακολουθούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Μένει να δούμε, όμως, μέχρι πότε η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας θα δέχεται παραβιάσεις και καταπατήσεις των δικαιωμάτων της και μέχρι πότε η κυβέρνηση του Τσίπρα όχι μόνο, θα παραμένει άπραγη, προβαίνοντας σε ορισμένες ψευτοπιέσεις, αλλά πόσο μάλλον, θα ενθαρρύνει τις ενταξιακές πολιτικές μια τέτοιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παραβιάζει συνεχώς και απροκάλυπτα τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

Σε αυτά τα πλαίσια είναι ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε εφόσον συνεχιστούν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μειονότητας αλλά και η προκλητική συμπεριφορά της Αλβανικής κυβέρνησης στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Συνολικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει μια αρκετά αυστηρότερη στάση μέχρι στιγμής και αναμένεται μα αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα ώστε να διεθνοποίησει περισσότερα τις ενέργειες του Αλβανικού κράτους που βλάπτουν ευθέως τα συμφέροντα του ελληνισμού της Αλβανίας.