Στενές σχέσεις φαίνεται να είχαν δημιουργήσει ο Αρτεμίου και οι συνεργάτες του με τη Συνεργατική, που είχε δημιουργήσει δίκτυο πελατών από πλήθος φορολογικούς παραδείσους.

Ηταν Φεβρουάριος του 2015 όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός και ο Νίκος Παππάς ως υπουργός Επικρατείας πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη κυβερνητική επίσκεψή τους στην Κύπρο. Σε αυτό το ταξίδι ο κ. Παππάς συνάντησε στις φυλακές τον Βενιζέλο Ζαννέτο, ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ για τα οικονομικά του κόμματος, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εκβίαση στο πλαίσιο του «σκανδάλου της Δρομολαξιάς», μια υπόθεση με κομματικές προεκτάσεις που τα είχε όλα: από χρήματα ασφαλιστικών ταμείων έως χρηματισμούς συνδικαλιστών και αγορές τουρκοκυπριακών ακινήτων. «Η συνάντηση κράτησε περίπου 20 λεπτά και, σύμφωνα με πρόσωπο των φυλακών, διεξήχθη σε συγκινητική ατμόσφαιρα. Σημειώνεται ότι ο κ. Παππάς είχε συναντηθεί και με τον γιο του κ. Ζαννέτου με τον οποίο συνδέονται με μακροχρόνια φιλία» αναφερόταν σε δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Λιγότερο από δύο μήνες μετά τη συνάντηση Παππά με το ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ εμφανίζεται η πρώτη offshore που συνδέεται με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου και τον τότε συνεργάτη του Λάμπρο Πιερή: η Pizzazz Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, η οποία είχε ως μοναδική δραστηριότητα μία σύμβαση για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνα αγοράς για προϊόντα λιπασμάτων– αντικείμενο που ενδεχομένως να τη συνδέει με την υπόθεση Πετσίτη – ΔΕΠΑ – ELFE.

Οι λογαριασμοί

Η Pizzazz, όπως φαίνεται από έγγραφο που περιλαμβάνεται στη διαρροή των Panama Papers, απέκτησε τραπεζικό λογαριασμό στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας υπό τον εταιρικό αριθμό ΕΤΡ01868961.

Μερικούς μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2015, συστάθηκε μία ακόμα offshore που συνδέεται με το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου: η Elazzoulian Limited, επίσης με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, στην οποία μέτοχος εμφανίζεται ο Σωτηράκης Παναγιώτου, επίσης συνεργάτης του Αρτέμη Αρτεμίου. Σημειώνεται ότι ο Λάμπρος Πιερή και ο Σωτηράκης Παναγιώτου εκπροσωπούνταν φορολογικά στην Ελλάδα από τον Μανώλη Πετσίτη από τα τέλη του 2014 και ενώ μπαινόβγαινε στο Μαξίμου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.

Η Elazzoulian απέκτησε επίσης τραπεζικό λογαριασμό στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας, υπό τον εταιρικό αριθμό ΕΤΡ01893979.

Τα έγγραφα των Panama Papers

  • Η Pizzazz, όπως φαίνεται από έγγραφο που περιλαμβάνεται στη διαρροή των Panama Papers, απέκτησε τραπεζικό λογαριασμό στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας υπό τον εταιρικό αριθμό ΕΤΡ01868961.
  • Η Elazzoulian απέκτησε επίσης τραπεζικό λογαριασμό στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας, υπό τον εταιρικό αριθμό ΕΤΡ01893979.

Το ταμιευτήριο

Το συγκεκριμένο Ταμιευτήριο βρισκόταν υπό την ομπρέλα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, στο ανώτατο διοικητικό όργανο της οποίας (Επιτροπεία) είχε διοριστεί μέλος από το ΑΚΕΛ ο Λάμπρος Πιερή, ο συνιδρυτής και συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου του Αρτεμίου. Την περίοδο που άνοιξαν και λειτουργούσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των offshore ο Πιερή ήταν μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής. Στη διαρροή των Panama Papers δεν εντοπίστηκαν στοιχεία για τις κινήσεις των λογαριασμών των Pizzazz και Elazzoulian – μόνο έγγραφα που αποδει- κνύουν την ύπαρξή τους και ότι έκλεισαν την ίδια ακριβώς ημερομηνία: στις 20 Απριλίου 2017. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2017 πραγματοποιήθηκε έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ και ότι από αυτό το σημείο και μετά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης Πετσίτη – ΔΕΠΑ – ELFE.

Λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2017, αποφυλακίστηκε ο Βενιζέλος Ζαννέτος, το στέλεχος του ΑΚΕΛ που είχε επισκεφθεί ο Νίκος Παππάς και που είχε καταδικαστεί σε τριάμισι χρόνια φυλάκιση για το «σκάνδαλο της Δρομολαξιάς». Σε συνέντευξη που παραχώρησε δύο εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή του, επιμένοντας ότι ήταν αθώος και ότι άδικα φυλακίστηκε, παραδέχθηκε πως παραρτήματα της Συνεργατικής Τράπεζας στη Λάρνακα χρησιμοποιούνταν από στελέχη του ΑΚΕΛ για να πάρουν δάνεια. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ο τρόπος που γίνονταν αυτά τα δάνεια ήταν ο εξής: Προτρέπαμε ένα στέλεχος του ΑΚΕΛ της επαρχίας Λάρνακας να πάει σε μια Συνεργατική να κάνει ένα δάνειο. Πλείστοι από αυτούς έβαζαν ακόμα και το σπίτι τους υποθήκη, έπαιρναν τα λεφτά και τα έδιναν στην ΑΛΚΗ (σ.σ.: ποδοσφαιρικό σωματείο που ενεπλάκη στο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς)».

Οι στενές σχέσεις του ΑΚΕΛ και της Συνεργατικής – και ιδίως του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου Λάρνακας– φωτίστηκαν ακόμα περισσότερο πριν από λίγο καιρό, κατά την αντιπαράθεση του ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ στην κυπριακή Βουλή για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος.

Έρευνες και από τις κυπριακές αρχές

Στις αρχές Απριλίου 2019, ενώ είχε φουντώσει η αντιπαράθεση για τον συνεργατισμό και τους φορολογικούς παραδείσους στην κυπριακή Βουλή, αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι κυπριακές αρχές έχουν ξεκινήσει να ερευνούν τις σχέσεις Πετσίτη με τους κύπριους δικηγόρους αλλά και τραπεζικούς λογαριασμούς. Όμως, πόσο εύκολο είναι να βρεθεί τι τελικά μπήκε, από ποιον και τι βγήκε προς ποιον από τους λογαριασμούς των Pizzazz και Elazzoulian; Μόλις δύο μήνες αφότου έκλεισαν οι λογαριασμοί τους στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας, το ίδρυμα μετέφερε τα περιουσιακά του στοιχεία στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και μετά διαλύθηκε.

Με τη σειρά της, η «καλή» Συνεργατική πέρασε στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας, και μέχρι την τελευταία στιγμή ο Λάμπρος Πιερή, ο οποίος εμφανιζόταν ως ένας από τους δικαιούχους της Pizzazz, συμμετείχε στο ανώτατο διοικητικό όργανο της Συνεργατικής. Και όλα αυτά ενώ στα Panama Papers εντοπίστηκε και υπογεγραμμένο έγγραφο από εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου, το οποίο αναφέρει ότι η Pizzazz «ποτέ δεν άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό υπό την επωνυμία της» – την ώρα που υπάρχει βεβαίωση από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας ότι ο τραπεζικός λογαριασμός της Pizzazz έκλεισε στις 20 Απριλίου 2017.

Και δηλώσεις Νεοφύτου

Στις αρχές Απριλίου του 2019 ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο Συνεργατικό Ταμιευτήριο όπου εντοπίστηκαν οι λογαριασμοί των Pizzazz και Elazzoulian, στο οποίο πρόεδρος και γραμματέας ήταν στελέχη του ΑΚΕΛ. «Δεν έμεινε φορολογικός παράδεισος που να τον αφήσουν εκτός» είπε ο κ. Νεοφύτου για το συγκεκριμένο Ταμιευτήριο, το οποίο σε έκθεση της Ernst & Young το 2016 μνημονεύεται ότι αποδεχόταν πελάτες από διάφορους φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, οι Νήσοι Μάρσαλ, το Μπελίζ, οι Σεϋχέλλες και άλλοι. Ο Νεοφύτου τόνισε ότι στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας άνοιξε μια σειρά λογαριασμών από φορολογικούς παραδείσους, ενώ ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ τον χαρακτήρισε «κοινό συκοφάντη» και όταν του ζητήθηκε να ανακαλέσει αρνήθηκε να το κάνει. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης στην κυπριακή Βουλή ο Νεοφύτου αναφέρθηκε στον ίδιο τον Λάμπρο Πιερή, υποστηρίζοντας ότι, ενώ τα στελέχη του ΔΗΣΥ παραιτήθηκαν από την Επιτροπεία (το ανώτατο διοικητικό όργανο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας υπό την ομπρέλα της οποίας βρισκόταν και το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας), εκείνος έμεινε «γαντζωμένος μέχρι τέλους στην καρέκλα». Τον Αύγουστο του 2018 ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος ο Πιερή είχε αναφέρει ότι υπέβαλε την παραίτησή του αλλά δεν έγινε δεκτή για λόγους εταιρικής διακυβέρνησης και έτσι συνέχισε στη θέση του έως τις 14 Ιουνίου 2018 που στάλθηκε η πρόταση από την Ελληνική Τράπεζα, στην οποία πέρασε το «καλό κομμάτι» της Συνεργατικής.

*Με βάση το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα, στο σημερινό “Βήμα της Κυριακής”