Γράφει ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος

Η αλήθεια είναι ότι η δυσκολία να γράψει κάποιος  και να κάνει μία  κοινωνικοπολιτική ανάλυση για την επικαιρότητα είναι τεράστια. Θα προσπαθήσω-ομολογώ με δυσκολία –να βάλω σε μία τάξη τις σκέψεις μου.

Αισίως ολοκληρώθηκαν οι πολυαναμενόμενες ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές με μεγάλο νικητή όπως φαίνεται και απ τα αποτελέσματα την Ν.Δ. Η διαφορά έφτασε κοντά στις 9.5 μονάδες με 12 απ τις 13 περιφέρειες (για τις περιφερειακές εκλογές )να γίνονται «μπλε» και το σύνθημα ,απ το όχι και μακρινό 2004, να ακούγεται από αρκετά χείλη και να ξαναζωντανεύει.

Αυτή η διαφορά αποδεικνύεται ότι είναι ικανή ώστε να προκηρυχτούν εθνικές εκλογές που όπως διαφαίνεται θα γίνουν στις 7 Ιουλίου. Είναι λογικό το κλίμα να βαραίνει όσο πλησιάζουν οι εκλογές, να υπάρχει πόλωση και να ενισχύεται ο δικομματισμός . Απ την μία πλευρά ο Σύριζα  απ την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία. Έτσι και υπό αυτές τις συνθήκες με συνθήκες δηλαδή και γεγονότα όπως η συμφωνία των Πρεσπών , η επιδοματική πολιτική χορήγησης 13 σύνταξης ,τα αποτελέσματα ευρωεκλογών, ο πολίτης καλείται με το ισχυρό δημοκρατικό δικαίωμ , την ψήφο, να μιλήσει.

Το δίλημμα αυτή τη φορά έχει να κάνει με το γεγονός αν θέλει απ την μία πλευρά να εμπιστευτεί την υπάρχουσα κυβέρνηση η  οποία υποστηρίζει ότι είναι με τον λαό , ότι κατάφερε να βγάλει την χώρα απ τις περιπέτειες των μνημονίων. Αντίθετα η άποψη της Ν.Δ. έρχεται να υποστηρίξει ,κάνοντας και την αυτοκριτική της, ότι ο δρόμος που ακολουθείται δεν είναι ο δρόμος της ανάπτυξης και της προόδου και ότι υπάρχει άλλο μοντέλο ανάπτυξης δίνοντας ευκαιρία στον ιδιωτικό τομέα με χαμηλούς φόρους να αναπτυχθεί , με ανταγωνιστική δημόσια Παιδεία και ασφάλεια για τους πολίτες .Ο πολίτης έρχεται να αντιμετωπίσει δύο κόσμους και ιδεολογίες . Την ιδεολογία της αριστεράς με ότι αυτή πρεσβεύει και την ιδεολογία του φιλελευθερισμού κάποιοι θα τον πουν νεοφιλελευθερισμό, δεν θα κριθεί αυτό τώρα και εδώ όμως. Ο πολίτης ήδη τοποθετήθηκε και οι εκτιμήσεις είναι προφανείς βάσει των δεδομένων αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών και η Νέα Δημοκρατία θα είναι (μάλλον) η επόμενη κυβέρνηση.

Ολοκληρώνοντας, αξίζει να τονισθεί  το μέγεθος της αποχής που καταγράφηκε και αυτή την φορά. Αυτό το γεγονός μπορεί να κάνει το τελικό αποτέλεσμα μη αντιπροσωπευτικό .Έτσι κρίνεται αναγκαία  η συμμετοχή όλων. Η σημαντικότητα της ψήφου είναι τέτοια που δίνει την εξουσία αυτού του τόπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αξίζει περισσότερο ένας καφές;