Γράφει η Κατερίνα Πολίτη

Γύρισα κι εγώ σπίτι μου μετά από τέσσερα χρόνια, και είπα να πάρω κανένα πτυχίο επιτέλους. Πήγα λοιπόν όλο χαρά στο πανέμορφο Πάντειο να κάνω μάθημα και να μάθω καινούρια πραγματάκια. Και ξαφνικά, ΣΑΡΠΡΑΙΖ! Κατάληψη. Όμορφα. Τι να κάνουμε, αυτά έχει η Ελλάδα, δεν πειράζει υπομονή. Μια μέρα, δύο, τρεις…

Ώπα παίδες το διαλύσαμε το μαγαζί κάπου.

Πρώτον, μην επεκτείνετε το Σαββατοκύριακο γενικά γιατί απλώς καρφώνεστε. Ήρεμα το λέω.

Δεύτερον, ας πιάσω κι εγώ ένα ένα τα «αιτήματά» σας με κίνδυνο να φάω διαδικτυακό ξύλο. Ας είναι, θα ζήσω νομίζω, πρώτη φορά δεν είναι. Την ειλικρινέστατή μου συγγνώμη αν μου ξέφυγε κάτι.

Πρώτο επιχείρημα που άκουσα ήταν η ποιότητα του φαγητού στη λέσχη. Δεν ξέρω αν έχετε πάει όντως στη λέσχη να φάτε ή το βάλατε γιατί είχατε συγκεκριμένο χώρο που έπρεπε να πιάσετε στη σελίδα σαν να δίνετε πανελλήνιες έκθεση. Εγώ πάντως τρώω μία φορά τη βδομάδα στη λέσχη το λιγότερο και το φαγητό είναι αξιοπρεπέστατο. Σε όποιον δεν αρέσει ας μαγειρέψει μόνος του χωρίς να κάψει το σπίτι του ολόκληρο και μετά ας έρθει να μου σφυρίξει κλέφτικα. Αχάριστα πλάσματα, τρώτε δωρεάν φαγητό κι έχετε και παράπονο.

Δεύτερο επιχείρημα που άκουσα ήταν η κατάσταση των εστιών. Δεν αρνούμαι την αθλιότητα των ελάχιστων διαθέσιμων εστιών. Όμως, παιδάκια μου γλυκά, η κατάσταση αυτή κρατάει πολλά, πολλά χρόνια. Πριν εσείς σκεφτείτε καν να μπείτε πανεπιστήμιο. Και κατάληψη σοβαρή ή έστω συνέλευση με αυτό το σκοπό έχει να γίνει από το δεκαπέντε, με παραδοχή δική σας. Άρα οι εστίες σας καίνε ξαφνικά τώρα, που άλλαξε η κυβέρνηση, έτσι; Επαναλαμβάνω, καρφώνεστε. Δε λέω τίποτε άλλο.

Και πάμε στο άσυλο. Αχ αυτό το άσυλο. Εδώ δε σας κατηγορώ, τον κάλο στον εγκέφαλο αυτόν τον έχουμε στην Ελλάδα χρόνια πριν εσείς κι εγώ υπάρξουμε σαν ιδέα. Βρε άνθρωποι του θεού. Το πανεπιστήμιο είναι ΑΣΥΛΟ ΙΔΕΩΝ. Όχι εγκληματιών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κανείς δεν μπορεί να συλληφθεί για ιδέα που εξέφρασε στο χώρο. Αυτό· Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Αν διακινείς ναρκωτικά, σπας ή καταλαμβάνεις την περιουσία του κράτους, ξυλοφορτώνεις όποιον δε σου αρέσει η φάτσα του, η αστυνομία καλά θα κάνει να σε μπαγλαρώσει για να ηρεμήσει το κεφάλι μας εμάς των υπολοίπων. Για να τελειώνουμε πια.

Όσο για το Ν+2 ή 2Ν ή ό,τι άλλο αποφασιστεί, καιρός είναι να ξυπνάμε. Πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει δωρεάν τριτοβάθμια χωρίς χρονικό όριο. Έχετε καμία ιδέα πόσα λεφτά κοστίζει κάθε φοιτητής στο κράτος; Και όχι, δε μιλάω για τα προνόμια που κόβονται μετά από μια ηλικία όπως το εισιτήριο, γιατί το άκουσα κι αυτό και καράφλιασα. Μιλάω για μισθούς καθηγητών, καθαριστριών και λοιπών υπαλλήλων, συντήρηση (έστω και λειψή στην Ελλάδα) κτηρίων, σίτιση φοιτητών, καλή ώρα, και πολλά άλλα που δεν διανοείστε καν. Και θα κάθεσαι εσύ να σπουδάζεις δέκα χρόνια; Αμ δε! Σας έχω πολύ κακά νέα, ιδεαλιστές της κακιάς ώρας: στο εξωτερικό οι φοιτητές όχι μόνο πληρώνουν μέρος ή όλα τους τα δίδακτρα, αλλά πολλοί δουλεύουν όλη μέρα, και μάλιστα αντιμετωπίζουν και μαθήματα με υποχρεωτική παρακολούθηση κι όχι το τσαντίρι το δικό μας. Όλα αυτά αυστηρά στα ν+1 χρόνια. Πως; Σκοτώνονται στη δουλειά και εκμεταλλεύονται τις διευκολύνσεις που προσφέρει το κράτος σε όσους έχουν οικονομική ή άλλου είδους δυσκολία. Το ίδιο πρέπει να γίνει κι εδώ. Όποιος θέλει πάντα. Το πανεπιστήμιο δεν είναι υποχρεωτικό.

Για το θέμα με το πτυχίο από κολλέγιο δεν θα σχολιάσω καν. Όχι μόνο έχει περάσει ήδη κι άρα δεν αλλάζει, αλλά δυνατότητα ισοτιμίας υπήρχε πάντα, ένα χαρτί είναι. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί φωνάζετε.

Αφήστε τις επαναστάσεις παιδάκια γιατί δεν έχετε ιδέα για τι πράγμα μιλάτε. Ήρεμα το λέω και πάλι.