Γράφει ο Δημήτρης Κονταράκης

Τα Social Media είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Κάθε επιχείρηση, άσχετα από το αντικείμενο ή τις επιδιώξεις της οφείλει να έχει ενεργή παρουσία στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες και να αλληλεπιδρά με το κοινό της. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ωστόσο απαιτούν συνέπεια και μεθοδικότητα ως προς το χειρισμό τους. Για να έχετε μια επιτυχημένη παρουσία θα πρέπει να έχετε οργανωμένο πλάνο αναρτήσεων αλλά και μια ολοκληρωμένη εταιρική στρατηγική. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να  «χτίσετε» ένα ανταγωνιστικό προφίλ:

Εταιρική σελίδα vs Προσωπικό προφίλ

Οι εταιρικές σελίδες διαφέρουν σημαντικά από το προσωπικό προφίλ ενός χρήστη ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι διαχειρίζονται από ανθρώπους που επικοινωνούν άμεσα με άλλους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και μια εταιρική σελίδα οφείλει να δημιουργεί εμπειρίες και να εγείρει συναισθήματα. Θα πρέπει λοιπόν τόσο στις αναρτήσεις όσο και στα σχόλια και τα μηνύματα να αποφεύγετε τον ξύλινο λόγο και να υιοθετήσετε ένα πιο φυσικό και φιλικό tone of voice. Προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε και να κινήστε πάντοτε στα επιτρεπτά όρια.

Βρείτε τη θέση σας σε κάθε πλατφόρμα

Ζούμε χωρίς αμφιβολία στην ψηφιακή εποχή και θα πρέπει να οδηγούμε την επιχείρηση παράλληλα με το ρεύμα. Τα Social Media προσφέρουν μια πληθώρα επιλογών για να επικοινωνήσουμε με το κοινό και μάλιστα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις στο Instagram, εκμεταλλευτείτε το για να δείξετε στιγμιότυπα από την καθημερινότητα των εργαζομένων της επιχείρησής σας και κερδίστε το κοινό. Το Facebook είναι ένας εξαιρετικός δίαυλος επικοινωνίας για να ενημερώσετε τους followers σας για επικείμενες εκδηλώσεις, συμμετοχή σε συνέδρια ή πρόσφατα επιτεύγματα. Το Linkedin είναι το ιδανικό μέσο για την προβολή ενός επιχειρηματικού project. Όλα τα παραπάνω μεμονωμένα ή συνδυαστικά συνιστούν μια επιτυχημένη εταιρική παρουσία στα Social Media.

Δείξτε ποιοι είστε

Το πιο συχνό λάθος μιας επιχείρησης στο digital περιβάλλον είναι η έλλειψη social ταυτότητας.  Οι περισσότερες επιχειρήσεις που δεν απευθύνονται σε μια ομάδα experts για την παρουσία τους στα socialmedia, συχνά πέφτουν στην παγίδα να μιμούνται αναρτήσεις ανταγωνιστών τους. Ωστόσο μια επιτυχημένη παρουσία στηρίζεται στην αυθεντικότητα και στην μοναδικότητα. Οι χρήστες θα πρέπει να ταυτίζουν μια ανάρτηση με το brand πίσω από αυτή και να το αναγνωρίζουν για το ύφος, τις αξίες που πρεσβεύει και τη διαφορετικότητα του. Δημιουργήστε το δικό σας μοναδικό χαρακτήρα επενδύοντας στις εικόνες και το κείμενο των posts όσο και στα hashtags.

Αφουγκραστείτε τις ανάγκες του κοινού σας

Το κοινό στη σελίδα σας μένει πιστό για κάποιο λόγο. Αντιληφθείτε ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι και προσφέρετε στους followers περισσότερα από αυτά που θέλουν να δουν. Δείτε τα στατιστικά της σελίδας σας,  εξετάστε τα posts με το μεγαλύτερο conversionrate (σχόλια, likes, κοινοποιήσεις, κριτικές κλπ.) και δημιουργήστε περιεχόμενο που έχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση.

Περάστε καλά!

Στόχος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, πέρα από την ενημέρωση είναι η διασκέδαση. Οι χρήστες χρησιμοποιούν τα socialmedia για να αποφορτίζονται και να ψυχαγωγούνται. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και εσείς! Περάστε καλά και διασκεδάστε με τις αναρτήσεις σας και αυτό θα φανεί στη σελίδα σας και θα έχει αντίκτυπο στους followers σας. Σχεδιάστε τα post με θετική διάθεση, ενσωματώστε στο πλάνο δημοσιεύσεων όμορφες εικόνες και inspirationalquotes και κερδίστε το κοινό σας.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η παρουσία μιας επιχείρησης στα socialmedia είναι επιβεβλημένη. Για να είναι όμως και επιτυχημένη απαιτεί συνέπεια αλλά και ύφος που να αντανακλά το brand. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορείτε να αξιοποιήστε για να αυξήσετε το awareness ή τις πωλήσεις σας. Ξεκινήστε σήμερα! Απευθυνθείτε σε έναν από τους εξειδικευμένους συνεργάτες της E-steps που θα σας ενημερώσει λεπτομερώς και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ολοκληρωμένη digital στρατηγική.