Γράφει ο Δημήτρης Κονταράκης

Μια λειτουργική και αισθητικά προσεγμένη ιστοσελίδα μπορεί να αναβαθμίσει το εταιρικό προφίλ μιας επιχείρησης, να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις για τις προσφερόμενες υπηρεσίες ή τα προϊόντα και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με παλιούς αλλά και δυνητικούς πελάτες.

Στις μέρες μας οι περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτουν εταιρικές ιστοσελίδες οι οποίες όμως κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τους παραπάνω σκοπούς. Για να είναι αποδοτικές χρειάζονται επανασχεδιασμό! Ακολουθούν οι κυριότεροι λόγοι:

  1. Το website δεν είναι responsive

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία και τις «έξυπνες συσκευές» να γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των χρηστών, η κάθε ιστοσελίδα οφείλει να προσαρμοστεί σε αυτές. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες μόνο το 48,21% των επισκέψεων στο διαδίκτυο έγινε από υπολογιστή. Οι μισές και πλέον αναζητήσεις πραγματοποιούνται από κινητά τηλέφωνα και tablet τα οποία διαθέτουν μικρότερες οθόνες.

Όταν λέμε ότι το website πρέπει να είναι responsive εννοούμε αυτή ακριβώς την προσαρμοστικότητα ανάλογα με το είδος της συσκευής που χρησιμοποιεί ο κάθε χρήστης για την περιήγησή του σε έναν ιστότοπο (ηλεκτρονικό υπολογιστή, smartphone, tablet, κ.λπ.).

Είναι αδύνατον, για παράδειγμα, ένας χρήστης στις μέρες μας να κάνει zoom in στην οθόνη του κινητού του για να καταφέρει να διαβάσει το περιεχόμενο μιας σελίδας.

  1. Αργή ιστοσελίδα

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία μιας ιστοσελίδας είναι το Page Speed, δηλαδή η ταχύτητα φόρτωσης του site. Αν η σελίδα αργεί να φορτώσει, ο χρήστης δε θα έχει την υπομονή ούτε το χρόνο να περιμένει και θα την εγκαταλείψει, ακόμα και αν το περιεχόμενό της τον ενδιαφέρει.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Google, υπάρχει 90% μεγαλύτερη πιθανότητα ένας χρήστης να εγκαταλείψει ένα site εάν η ταχύτητα φόρτωσης ξεπερνά τα 5 δευτερόλεπτα.

Αν ένα από τα παραπάνω συμβαίνει με την ιστοσελίδα της επιχείρησης σου τότε ήρθε η ώρα να σκεφτείς σοβαρά τον επανασχεδιασμό της. Όπως ήδη αναφέραμε ένα καλοσχεδιασμένο website αντικατοπτρίζει την εύρυθμη λειτουργία μιας εταιρείας. Σχεδίασε από την αρχή την ιστοσελίδα σου και χρησιμοποίησέ την σαν ένα δυνατό και αποτελεσματικό μέσο προβολής.