Στον Άρειο Πάγο έφτασαν πριν από λίγα λεπτά οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου. 

Εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο, ο εκ των συνηγόρων του κ. Κοτζιά και μέλος της πολιτικής γραμματείας του κινήματος “Πράττω”, Χρήστος Κουτσονάσιος, σημείωσε ότι “καταθέσαμε μια μήνυση την οποία είχε προαναγγείλει ο κ. Κοτζιάς κατά του κ. Καμμένου και αφορά αδικήματα τα οποία διεπράχθησαν το τελευταίο διάστημα και τα οποία έβλαψαν και σπίλωσαν την τιμή, την υπόληψη του καθώς και την αξιοπρέπεια και την πολιτική ακεραιότητα του”, ενώ προσέθεσε ότι υπήρξε παρότρυνση προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διερευνηθεί εάν πίσω από τα αδικήματα ενέχονται και αλλά πρόσωπα, φυσικά και πολιτικά.

Επιπλέον, ο κ. Κουτσονάσιος τόνισε ότι έχει ήδη κατατεθεί αίτημα η εν λόγω μηνυτήρια αναφορά να συσχετιστεί με άλλες τρεις μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσε κατά αγνώστων και κατά γνωστών ιδιοκτητών ιστοσελίδων οι οποίες εμπεριέχουν κοινά σημεία με την παρούσα. Τέλος, ο δικηγόρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών εξήγησε ότι η μήνυση αφορά στα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης, της απειλής, της ηθικής αυτουργίας σε απειλή, της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της διατάραξης της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η μήνυση ήρθε κατόπιν δημοσίων τοποθετήσεων του κ. Καμμένου σύμφωνα με τις οποίες το κίνημα “Πράττω”, του οποίου ηγείται ο κ. Κοτζιάς, χρηματοδοτείται από τον μεγαλοεπιχειρηματία Τζόρτζ Σόρος και μυστικά κονδύλια. “ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ… Ρήμα αναφερόμενο ενίοτε στο εσωτερικό και συχνά μετά το 2017 στο εξωτερικό”, είχε γράψει προ ημερών στο Twitter ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αφήνοντας εκ νέου υπονοούμενα για χρηματισμό του κ. Κοτζιά και του κινήματος του.

Στην αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Όπως είναι λογικό, οι δυνάμεις της αδράνειας αντέδρασαν. Αντέδρασαν με πολλούς τρόπους, που επιτρέπονται και αποτελούν στοιχείο της ελευθερίας των Ελλήνων και της δημοκρατίας: εκδηλώσεις, πορείες, ομιλίες, προκηρύξεις, αυτοτελή κείμενα, αρθρογραφία και άλλες μορφές καθώς και τους πιο διαφορετικούς συνδυασμούς όλων των προαναφερθέντων. Δίπλα στα πιο πάνω και νόμιμα αναπτύχθηκαν άλλες μορφές αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική που ξεφεύγουν από τα δημοκρατικά πλαίσια και τις αξίες της ελευθερίας.»
Η συνέχεια , όπως σημειώνει, ήταν προσωποποιημένη σε βάρος του, με ανοικτούς εκβιασμούς και απειλές σε αυτόν και στην οικογένειά του: «Εκατοντάδες γράμματα, τηλεφωνικά μηνύματα, ηλεκτρονικά μηνύματα. Αποστολή σφαιρών που συνοδεύτηκαν από αίμα και χώμα όπου «θα θαβόταν η οικογένειά μου».

Όταν δεν πέρασαν οι ακραίοι εκβιασμοί, υποστηρίζει ο κ. Κοτζιάς, «υπήρξε και υπάρχει προσπάθεια να επιβληθεί με απειλές και εκβιασμούς μια διαφορετική εξωτερική πολιτική στη χώρα. Να αμαυρώσουν με την ψευδή εικόνα που διαδίδουν διάφορα μέσα, στα οποία πιθανόν να έχουν πρόσβαση οι παρανομούντες εκβιαστές, την εξωτερική πολιτική που είχε τα τελευταία χρόνια.»
Να δυσφημιστεί, όπως λέει, το πρόσωπό του, και κατά προέκταση να δυσφημίσουν την ίδια την πολιτική που πρέσβευε, τουτέστιν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο , υποστηρίζει, οι εκβιαστές διακίνησαν τρία ψέματα προκειμένου να τον αναγκάσουν να σιωπήσει:
Α) Διαδίδουν ότι έλαβε και διακίνησε 50 εκατομμύρια ευρώ από τον Σόρος. Ουδέποτε όμως, λέει ο κ. Κοτζιάς, γνώρισε τον Σόρος, ούτε είχε καμιά σχέση μαζί του.
Β) Ότι έκλεψε από τα απόρρητα ποσό που έφτανε ακόμα και στα 80 εκατομμύρια ευρώ . Ωστόσο σημειώνει :Πρώτον δεν υπάρχουν τέτοια ποσά. Δεύτερον δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο Υπουργείο Εξωτερικών διότι όλα ελέγχονται από τριμελή υπηρεσιακή επιτροπή, που προτείνει, διανέμει και αποφασίζει το Προεδρείο της Βουλής, με την έγκριση του οποίου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση από την κάθε φορά αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου.

Γ) Ότι έδωσε σε εταιρεία πάροχο/βίζας με τρόπο παράνομο και για εκείνον κερδοφόρο τον διαγωνισμό για τον πάροχο βιζών. Η ιστορία αυτή, αναφέρει ο κ. Κοτζιας, διαδίδεται στηριγμένη στις ενστάσεις τρίτων εταιρειών που δεν κέρδισαν τον διαγωνισμό, ιδιαίτερα εκείνης που έπαψε να έχει το δικαίωμα του παρόχου. «Πρόκειται για τη συνηθισμένη τακτική βρώμικων χεριών που ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα», σημειώνει.

Μάλιστα ο Νίκος Κοτζιάς δείχνει ως Εν δυνάμει υπεύθυνο για ότι ενδεχομένως συμβεί είτε στον ίδιο είτε στην οικογένεια του, τον πρώην συνάδελφο του λέγοντας:

«Πιστεύω και είναι ανάγκη το δικαστήριο να με προστατεύσει. Θα ήθελα δε να πω και να δηλώσω ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, ότι η μεθοδευμένη από εκείνον στοχοποίησή μου από το καλοκαίρι του 2018, τον καθιστά εν δυνάμει υπεύθυνο εφόσον συμβεί οτιδήποτε κακό σε μένα και στην οικογένειά μου, στη σωματική και πνευματική μας υγεία. Μια στοχοποίηση που για κάποιον ο οποίος γνωρίζει από διεθνείς σχέσεις μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι υπήρχε κάτι άλλο πίσω από αυτό το «ανεξήγητο μένος».
Τέλος  συσχετίζει παλαιότερες μηνυτήριες αναφορές του με την σημερινή  ενώ δηλώνει και  παράσταση πολιτικής αγωγής με επιφύλαξη για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης, που υπέστη από τις παραπάνω πράξεις.