Αναταραχή στο πολιτικό σύστημα προκάλεσε το δημοσίευμα του BBC περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας» που… ανάσανε τώρα που πέρασε η συμφωνία των Πρεσπών.
Το σκηνικό που στήθηκε γύρω από ένα ρεπορτάζ που μάλιστα ήταν «ψυγείο» (η συνέντευξη είχε ληφθεί από το καλοκαίρι) προκάλεσε πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Συνέβαλε, όμως, και στην εκμετάλλευση από εθνικιστικούς κύκλους που τους τελευταίους μήνες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα όσα έχουν γίνει γύρω από το «Μακεδονικό».
«Πέτρα του σκανδάλου» σε όλη αυτή την υπόθεση είναι η δημοσιογράφος που υπογράφει αυτό το ρεπορτάζ και είναι ελληνικής καταγωγής. Η Μαρία Μαργαρώνη, που έχει γεννηθεί στο Λονδίνο κι εργάζεται για το BBC, προκάλεσε την οργή τόσο της κυβέρνησης όσο και των ακραίων εθνικιστικών κύκλων. Οι οποίοι έχουν εξαπολύσει επίθεση σε βάρος της δημοσιογράφου μέσω των social media.
Η αλήθεια είναι ότι επρόκειτο για ένα δημοσίευμα που στηρίχθηκε σε μία συνέντευξη κάποιου που μιλά για καταπίεση της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Το ρεπορτάζ δεν ζητά δηλώσεις και από άλλους στην Ελλάδα, ακόμη και από στελέχη π.χ. της οργάνωσης «Ουράνιο Τόξο» που έχει κατέβει και στις εκλογές με αιχμή τα δικαιώματα των «Μακεδόνων» στην Ελλάδα.
Δεν μπορεί με λίγα λόγια το ρεπορτάζ να στηριχθεί στις δηλώσεις ενός ηλικιωμένου ανθρώπου που δημιουργεί ένα κλίμα το οποίο εν τέλει δεν υφίσταται.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Μαρία Μαργαρώνη τονίζει: «Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δεχθεί τόσα πολλά μηνύματα. Δεν περίμενα τέτοιες αντιδράσεις».
«Η συγκεκριμένη άποψη έχει δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν όχι μόνο σε βρετανικά, αλλά και σε άλλα ΜΜΕ», επισήμανε.
Η δημοσιογράφος αφού πρώτα συμβουλευτεί πρώτα τους αρχισυντάκτες της, ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα απαντήσει στα πολλά ερωτήματα που έχουν προκύψει.
Και θα έχει νόημα να απαντήσει πώς ένα άρθρο με τέτοιο περιεχόμενο, που δεν κομίζει γλαύκας, κατάφερε να γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και σφοδρών αντιπαραθέσεων.
Και θα μπορούσε να απαντήσει αν τελικά το BBC είναι τόσο… αντικειμενικό ή ανεξάρτητο, όταν το ίδιο πριν από χρόνια είχε μιλήσει για… αυτονόμηση της Κέρκυρας.
Στα όσα γράφει το ρεπορτάζ απαντά ο έλληνας πρόξενος στο Λονδίνο Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς.
Στην επιστολή του, ο Έλληνας διπλωμάτης κάνει λόγο για «σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις εις βάρος της Ελλάδας» και για ισχυρισμούς που φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του πολιτικού φορέα «Ουράνιου Τόξου». Ζητά ακόμα να δημοσιευθούν οι επισημάνσεις του για να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.