Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να πυροβολούν οι συνοριακές Αρχές των ΗΠΑ τους μετανάστες στα πόδια, για να τους επιβραδύνουν όταν επιχειρούν να μπουν παράνομα στη χώρα, ενώ είχε δώσει εντολή στους συμβούλους του να κλείσουν τελείως τα σύνορα με το Μεξικό, γράφουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προτείνει επίσης διάφορες ακραίες… παρεμβάσεις στο τείχος που χτίζει στα σύνορα. Αυτές περιλάμβαναν την ενίσχυσή του με ηλεκτροφόρα σύρματα, αιχμηρές προεξοχές ικανές να τρυπήσουν την ανθρώπινη σάρκα, ή μια τάφρο που θα περιείχε φίδια ή αλιγάτορες. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι αρθρογράφοι, κατ’ ιδίαν ο Τραμπ είχε ζητήσει εκτιμήσεις κόστους για τις παραπάνω ιδέες.

Στο εκτενές δημοσίευμά τους, που περιλαμβάνει αποσπάσματα του επερχόμενου βιβλίου «Border Wars: Inside Trump’s Assault on Immigration», οι αρθρογράφοι των NYT περιγράφουν «μια πυρετώδη εβδομάδα προεδρικών ξεσπασμάτων οργής» τον περασμένο Μάρτιο, κατά την οποία «ο ζήλος του Τραμπ να σταματήσει τους μετανάστες τον οδήγησε σε μια σπασμωδική αναζήτηση ολοένα και πιο ακραίων λύσεων», μεταξύ των οποίων και «το πλήρες σφράγισμα των συνόρων».

Οι αποκαλύψεις τους βασίζονται σε συνεντεύξεις ατόμων που έζησαν εκ των έσω αυτήν την ταραγμένη περίοδο, οι περισσότεροι εκ των οποίων μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι αποκαλύψεις των New York Times δεν είναι τόσο σοκαριστικές, αν σκεφτεί κανείς τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά στους μετανάστες που φτάνουν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Πέρυσι, ο ίδιος είχε προτείνει δημοσίως να πυροβολούν οι στρατιώτες τους μετανάστες που πετάνε πέτρες.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, παρόλο που ο Τραμπ έκανε τελικά πίσω αναφορικά με τις πιο ακραίες προτάσεις του, φέρεται να απέλυσε βοηθούς και συμβούλους που ύψωσαν το παράστημά τους όταν μοιράστηκε μαζί τους τις ιδέες του. Το δημοσίευμα περιγράφει την ιδιαίτερα τεταμένη σχέση ανάμεσα στον Τραμπ και την πρώην υπουργό Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κίρστεν Νίλσεν, η οποία βρισκόταν συχνά στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να εξηγεί στον Αμερικανό πρόεδρο γιατί δεν μπορεί να παραβιάσει έτσι απλά τη διεθνή και εγχώρια νομοθεσία.

Η Νίλσεν τελικά απομακρύνθηκε, κατόπιν προτροπής του βοηθού του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ, «αρχιτέκτονα» της αντιμεταναστευτικής ατζέντας του Τραμπ, που επισήμανε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ήταν λάθος για τα στελέχη της κυβέρνησής του να παρουσιάζουν νομικά εμπόδια για την εφαρμογή των ιδεών του.

Παρόλο που το τείχος του Τραμπ, η κατασκευή του οποίου έχει ξεκινήσει αφότου το Πεντάγωνο αποδέσμευσε κεφάλαια ύψους 3,6 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότησή του, δεν έχει ακόμα… τάφρο με φίδια και αλιγάτορες, η αμερικανική κυβέρνηση έχει σκεφτεί άλλους τρόπους για να κρατά μακριά τους μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, κατά την ακροαματική διαδικασία σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο την περασμένη Τρίτη, δικηγόροι μεταναστευτικού δικαίου ζήτησαν από δικαστές να μπλοκάρουν μια καίρια αντιμεταναστευτική πολιτική, που εξαναγκάζει τους αιτούντες ασυλο να περιμένουν για την εκδίκαση της υπόθεσή τους στο Μεξικό, όπου δεν είναι ασφαλείς και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε νομική υπεράσπιση.

Σε μια έκθεση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η οργάνωση Human Rights First, αναφέρεται ότι υπήρξαν πάνω από 340 δημόσιες καταγγελίες για βιασμούς, απαγωγές, βασανιστήρια και άλλα βίαια εγκλήματα εις βάρος αιτούντων άσυλο που επέστρεψαν στο Μεξικό, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Τραμπ. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε επίσης περαιτέρω μείωση του ετήσιου πλαφόν για τις υποδοχές προσφύγων την επόμενη χρονιά, με το όριο να φτάνει στο κατώτατο επίπεδο που έχει φτάσει ποτέ, όπως γράφει η Guardian.