Στη μία περίπτωση υπήρξε εντολή του εισαγγελέα για έλεγχο, μετά από καταγγελίες άλλων θεατών (και συγκεκριμένα δύο γυναικών υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού) στην κινηματογραφική αίθουσα και στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με ανάρτηση στα social media και αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες, το θέμα αφορούσε ενδοοικογενειακές διαφορές, καθώς η μητέρα του παιδιού δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της, προκειμένου το παιδί να παρακολουθήσει με τον πατέρα τη συγκεκριμένη ταινία.
«Δεν ενημέρωσαν κανένα. Υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι αυτό θα κινηθούν οι διαδικασίες του ποινικού κώδικα. Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα επικαλούμενος υπαλληλική ιδιότητα. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Όλη η συμπεριοφρά τους ήταν υπερβάλλουσα των αρμοδιοτήτων τους. Λειτούργησαν αυθαιρέτως. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ήταν αυτό που τις οδήγησε να ανεργήσουν έτσι» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.
Όπως διευκρίνισε «οι δύο κυρίες ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού. Είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμκό πλαίσιο είναι ότι έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους δηλαδή στο γνωμοδοτικό τους ρόλο. Ο έλεγχος δεν σημαίνει καλώ την αστυνομία. Έλεγχος σημαίνει ότι ο αιθουσάρχης έχει την α ή β παράβαση ή συμπεριφορά».
«Καταδικάζω απερίφραστα την κίνησή τους» είπε η κυρία Μενδώνη και ανακοίνωσε ότι «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο των συγκεκριμένων».
Ανάλογο σκηνικό έγινε και την Κυριακή στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ στην Κυψέλη. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Διαδίκτυο:
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.