Με λεκτική ένταση ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου. Οταν ο κατηγορούμενος  αρχηγός της Χρυσής Αυγής, επιχείρησε να βγει από την αίθουσα μέλη του ακροατηρίου του φώναξαν «δολοφόνε, δολοφόνε», ενώ από την πλευρά που κάθονταν υποστηρικτές του ακούστηκε το σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Απαντώντας σ’ εκείνους η πρώτη μερίδα του ακροατηρίου φώναξε «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Απολογούμενος ο Νίκος Μιχαλολιάκος έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία και βρώμικη προπαγάνδα.
Εισερχόμενος στη δικαστική αίθουσα, αποδοκιμάστηκε από μέλη του ακροατηρίου ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα που βρίσκεται στο δικαστήριο του φώναξε «σκυλί». Αντίθετα, υποστηρικτές του κατηγορούμενου τον χειροκρότησαν.

Κατά την απολογία του ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει ότι είναι αθώος από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν -εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοφορία οπλοχρησία- και κάνει λόγο για βρώμικη προπαγάνδα και πολιτική σκευωρία σε βάρος της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, για πρώτη φορά δικάζεται ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος για πράξεις οπαδού του κόμματός του, και αναφέρει πως ο ίδιος είχε καταδικάσει το έγκλημα στο Κερατσίνι, δηλαδή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από το βήμα της Βουλής.

Νόμιμη χαρακτήρισε τη δράση της Χρυσής Αυγής ο Ν. Μιχαλολιάκος συνεχίζοντας την απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και μελών της κυβέρνησής του.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση Σαμαρά και υπουργοί της «έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις και ήθελαν να στήσουν κατηγορητήρια».

Ο κατηγορούμενος γενικός γραμματέας χαρακτήρισε μάλιστα τη σύλληψη του «τηλεοπτικό σόου» μια «επιχείρηση σοκ και δέος» που στόχο είχε, όπως είπε, «να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, τόνισε πως τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι εθνικιστές, όχι ναζιστές, και χαρακτήρισε «νόμιμη τη δράση του κόμματος». Ακόμη, αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανέφερε: «Οι τελευταίοι που ήθελαν να συμβεί μία τέτοια πράξη ήταν η Χρυσή Αυγή».

Μιλώντας για τα οικονομικά του κόμματός του, επισήμανε πως η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο ελληνικο κόμμα με «κρυστάλινα οικονομικά». Σε ό,τι αφορά τον εαυτό του δήλωσε ότι ασχολείται με την πολιτική και δεν έχει αγοράσει «ποτέ ένα δωμάτιο».

«Δεν έδωσα καμία εντολή για τη δολοφονία Φύσσα», είπε στην απολογία του ο Νίκος Μιχαλολιάκος, απαντώντας σε εωρτήσεις της έδρας σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις που είχε το μοιραίο βράδυ με το δεξί του χέρι Γιάννη Λαγό.

Όπως ανέφερε, οι τηλεφωνικές συνομιλίες του αφοροούσαν «θέματα δημοσίας τάξεως» και όχι τη δολοφονία του μουσικού, για την οποία, όπως ανέφερε ο Ι. Λαγός, δεν του ανέφερε κάτι.

Αναλυτικά ο διάλογος του προέδρου του δικαστηρίου με τον Νίκο Μιχαλολιάκο:

Πρόεδρος: Δεν είναι αξιοπερίεργο; είχε γίνει ένα έγκλημα;

Ν. Μιχαλολιάκος: Φαίνεται ότι πίστευε ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα.Άλλωστε το τηλέφωνο μου το παρακολουθούσαν κυρία Πρόεδρε και είναι διπλά ένοχοι αυτή που με έφεραν στο εδώλιο γιατί´ ξέρουν ότι είμαι αθώος. Εγώ ήξερα ότι δεν είχε σχέση κόμμα.

Πρόεδρος: Με τι είχε σχέση;

Ν. Μιχαλολιάκος: Με έναν άνθρωπο που δολοφόνησε έναν άλλον

Ο Ν. Μιχαλολιάκος ανέφερε ακόμη ότι δεν ερευνήσε το θέμα της παρουσίας και άλλων μελών ή οποαδών του κόμματος του στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. «Δεν το ερευνησα διότι πιστευα οτι το κόμμα δεν έπρεπε να αναμιχθεί με αυτή ενέργεια. Σίγουρα εγώ δεν είχα σχέση με αυτή την ενέργεια και δεν την ενέκρινα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Ως γενικός γραμματέας κάνατε κάποιες ενέργειες;

Ν. Μιχαλολιάκος: Απομακρύνθηκαν όσοι ήταν μέλη, τους άλλους τι να τους κάνω…

Είχα να αντιμετωπίσω και να αμυνθώ για εαυτό μου και κόμμα…Έγινε συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Άλλα λέει ο ένας άλλα ο άλλος. Δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε. Δεν ήταν μέλη. Η Νίκαια ήταν η νεότερη τοπική.

«Δεν είμαι φασίστας, ούτε μασκαράς, είμαι εθνικιστής» 

«Εθνικιστής δήλωνα και εθνικιστής θα δηλώνω», ανέφερε κατά την απολογία του ο Νίκος Μιχαλολιάκος, τονίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος δεν είναι «μασκαράς» και πως τον έχουν τιμήσει με τη ψήφο τους χιλιάδες Έλληνες. Ταυτόχρονα, σε άλλο σημείο της απολογίας του ο κατηγορούμενος γενικός γραμματέας ανέφερε ότι τον έχουν χαρακτηρίσει φασίστα, κάτι που εκείνος δεν είναι σε καμία περίπτωση, όπως είπε.

«Εγώ εθνικιστής δήλωνα και εθνικιστής δηλώνω. Είναι ο εθνικισμός των Ελλήνων και ο εθνικισμός των Ελλήνων δεν μπορεί να είναι αντίγραφο του γερμανικού εθνικισμού ή του ιταλικού εθνικισμού», είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος ενώ ερωτηθείς από την έδρα για τα ναζιστικά σύμβολα και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς ανέφερε: «Ο χαιρετισμός αυτός δεν ηταν ο επίσημος της Χρυσής Αυγής. Χαιρέτησα κάποιες φορές έτσι γιατί τον θεωρώ ελληνικό τον χαιρετισμό αυτό. Ήταν ο χαιρετισμός των εθνικιστών στο μεσοπόλεμο. Εγώ φασίστας δεν είμαι σε καμία περιπτωση».

Ο Ν. Μιχαλολιάκος δήλωσε υπερήφανος για τις ιδέες του, οι οποίες, όπως είπε, ειναι «ποινικά αδιάφορες».

Σε άλλη ερωτήσεις της έδρας σχετικά με τις εμπρηστικές δηλώσεις που του αποδίδονται είπε: «Τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα. Εγώ δεν προέτρεψα σε πράξεις βίας».

Μάλιστα, όταν ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στο σύνθημα που γράφτηκε έξω από το σπίτι του: «ένα μεγάλο λάκο για το Μιχαλολιάκο», μέρος του ακροατηρίου ξέσπασε σε χειροκροτήματα.