Ως «ένα ακόμη βήμα δημοκρατίας» χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα ολοκληρώνεται μία διαδικασία που ξεκίνησε στη Βουλή πριν από έναν χρόνο και από αύριο η χώρα θα έχει ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα του 2019 που θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και που θα είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει», ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στη διάταξη του άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε ένα στίγμα των απόψεων που έχει όσον αφορά το πρόσωπο που τελικά θα προτείνει για τον προεδρικό θώκο και ανέφερε ότι, παρά τη διάταξη που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για εκλογή και με 151 βουλευτές, ο στόχος της θα είναι η πρόταση να αφορά σε πρόσωπο με ευρύτερη συναίνεση, άρα ένα υπερκομματικό πρόσωπο. Η σχετική φράση ήταν πως «ο τρόπος που προτείνουμε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση».

Ως γνωστόν, η ΝΔ έχει προτείνει τη διεξαγωγή πέντε ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, με τις ακόλουθες κατά σειρά πλειοψηφίες: 200, 200, 180, 151, σχετική πλειοψηφία.

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού πιθανόν βγάζει από το κάδρο των προτάσεων του πρόσωπα που έχουν αμιγώς κομματικό στίγμα ή προέρχονται ευθέως από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ανοίγει τη βεντάλια για πρόσωπα υπερκομματικά ή για πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει και εκλογή προέδρου από το λαό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η αναθεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο πρόχειρη ώστε δεν κατάφερε να αναθεωρήσει το άρθρο 30 που προβλέπει υποχρεωτική εκλογή από τη Βουλή.

«Ήταν τόσο πρόχειρη η διάταξή σας, κ. Τσίπρα, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν μεριμνήσατε να αναθεωρήσετε το άρθρο 30 που λέει αν ο Πρόεδρος εκλέγεται από τη Βουλή ή όχι. Η πρότασή μας είναι απλή και καθαρή, θα ισχύσει η υπάρχουσα διάταξη για τις πλειοψηφίες αφαιρουμένων όμως των εκλογών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Μητσοτάκη και τη σημερινή πλειοψηφία, για το όποιο πρόσωπο εκλεγεί στο μέλλον στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, και τον αποκάλεσε «ενεργούμενο της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας που τον εκλέγει», «κομματάρχη», «διοικητή ΔΕΚΟ», «κηπουρό του κόμματος». Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας:

«Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το αδιανόητο. Μέχρι πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου. Στην πρώτη και τη δεύτερη θα απαιτούνται 200 βουλευτές. Στην τρίτη 180. Στην τέταρτη 151. Και στην τελευταία θα αρκεί η σχετική πλειοψηφία! Το αδιανόητο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει Πρόεδρο μειοψηφίας! Πρόεδρο τον οποίο θα έχει αποδοκιμάσει, είτε με καταψήφιση είτε με αποχή, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής! Δηλαδή Πρόεδρο (μονο)κομματικό. Ή μάλλον Πρόεδρο κομματάρχη». Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν έφτιαχναν το Σύνταγμα του 1975, ότι έχει θέση στο πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας;».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε βολές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας «εκτός κλίματος» την ομιλία του. «Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι’ αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής αναθεώρησης», είπε. Ανέφερε ακόμη πως η πλειοψηφία προσέγγισε τη συνταγματική αναθεώρηση «με διαφορετικό τρόπο από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε, «η διαδικασία ξεκίνησε στον φυσικό της χώρο, στη Βουλή, και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιο». «Θα αργήσουμε πολύ, κ. Τσίπρα, να έχουμε άλλη αναθεωρητική διαδικασία», συνέχισε, σημειώνοντας ότι η επόμενη αναθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο αν παρέλθει μια δεκαετία.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκρινε απαραίτητη καμία αναφορά στο Σύνταγμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Το άρθρο 24 δεν κρίνατε απαραίτητο να αναθεωρηθεί. Εσείς που είστε φίλος του περιβάλλοντος», σχολίασε δηκτικά.

Κατηγόρησε παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ πως «επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού». «Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριελάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, για την εκπαίδευση, για τη Δικαιοσύνη. «Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έκανε λόγο για αναθεώρηση δεν είχε ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αλλά τη ματαίωση για μια 10ετία μιας ριζικής αλλαγής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Για άλλη μια φορά είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος ενώπιον της ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η παρούσα αναθεωρητική Βουλή πέτυχε τη συμφωνία σε εννέα κρίσιμα κεφάλαια του συνταγματικού χάρτη». Υπογράμμισε ότι «ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάθε πολίτη» και χαιρέτισε το γεγονός ότι «το άρθρο 86 αλλάζει με τη διακομματική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε και το λόγο που η Νέα Δημοκρατία άλλαξε άποψη σε σχέση με παλιότερη πρόταση της ΝΔ για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. «Τα όσα συνέβησαν από το τραυματικό 2015 και μετά μας οδήγησαν σε αναθεώρηση της πρότασής μας. Αναθεωρήθηκε πράγματι και βγάλαμε και διδάγματα. Γιατί θέλατε να αξιοποιήσετε το Σύνταγμα ως εργαλείο για να διαλύσετε τη Βουλή. Ακόμα κι εσάς να προτείναμε για πρόεδρο θα λέγατε όχι. Κάνατε αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Κωσταντίνο Τσάτσο και αναρωτηθήκατε αν θα μπορούσε ποτέ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να υιοθετήσει μια τέτοια διάταξη. Ξεχνάτε ότι το 1990 ο Κωνσταντίνος Καραμαμλής εκλέχθηκε με 153 βουλευτές. Πάλι αδιάβαστος είστε στα συνταγματικά, κ. Τσίπρα. Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη εφαρμόσιμη λύση που μας επιτρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να υπάρξει διάλυση της Βουλής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη διάταξη του άρθρου 54 για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων και κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο Κοινοβούλιο.

«Για το άρθρο 54 είχα δηλώσει εξαρχής ότι η βούληση της Νέας Δημοκρατίας είναι η σύνθεση των απόψεων ώστε να καταστεί δυνατή και η συνταγματική διασφάλιση αυτού του δικαιώματος και για τους Ελληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των συνόρων. Κι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς προϋποθέσεις και μέσω επιστολικής ψήφου, αλλά φανήκαμε ευέλικτοι, κάναμε υποχωρήσεις και ανταποκριθήκαμε με ευθύνη στην κατεύθυνση συναίνεσης που το ίδιο το Σύνταγμα μας επιβάλλει», είπε.

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε παραχωρήσεις σε αυτό που θεωρούσαμε ότι ήταν το σωστό για να μπορέσουμε να πετύχουμε επιτέλους μία μεγάλη θεσμική τομή και να κλείσει μία πληγή που μένει ανοιχτή εδώ και 45 χρόνια. Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα, το βήμα αυτό θα γίνει άλμα γιατί οι Έλληνες ενωμένοι πάντα μεγαλουργούν. Η Νέα Δημοκρατία μετά την ψήφιση του άρθρου 54 θα καταθέσει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση με πρόθεση να έχει ψηφιστεί πριν από το τέλος του χρόνου το σχετικό νομοσχέδιο.
Εύχομαι και ελπίζω αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από αυτή την αίθουσα με 300 βουλευτές, ας είναι μόνο αυτό το νομοσχέδιο».