Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Συνεχίζεται η καταμέτρηση στις ΗΠΑ με το θρίλερ των εκλογών να αργεί να λάβει τέλος.

Στις κρίσιμες πολιτείες ο Τζο Μπάιντεν κλείνει επικίνδυνα τη διαφορά που είχε “χτίσει” ο Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια με τη διαφορά από τις 13 μονάδες(όταν ο Τραμπ μίλησε πρόωρα για νίκη του) να μειώνεται στις 0,3 με μόλις 20.000 ψήφους να χωρίζουν τους δύο υποψηφίους από την απόκτηση των 20 εκλεκτόρων με την καταμέτρηση να βρίσκεται στο 95%.

Στην πολιτεία της Αριζόνα όπου το τηλεοπτικό δίκτυο FOX News πρόωρα έδωσε στον τέως αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν φαίνεται… να γυρίζει υπέρ του Προέδρου Τραμπ καθώς με τα τελευταία δεδομένα βρίσκεται πίσω για μόλις 1,6% και 10% να μένει μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Ο ρυθμός με τον οποίο προστίθενται οι ψήφοι καθώς και οι περιοχές από τις οποίες προέρχονται διαγράφουν ένα θετικό αποτέλεσμα για τον Τραμπ ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Στη Βόρεια Καρολίνα όπως και στη Νεβάδα τα αποτελέσματα θα αργήσουν αρκετές μέρες να μετρηθούν όπως ανακοίνωσαν οι Κυβερνήτες των Πολιτειών. Δεν αναμένονται εκπλήξεις και θα παραμείνουν πιθανότατα στους ήδη έχοντες προβάδισμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Τζόρτζια η οποία τα τελευταία 48 χρόνια με μόνο μια εξαίρεση συντάσεται με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, φάινεται να γυρίζει υπέρ Μπάιντεν μετά την “γκάφα” υπαλλήλων που φαίνεται να ξέχασαν να στείλουν 47.000 επιστολικές ψήφους προς καταμέτρηση μέχρι το κλείσιμο της κάλπης. Το τελευταίο 1% φαίνεται να είναι δραματικό με τον Τραμπ να προηγείται για 1800 ψήφους και 12.000 να απομένουν προς καταμέτρηση.

Οι επιστολές αυτεές φαίνονται να έχουν ωστόσο την ταχυδρομική διαπίστωση πως ταχυδρομήθηκαν πριν ή και μέχρι τη μέρα των εκλογών και αφορούν περιοχές αστικές οι οποίες γέρνουν υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών. Ωστόσο η πλευρά του Προέδρου δήλωσε πως θα προσφύγει νομικά για το ζήτημα.

Εφόσον κατάσταση διατηρηθεί η Τζώρτζια φαίνεται πως θα γύρει υπέρ των Δημοκρατικών και με την υπάρχουσα καταμέτρηση οι 16 εκλέκτορες που θα προστεθούν στον Μπάιντεν θα τον οδηγήσουν στους 269(!) δηλαδή μόλις μία ψήφο μακριά από τη νίκη, εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την Πενσυλβάνια που αναμένονται εντός ημέρας ή της Νεβάδα τις αμέσως επόμενες.

Ο Τραμπ σε μήνυμα που απύηθηνε στις 2:00 ώρα Ελλάδος δήλωσε πως θα συνεχίσει να μάχεται και πως αν γίνει καταμέτρηση των νόμιμων ψήφων η νίκη του είναι άνετη.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο πληροφορίες θέλουν τον Τζο Μπάιντεν έτοιμο για την τελική ανακήρυξη νίκης όταν φτάσει στο μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων παρά τις ενστάσεις της κόκκινης πλευράς οι οποίες θα δοκιμαστούν στα δικαστικά έδρανα.