Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικούς εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η έγκριση αφορα σε εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθεις ομάδες.  Θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), εν αναμονη των αντίστοιχων αποφάσεων του FDA στις ΗΠΑ και ΕΜΑ στην Ευρώπη.

Η MHRA εξουσιοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση να εγκρίνει το εμβόλιο σύμφωνα με ειδικούς κανονισμούς που ισχύουν καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2021 όταν θα καταστεί πλήρως υπεύθυνο για την έγκριση φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα παραλειφθούν τις επόμενες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου Covid-19, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε ίση αποτελεσματικότητα μεταξύ νεότερων εθελοντών και εκείνων άνω των 65 ετών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη λοίμωξη Covid-19. Το φύλο, η φυλή και η εθνικότητα δεν έκαναν καμία διαφορά.

«Η σημερινή άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά της Covid-19. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι ένας στόχος στον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η Επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει προσεκτική αξιολόγηση και να λαμβάνει έγκαιρα μέτρα για την προστασία των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Αλμπέρτ Μπουρλά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Και συνεχίζει λέγοντας, ότι «καθώς αναμένουμε περαιτέρω εγκρίσεις επικεντρωνόμαστε στην ασφαλή διανομή ενός εμβολίου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο. Με χιλιάδες ανθρώπους να μολύνονται, κάθε μέρα έχει σημασία στη συλλογική προσπαθεια για να τερματιστεί αυτή η καταστροφική πανδημία».

Η Pfizer και η BioNTech αναφέρουν ότι το συνδυασμένο δίκτυο παραγωγής τους έχει τη δυνατότητα να παρέχει παγκοσμίως έως 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021.

Αν και το εμβόλιο πρέπει να διατηρηθεί στους -70C, μπορεί να μείνει έως και πέντε ημέρες σε απλό ψυγείο, στους 2-8°C.