Η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική αγορά αμυντικού εξοπλισμού μεταξύ των δύο χωρών

Στην Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στα οφέλη που προκύπτουν από την συμφωνία για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναφέρεται άρθρο του συντάκτη θεμάτων Άμυνας και Αεροδιαστήματος, Paul Iddon, στην ιστοσελίδα του Forbes, με τίτλο «Greece-UAE Defence Pact Could Benefit The Hellenic Air Force« («Η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΑΕ θα μπορούσε να ωφελήσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία».

Η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική αγορά αμυντικού εξοπλισμού μεταξύ των δύο χωρών, καθώς τα ΗΑΕ διαθέτουν εξοπλιστικά συστήματα, που η Ελλάδα ίσως ενδιαφερόταν να αποκτήσει,. ιδιαίτερα για την Πολεμική της Αεροπορία, αναφέρει ο αρθρογράφος. Η Αμυντική Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο, σε μια συγκυρία αυξανομένων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ήδη, το Abu Dhabi είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς την Ελλάδα στέλνοντας 4 F-16 στην Κρήτη τον Αύγουστο 2020. Η σύνθεση της Πολεμικής Αεροπορίας των δύο χωρών είναι παρεμφερής, καθώς και οι δύο χρησιμοποιούν F-16 και σε μικρότερο αριθμό Mirage 2000. Ωστόσο, τα ΗΑΕ διαθέτουν 78 F-16E/F Block 61s που είναι από τα πιο εξελιγμένα παγκοσμίως και γνωστά ως «Desert Falcon», καθώς και Mirage 2000-9s, ενώ η Ελλάδα διαθέτει Mirage 2000-5s.

Και οι δύο χώρες προχωρούν σε αναβάθμιση του στόλου τους και σε αγορές καινούργιων αεροσκαφών. Πρόσφατα η Ελλάδα παρήγγειλε 18 γαλλικά Rafale 4.5 γενιάς και προσβλέπει στην απόκτηση αντίστοιχου αριθμού F-35 Lightning II 5ης γενιάς από τις ΗΠΑ που θα αλλάξουν σημαντικά την ισορροπία στον αέρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τα ΗΑΕ έχουν παραγγείλει 50 F-35. Η αγορά ενός τόσο μεγάλου αριθμού αεροσκαφών τεχνολογίας stealth καθιστά την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ την ισχυρότερη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και πέραν αυτής. Αν και όταν υλοποιήσει την αγορά αυτή, το Abu Dhabi θα μπορούσε να πωλήσει έναν αριθμό F-16 and Mirage 2000 στην Ελλάδα. Τα εξελιγμένα F-16 “Desert Falcons” θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σαν μια προσωρινή λύση για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το διάστημα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 από την Lockheed Martin.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα BlueMelange (του τουρκικού Defense News), ίσως τα ΗΑΕ έπειτα από την απόκτηση των F-35 προσφέρουν στην Ελλάδα και Mirage 2000-9s καθώς και άλλο εξελιγμένο εξοπλισμό που ίσως ενδιαφέρει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για τον οπλισμό των αεροσκαφών της.

Η Al Tariq, θυγατρική του κρατικού ομίλου EDGE Group των ΗΑΕ κατασκευάζει φορείς βομβών ακριβείας, ενώ μία άλλη θυγατρική του ομίλου, η Halcon, κατασκευάζει συστήματα καθοδήγησης βομβών Thunder guidance καθώς και μικρού μεγέθους πυρομαχικών για χρήση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).