Τα «κλειδιά» διατήρησης της κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου αναλύοντας τα «μηνύματα» των πολιτών σε όλα τα τελευταία γκάλοπ.
Παρά την πολύμηνη μάχη εναντίον της πανδημίας και την σχεδόν «βεβαιότητα» των πολιτών ότι η «ουρά» της θα φτάσει στο επόμενο έτος, το Μέγαρο Μαξίμου εισπράττει την ανταπόκριση των πολιτών για την πολιτική που ασκεί στους κρίσιμους τομείς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει ποσοστά υψηλής δημοφιλίας και διατηρεί «αποστάσεις» από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Τόσο δε στο γκάλοπ της Metron Analysis για το Mega, όσο και σε αυτό της Pulse που παρουσίασε επίσης χθες ο Σκάι η κυβερνητική παράταξη σημειώνει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και βασικά «αντισώματα» στις τάσεις αποσυσπείρωσης που συνήθως προκαλεί η κυβερνητική φθορά. Για τους πολίτες μείζον ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και η διαχείριση της οικονομίας, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η κυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα στην δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε χθες το Mega η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 16,4 ποσοστιαίες μονάδες– το ποσοστό είναι μάλιστα διευρυμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας τον Δεκέμβριο.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, το ΚΙΝΑΛ 6,4%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 3,6% και το ΜέΡΑ25 2,4%. Τον Δεκέμβριο του 2020 η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είχε μετρηθεί στο 15,6%.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας το 60% των θετικών γνωμών. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 39% θετικές γνώμες και τρίτος ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 36% θετικές γνώμες και 62% αρνητικές. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί ένα 56% θετικών κρίσεων και τον Αλέξη Τσίπρα μόλις 20%.
Η απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας, με βάση των διαχρονικά στοιχεία, έχει αρχίσει να αντιστρέφεται και η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πλέον (48%) ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημαντικότερο πρόβλημα θεωρούν οι πολίτες την πανδημία (42%) και ακολούθως την οικονομία (32%) και την ανεργία (8%). Ως προς το χρόνο εξόδου από την υγειονομική κρίση, η μεγάλη πλειοψηφία (55%) υπολογίζει ότι θα είναι απομακρυσμένος, μετά το 2021.
Σχεδόν δύο στους τρεις λένε «ναι» στο εμβόλιο, όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό τους αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.
Σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες τάσσονται υπέρ της αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών χώρων, με τα ποσοστά να αυξάνονται σημαντικά στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε όσους αυτοπροσδιορίζονται στον κεντρώο, κεντροδεξιό ή δεξιό πολιτικό χώρο.
Η δημοσκόπηση της Pulse
Σταθερό προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φτάνει στις 16 ποσοστιαίες μονάδες. Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει 7,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με 3%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ εμφανίζει μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων της και περισσότερες «εισροές» ψηφοφόρων σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% (έναντι 45% στο προηγούμενο γκάλοπ του Δεκεμβρίου) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 24% (έναντι 25%) με τη διαφορά να παραμένει στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Στα ελληνοτουρκικά καταγράφεται η απαισιοδοξία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης την στιγμή της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών. Περίπου 6 στους 10 εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η προεδρία του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.