Γράφει ο Γιώργος Κώστας

Η εταιρεία Humanigen Inc βρίσκεται σε φάση δοκιμής ενός νέου φαρμάκου, του μονοκλωνικού αντισώματος lenzilumab, το οποίο φαίνεται να μειώνει σε σημαντικό βαθμό το ενδεχόμενο διασωλήνωσηςτων νοσούντων με σοβαρά συμπτώματα Covid-19 λόγω πνευμονίας, καθώς φαίνεται να τους βοηθά να αναπνέουν μόνοι τους.

Οι ερευνητές του συγκεκριμένου φαρμάκου προέβησαν σε ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με εικονικό φάρμακο (placebo) σε 540 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη. Στους μισούς από αυτούς χορηγήθηκε το lenzilumab σε τρεις ενδοφλέβιες δόσεις με απόσταση οκτώ ωρών η μία δόση από την άλλη ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε το ψευδοφάρμακο.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν τη θεραπεία με το νέο μονοκλωνικό αντίσωμα είχαν, κατά μέσο όρο, 54% μεγαλύτερηπιθανότητα επιβίωσης, χωρίς να απαιτείται η διασωλήνωσή τους σε ΜΕΘ. Επιπλέον, για όσους έπαιρναν κορτικοστεροειδή και ρεμδεσιβίρη, η αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης χωρίς διασωλήνωση έφθασε το 92%.

 Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Humanigen, Dr. Κάμερον Ντουράντ, έκανε λόγο για «σημαντική βελτίωση στη θεραπεία της Covid-19».

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Η Καθημερινή