…σταματήστε το διαδίκτυο να «κατέβω»… με συγχωρείτε Λογοκρισία…
Το 2009, οι «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» (RSF), μια δημοσιογραφική οργάνωση που εδρεύει στη Γαλλία και τάσσεται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, καθιέρωσε τη 12η Μαρτίου ως την «Παγκόσμια Ημέρα κατά της λογοκρισίας του διαδικτύου». Η ελευθερία του λόγου, δεν είναι υποχρέωση αλλά καθήκον αποτελώντας μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δρομολογεί προγράμματα υποστήριξης της πολυφωνίας και εξετάζει εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το δικαίωμα της έκφρασης και της ενημέρωσης. Η 12η Μαρτίου έρχεται λοιπόν για να μας υπενθυμίσει, ότι υπάρχουν χώρες που λογοκρίνουν το διαδίκτυο στερώντας ταυτόχρονα στους πολίτες τους το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και πρόσβασης στην πληροφορία αλλά και να μας προβληματίσει τη στιγμή που το συγκεκριμένο δικαίωμα και το θέμα που προβάλλει πλήττεται όλο και περισσότερο.
Το θέμα της λογοκρισίας στον ψηφιακό κόσμο δεν αποτελεί σημείο των καιρών αλλά παρατηρείται ήδη από τη δεκαετία του ΄90 με την αυξημένη εξάπλωση του διαδικτύου σε παγκόσμια εμβέλεια. Κατά τη διάρκεια όμως της δεκαετίας του 2000, ειδικά σε συγκεκριμένες χώρες, η παρεμπόδιση και η επιβολή περιορισμών τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην πρόσβαση δημοσιευμένων πληροφοριών στο διαδίκτυο επλήγησαν ιδιαίτερα. Η παρεμπόδιση αυτή κρίνεται όταν συντρέχουν λόγοι παραβίασης συγκεκριμένων όρων που τίθενται σε ισχύ αποτελώντας μια πρακτική που χρησιμοποιείται ή και επιβάλλεται, άμεσα ή έμμεσα από διάφορες ρυθμιστικές αρχές, πολιτικές ή και θρησκευτικές καθώς και από κυβερνητικούς φορείς. Τα βασικά κίνητρα αλλά και οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται η λογοκρισία, πηγάζουν από τα συμφέροντα εκείνων που την επιβάλλουν. Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ελευθερία (θα έπρεπε να) οριοθετείται στο σημείο που δεν θίγει την ελευθερία του άλλου και είναι υποχρέωσή μας, τόσο να τη διεκδικούμε όσο και να τη σεβόμαστε απέναντι στους άλλους.
Ο Ram Sundara Raman, υποψήφιος διδάκτορας στην Επιστήμη των Υπολογιστών και τη Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε σε σχετικό άρθρο: «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι καμία χώρα δεν είναι εντελώς ελεύθερη». Η λογοκρισία υπάρχει παντού, με βάση τη μεγαλύτερη συλλογή δεδομένων στο διαδίκτυο που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα ακόμα και στις πιο ελεύθερες χώρες του κόσμου. Το διαδίκτυο, όμως, θα πρέπει να αποτελεί το μέσο που ενώνει τους ανθρώπους και τους επιτρέπει να εκφράζονται με γνώμονα όμως τη σύνεση, την ορθή αξιολόγηση των πληροφοριών και την αναζήτηση της αλήθειας που πηγάζει μέσω της έρευνας και στηρίζεται σε αξιόπιστες πηγές προς όφελος εκείνων, που την έχουν ανάγκη.
«Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός αλλά χωρίς ελευθερία είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός» (Albert Camus – Γάλλος συγγραφέας: 1913-1960 – Νόμπελ 1957)
Φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ – Αρθρογράφος