Μετά τη 83η Έκθεση Θεσσαλονίκης έχουμε τη πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 17 – 19 Σεπτεμβρίου 2018 σε πανελλαδικό δείγμα 1.004 ατόμων για λογαριασμό του STAR, ενώ σε αυτήν αξιολογήθηκαν τόσο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 30,9%

ΣΥΡΙΖΑ 22,1%

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6,5%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6%

ΚΚΕ 5,9%

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,6%

ΑΝΕΛ 1,5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 1,3%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%

ΠΟΤΑΜΙ 1%

Άλλο κόμμα 3,1%

Δεν αποφάσισα – Δεν απαντώ 14,4%

Λευκό – Άκυρο – Αποχή 3,6%

Επίσης:

  • Η ΝΔ προηγείται με 48,8% στις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;». Συγκεκριμένα, το 65,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ, έναντι του 16,4% που πιστεύει ότι θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

  • Στο ερώτημα «μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας», το 35,8% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι 26% που απαντά ο Αλέξης Τσίπρας.
    Υψηλό είναι όμως και το ποσοστό της απάντησης «κανένας», που ανέρχεται στο 33,7%.

 

  • Οι πολίτες αξιολόγησαν αρνητικά (μάλλον ή σίγουρα) την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ σε ποσοστό 44,5% και θετικά (μάλλον ή σίγουρα) σε ποσοστό 21,8%.

 

  • Την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ οι ερωτώμενοι την αξιολόγησαν θετικά (μάλλον ή σίγουρα) σε ποσοστό 34,7%, ενώ το ποσοστό όσων την αξιολόγησαν αρνητικά (μάλλον ή σίγουρα) ανέρχεται στο 30,3%.

 

  • Σε ποσοστό 38,7%, οι πολίτες απαντούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι περισσότερο πειστικός στις προτάσεις του (μάλλον ή σίγουρα), έναντι 22,9% που πιστεύει το ίδιο (μάλλον ή σίγουρα) για τον κ. Τσίπρα.

 

  • Στο ερώτημα «ποιου η πολιτική πρόταση πιστεύετε ότι βοηθά τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους», το 31% απαντά η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα (μάλλον ή σίγουρα), ενώ το 28,9% απαντά η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη (μάλλον ή σίγουρα).

 

  • Οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 42,4% ότι η πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη (μάλλον ή σίγουρα) στηρίζει περισσότερο τη μεσαία τάξη, έναντι ποσοστού 17,9% που πιστεύει ότι η πολιτική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα (μάλλον ή σίγουρα) στηρίζει τη μεσαία τάξη.