Ο Φερνάντου Αντάτζι, ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης — την οποία κέρδισε ο ακροδεξιός αντίπαλός του Ζαΐχ Μπολσονάρου, συγκεντρώνοντας το 46% των ψήφων — αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν και να τον υποστηρίξουν.

«Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μας βάζουν μπροστά σε μια πρόκληση, αποκαλύπτουν τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία στη Βραζιλία», τόνισε ο κληρονόμος του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT), πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος στο Σαν Πάουλου, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Αντάτζι κατατάσσεται στη δεύτερη θέση και καθώς ο Μπολσονάρου δεν κατάφερε όπως επεδίωκε να συγκεντρώσει το 50% συν μια ψήφο που απαιτείτο ώστε να αποφευχθεί ο επαναληπτικός γύρος, οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν ξανά την 28η Οκτωβρίου.
Ο Αντάτζι τόνισε πως ο δεύτερος γύρος δίνει μια ευκαιρία στους δημοκρατικούς πολίτες της Βραζιλίας να ενωθούν και να αποτρέψουν την επικράτηση του υποψήφιου της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές.

Ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή στη Βραζιλία, είδε τον έναν από τους γιους του, τον Εντουάρντου, να εκλέγεται βουλευτής με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της χώρας, ενώ ο πρωτότοκος γιος του, ο Φλάβιου, κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση μια έδρα στη Γερουσία.

Ο Εντουάρντου Μπολσονάρου, 34 ετών, επανεξελέγη βουλευτής συντρίβοντας το απόλυτο ρεκόρ ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, με πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες να τον αναδεικνύουν αντιπρόσωπο της Πολιτείας Σαν Πάουλου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας άλλος πολιτικός της άκρας δεξιάς, ο Ενέας Καρνέιρου, γιατρός με φανταχτερά γούστα και μακριά γενειάδα, που απεβίωσε το 2007. Είχε συγκεντρώσει 1,5 εκατ. ψήφους το 2002.

Ο Φλάβιου Μπολσονάρου, 37 ετών, κέρδισε με άνεση μία από τις δύο έδρες γερουσιαστών του Ρίο ντε Ζανέιρο με πάνω από 4 εκατ. ψήφους.
Ο δευτερότοκος γιος, ο Κάρλους Μπολσονάρου, 35 ετών, είχε αναδειχθεί το 2000 ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο, στα 17 του χρόνια, αξίωμα στο οποίο συνεχίζει να βρίσκεται.