Ένα “μπρα ντε φερ” θα δούμε απόψε το βραδυ, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να δίνουν τη δική τους μάχη, από διαφορετικό μετερίζι.

Αυλαία για το 12ο συνέδριο, της ΝΔ με σύνθημά “Ελλάδα μπορούμε”. 

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας, έχει προγραμματισμένη ομιλια στη Θεσσαλονίκη,με μισή ώρα διαφορά από την έναρξη της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

Οι εργασίες του 12ου συνεδρίου γης ΝΔ, θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή, και θα κλείσουν με την ανάδειξη νέας πολιτικής επιτροπής.

Το 12ο συνέδριο της γαλάζια παράταξης είναι ένα Συνέδριο με πολλές καινοτομίες, που θα εμπεριέχει ομιλητές που δεν σχετίζονται με τη ΝΔ, μουσικές εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, εκθέσεις αυτοκινήτων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, κ.ά.- που φιλοδοξία των διοργανωτών του είναι να υπερβεί τα στερεότυπα των κλασσικών κομματικών συνεδρίων.

Στην Πειραιώς μιλούν για μια “παράσταση νίκης” πριν από τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις της νέας χρονιάς και θέλουν να αποτελέσει ορόσημο για να σταλεί παντού το μήνυμα της προγραμματικής και οργανωτικής ετοιμότητα της ΝΔ για την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας.

Περίπου 3.000 σύνεδροι και περισσότεροι από 2.000 παρατηρητές θα καταφθάσουν στο εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», απ’ όλες τις γωνιές της χώρας αλλά και το εξωτερικό για να συμμετάσχουν στις συνεδριακές εργασίες.

Εκτός από τις εξωκομματικές προσωπικότητες, το παρών αναμένεται να δώσουν στο Συνέδριο και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Η ΝΔ δεν προσκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «λόγω της πρωτοφανούς πολιτικής απρέπειας του κ. Αλέξη Τσίπρα να προγραμματίσει την ομιλία του την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα με εκείνη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην έναρξη του προγραμματισμένου Συνεδρίου της», όπως αναφέρουν γαλάζιες πηγές.

Αυτό, σημείωναν, «δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία των Συνεδρίων των ελληνικών κομμάτων. Ιδίως δεδομένου ότι ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν γνωστός πολλούς μήνες νωρίτερα». Κατά τις ίδιες πηγές, “για προφανείς λόγους δεν προσκλήθηκαν ούτε οι ΑΝΕΛ”.

Αίσθηση, όμως προκαλεί η ομιλία του πρωθυπουργού, για την Μακεδονία, θέλοντας να δώσει ένα μεγάλο προβάδισμα εν χωρια , στην δικιά του συμφωνία των Πρεσπών, που σε λίγους μήνες θα βρεθεί στην ελληνική Βουλή. 

Από την άλλη η ίδια κυβέρνηση, κυριολεκτικά έχει επενδύσει στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας, διότι αποτελεί μια ακόμα κίνηση κυβερνητικών στελεχών να βγουν στον κόσμο και να υπερασπιστούν την πολιτική τους. Παράλληλα θέλουν για άλλη μια φορά να τονίσουν – ακόμα και με το μάλλον ατυχές σύνθημα “Μακεδονία της Δημοκρατίας”, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει και η κυβέρνηση θα την επικυρώσει στη Βουλή.

Ωστόσο προσπαθούν με νύχια και με δόντια κυριολεκτικά να καλλιεργήσουν και ένα θετικό κλίμα με αφορμή τις τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν την ώρα της ομιλιάς του Αλέξη Τσίπρα.

Παντως ο καθείς, μπορεί να αντιληφθεί την διαφορά των δύο αρχηγών και μάλιστα σε ένα κρίσιμο momentum.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαφώς και επιλέγει να απλώσει το χέρι, στους Ελληνες, και στην Ελλάδα, που βιώνουν τόσα χρόνια την οικονομική και όχι μόνο εξαθλίωση, ενώ ο κύρος Τσίπρας επιλέγει για άλλη μια φορά να απλώσει το χέρι για να διασώσει την πολιτική του συμφωνία και κατά συνέπεια την κυβέρνηση του.