Με αφορμή το Συνέδριο της ΝΔ είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με υποψήφιους αλλά και ήδη εκλεγμένους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Με τα βλέμματα να στρέφονται στη Μακεδονία με το “Μακεδονικό/ Σκοπιανό” ζήτημα στο προσκήνιο πήραμε ως συνθήκη την περίπτωση του Κιλκίς για να δούμε τι αναμένεται για την επόμενη μέρα των εκλογών το Μάιο.

Παρότι δεν γνωρίζει κανείς πότε ακριβώς θα γίνουν οι εθνικές εκλογές και βρισκόμαστε 5 μήνες μακριά από τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές του Μαΐου θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το πολιτικό σκηνικό στο Κιλκίς…  μάλλον ενεργό. Αυτό υποδηλώνει (ως case senario) όλη την ενεργητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και αξίζει να αναλογιστούμε την περίπτωση ως σύγκριση.

Σε επίπεδο εθνικών ψηφοδελτίων, υπάρχει ο εκλεγμένος βουλευτής από το 2012 κο. Γ. Γεωργαντάς, ο παλαίμαχος πρ. Υπουργός κος Κ. Κιλτίδης και η νεαρά 29χρονη ΟΝΝΕΔίτισσα Νατάσα Σωτηριάδου.

Στα αυτοδιοικητικά, στον Δήμο Παιονίας (γειτονικό Δήμο στο Κιλκίς), ο σημερινός Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης θα είναι ξανά υποψήφιος και φέρεται ως το φαβορί να ξανακερδίσει το Δήμο.

Στον Δήμο Κιλκίς όμως το σκηνικό είναι μπερδεμένο. Μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων είναι, από την πλευρά της κεντροδεξιάς, ο δικηγόρος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δ. Κυριακίδης και ο δάσκαλος Αν. Καζαντζίδης οι οποίοι “τσακώνονται” για το χρίσμα.

Με το ΚΙΝΑΛ, μα και με ισχυρά ανοίγματα στην δεξιά, αναμένεται να κατεβεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς κος. Π. Τονικίδης. “Γαλάζιες υποψηφιότητες” θα υπάρξουν και από τους: νυν αντιδημάρχο κο. Δ. Τσαντάκη, όπως κι από το δημοτικό σύμβουλο Θ. Βαφειάδη.

Ακούγεται και το όνομα του πρ. Προέδρου ΝΟΔΕ Κ. Βιολιτζή (όπως φαίνεται όμως για το περιφερειακό συμβούλιο, τελικά). Πληροφορίες κάνουν λόγο για «ισχυρό το ενδεχόμενο προεκλογικών συμπτύξεων, μετά τις γιορτές» ελέω Κλεισθένη και απλής αναλογικής.

Σε επίπεδο υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, κινείται δυναμικά ο επικοινωνιολόγος Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος. Νέος, που έχει δώσει το στίγμα του ήδη στην τοπική κοινωνία, μα ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, μιας και συζητήσαμε μαζί του.

Σε περιφερειακό επίπεδο, στο Κιλκίς, μα και στην Κεντρική Μακεδονία γενικά, “βγάζουν” σταθερά χωρίς εκπλήξεις… κο. Απόστολο Τζιτζικώστα.