Το πολιτικό διαζύγιο των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου φαίνεται να έρχεται όλο και πιο κοντά. Την ώρα που μαίνεται υπόγειος πόλεμος μεταξύ τους, θα συναντηθούν προκειμένου να οριστικοποιήσουν τους όρους και τις συνθήκες διάλυσης της συγκυβέρνησης, ενώ σε σχεδόν ταυτόχρονες τηλεοπτικές εμφανίσεις το βράδυ της Τετάρτης θα επιχειρήσουν να «πουλήσουν» επικοινωνιακά τις αποφάσεις τους.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ  αναμένεται να έχει συνάντηση το αργότερο έως το πρωί της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα όποια οφέλη από το διαζύγιο που ούτως ή άλλως οδηγεί σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Από την μία πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας θέλει χρόνο ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία της Συμφωνίας των Πρεσπών· από την άλλη ο Πάνος Καμμένος επιθυμεί να διατηρήσει την όποια αξιοπιστία έχει απομείνει στον ίδιο και στο κόμμα του που καταποντίζεται λόγω του Μακεδονικού.

Οι συνταγματικές αλλαγές αναμένεται να ψηφιστούν στα Σκόπια έως την Παρασκευή και όπως όλα δείχνουν πλέον ο πρωθυπουργός σκοπεύει να φέρει προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής νωρίτερα από ό,τι είχε σχεδιάσει αρχικά, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου. Δεν επιθυμεί, λοιπόν, μια «άτακτη έξοδο» του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση νωρίτερα και για τον λόγο αυτό θα επιχειρήσει στη συνάντηση που θα έχουν να κερδίσει χρόνο.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομολογία ομηρίας του Αλέξη Τσίπρα από τον Πάνο Καμμένο, που το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου προσπαθούν να κρύψουν πίσω από τα «πυροτεχνήματα» που εκτοξεύουν, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει τις απαραίτητες 151 ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή «οποιαδήποτε άλλη ψηφοφορία», υπονοώντας το ενδεχόμενο πρότασης μομφής της ΝΔ.

Βέβαια αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο και γι’ αυτό στο Μαξίμου έχουν βγει τα κομπιουτεράκια, με τα οποία μετρούν και ξαναμετρούν τους «πρόθυμους» βουλευτές. Ήδη, το Ποτάμι διαμήνυσε ότι λέει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά «όχι» σε στήριξη της κυβέρνησης. Και αυτό είναι κάτι που δεν αφήνει αδιάφορο τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος βλέπει το κόμμα του να διαλύεται αφού βουλευτές, υπουργοί και στελέχη τού γυρίζουν την πλάτη, για… τα μάτια του Αλέξη Τσίπρα ή για την ακρίβεια για μια πιο σίγουρη «καρέκλα».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, γι’ αυτό και είναι έτοιμος να τα τινάξει όλα στον αέρα. Αισθάνεται ότι το Μαξίμου κινείται πίσω από την πλάτη του, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, παρά τη συμφωνία που υποστηρίζει ότι είχε επιτύχει με τον πρωθυπουργό ώστε να μην μπουν στελέχη των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ως αντάλλαγμα της ψήφου τους για το Μακεδονικό. Ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται εξοργισμένος και μιλά για αποστασίες και ανένδοτο, ως απάντηση στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα κάνει κάτι γιατί το έχει πάρει πια απόφαση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει.

Στόχος του Πάνου Καμμένου για το ραντεβού με τον πρωθυπουργό είναι να εξασφαλίσει ότι κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ δεν θα έχει «ευνοϊκή μεταχείριση». Εκτός από τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι «αποστάτες», τούς θέλει και εκτός κυβέρνησης. Δηλαδή, επιθυμεί να «ανασχηματιστούν» όλα τα στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, είτε με τη θέλησή τους, είτε άνευ. Με τον τρόπο αυτό, θεωρεί ότι θα ανακτήσει τον έλεγχο του κόμματός του- κάτι μάλλον δύσκολο.

Σε κάθε περίπτωση, το επίμαχο ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί πριν από τη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ που είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 αύριο, Τετάρτη. Όμως, ο Πάνος Καμμένος θέλει να έχει και την τελευταία λέξη. Έτσι, αφού στείλει τα μηνύματά του μέσω της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, θα παραχωρήσει και συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR. Η συνέντευξη είναι προγραμματισμένη για τις 19:55, δηλαδή λίγο μετά την αντίστοιχη συνέντευξη που θα παραχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Open. Υπενθυμίζεται ότι η συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν προγραμματισμένη αρχικά για απόψε, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσής του.