Η έξυπνη αναζήτηση και η ευελιξία στην επιλογή της περιοχής για εξεύρεση κατοικίας είναι τα μυστικά για οικονομική φοιτητική στέγη όπως εξηγούν οι ειδικοί και παράγοντες της αγοράς κινητών.
Η πρώτη συμβουλή σε γονείς και φοιτητές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων είναι να μην ψάχνουν σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου: «Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι συμβουλές του επικεφαλής του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλή-Ανδρέα Μπάκα, ο οποίος μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής εξηγεί ότι το κόστος μίσθωσης για μία γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι, για παράδειγμα, στο Περιστέρι κυμαίνεται από 220 ευρώ έως και 350 ευρώ τον μήνα, όταν στο Αιγάλεω δεν αποκλείεται να «αγγίξει» ακόμη και τα 400 ευρώ: «Η διαφορά αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Περιστέρι διαθέτει μετρό για την άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και λεωφορείο, όπου εύκολα και εντός 10-15 λεπτών (μέσω της Λ. Θηβών ή/και της Λ. Αθηνών) μπορεί κάποιος να βρεθεί στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω, δικαιολογεί γιατί πολλοί φοιτητές, που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το επιλέγουν, όταν πρόκειται να αναζητήσουν σπίτι».
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι λογικό, όταν ένα νέο παιδί και δη από την επαρχία, έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις του θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 15λέπτου. «Οταν εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσο να διαθέτει ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με ό,τι έχει συνηθίσει», εξηγεί και συνεχίζει: «Ακόμη και στην καθημερινότητά του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του, που διαμένουν σε άλλες περιοχές από τη σχολή, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά στη μετακίνησή του».
Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά δεν χρειάζεται να επικεντρώσουν το… κυνήγι τους για στέγη αποκλειστικά στην περιοχή, αλλά και σε όμορες συνοικίες, όπως το Κερατσίνι, ο Κορυδαλλός, το Μοσχάτο και η Νίκαια. Με βάση την έρευνα, τα ενοίκια σε αυτές ξεκινούν από τα 200 ευρώ/μήνα για ένα studio και από τα 270 ευρώ/μήνα για ένα διαμέρισμα έως 60 τ.μ., όταν η μέση τιμή μίσθωσης στον Πειραιά ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τα οκτώ ευρώ/τ.μ.
Οσον αφορά στους φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου, αυτοί έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν σπίτι σε Υμηττό, Δάφνη, Βύρωνα και Ηλιούπολη. «Μην ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό, όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σε όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες», σημειώνει ο κ. Μπάκας και συνεχίζει: «Παράλληλα, από τον Υμηττό και τον Βύρωνα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω Λ. Βουλιαγμένης-Ηλιουπόλεως σε στάση του μετρό». Αξίζει να επισημανθεί πως, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας του E-Real Estates, τα ενοίκια στις συγκεκριμένες περιοχές των κεντρικών και νότιων προαστίων κυμαίνονται από τα 220 ευρώ έως τα 300 ευρώ/μήνα για τις γκαρσονιέρες και από τα 270 ευρώ έως τα 420 ευρώ για τα δυάρια.
Τέλος, όσοι φοιτητές αποφασίσουν να διαμείνουν στο κέντρο της Αθήνας θα έχουν ευρεία γκάμα επιλογών, με πολλές οικονομικές περιοχές, οι οποίες διαθέτουν πολύ καλή διασύνδεση με τα ΜΜΜ. Μία γκαρσονιέρα έως 40 τ.μ. στον Λόφο Σκουζέ, για παράδειγμα, διατίθεται προς ενοικίαση από 150 ευρώ έως και 250 ευρώ/μήνα, ενώ λίγο παραπάνω -στα 400 ευρώ- διαμορφώνεται το μίσθωμα για ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, ήτοι 200 ευρώ το άτομο σε περίπτωση συγκατοίκησης. Στα 300 ευρώ είναι το «ταβάνι» για ένα studio σε Ανω Κυψέλη, Αμπελόκηπους και Γκύζη, με το κόστος για ένα δυάρι στις επίμαχες περιοχές να μην ξεπερνά τα 500 ευρώ/μήνα. «Οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε συνοικίες όμορες των σχολών τους, αλλά κοντά σε ΜΜΜ και κυρίως σε μετρό», προσθέτει ο κ. Μπάκας και καταλήγει: «Μην ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό, όπου εύκολα και οικονομικά μπορείς να μετακινηθείς».
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.