Καβγά άνευ προηγούμενου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην εφημερίδα Observer και η προαναγγελία της υποβολής αιτήματος στην Μεγάλη Βρετανία, για τον δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Η διατύπωση του αιτήματος από την πλευρά του πρωθυπουργού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για «γιγαντιαία γκάφα», αφού όπως έσπευσε να εξηγήσει ο Τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος Πάνος Σκουρολιάκος, «το Βρετανικό Μουσείο θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση της ιδιοκτησίας των μνημείων, προκειμένου να τα δανείσει».

Η επισήμανση Σκουρολιάκου βασίζεται σε παλαιότερη δήλωση του διευθυντή του Μουσείου, που σχολίαζε στην εφημερίδα Τα Νέα- σε ανύποπτο χρόνο-το ενδεχόμενο δανεισμού των μνημείων, κάνοντας λόγο για δανεισμό από τον «νόμιμο ιδιοκτήτη», δηλαδή το Μουσείο. «Αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την προϋπόθεση που θέτει το μνημείο, τότε η πράξη του συνιστά ενέργεια αχαρακτήριστη» πρόσθεσε ο κ. Σκουρολιακος.

Στην υπόθεση έσπευσε να μετάσχει, έστω και καθυστερημένα, με μακροσκελή της δήλωση και η Μυρσίνη Ζορμπά, πρώην υπουργός Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας- στην γραμμή Σκουρολιάκου- ότι «ο δανεισμός των Γλυπτών προς έκθεση αποδέχεται στην ουσία τις κατά καιρούς απαντήσεις των δανειστών, περί αναγνώρισης της κυριότητας εκ μέρους της χώρας μας ως προϋπόθεση του δανεισμού, γεγονός το οποίο υπονομεύει και ακυρώνει την οριστική επιστροφή και επανένωση».

Η κ. Ζορμπά κατήγγειλε μάλιστα στην δήλωσή της την σημερινή υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, αφού στο δημοσίευμα του Observer, υπήρχε η υπόσχεση- ως αντάλλαγμα για τα γλυπτά του Παρθενώνα- ο δανεισμός σπάνιων ελληνικών αρχαιοτήτων, που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα. «Θεωρούμε, σημείωνε η κ. Ζορμπά, ότι η μοναδική αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παρόμοιο κυνισμό, σαν να πρόκειται για ένα οποιοδήποτε εξαγώγιμο προϊόν που η αφθονία του μάλιστα, το υποτιμά».

Η άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται όμως ότι δεν επέτρεψε την προσεκτική ανάγνωση της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αγγλική εφημερίδα, καθώς όπως απεκαλύφθη εκ των υστέρων, ο Ελληνας πρωθυπουργός, στην ίδια συνέντευξη, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η απαίτηση μας για επιστροφή των γλυπτών παραμένει ακέραια. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν μια χαμένη μάχη. Γιατί είναι μια χαμένη μάχη. Η πίεση θα αυξάνεται διαρκώς». Μάλιστα η ίδια η εφημερίδα τονίζει ότι το γεγονός ότι η Γαλλία έσπευσε να απαντήσει θετικά στο αίτημα Μητσοτάκη στον Εμμανουέλ Μακρόν, να επιστρέψει στην Ελλάδα μέρος της ζωοφόρου που βρίσκεται στο Λούβρο, σίγουρα έφερε σε δύσκολη θέση την Βρετανία…

Η αποκάλυψη των όσων πραγματικά είπε στον Observer ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε την αφορμή στην ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού να εξαπολύσει μια πολύ σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και την κ. Ζορμπά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι στην συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη γίνεται σαφές, ότι η αποδοχή της πρότασης, δεν θα αποτελούσε απλώς και μόνο μια χειρονομία καλής θέλησης, αλλά και μια «ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της ελληνικής απαίτησης».