Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξαν ότι κυρίως η Αθήνα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών αγοραστών και είναι ενδεικτικό ότι τα κεφάλαια από ξένους επενδυτές στο πρώτο εξάμηνο είναι αυξημένα κατά 49% σε σχέση με πέρσι!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2017 άρχισε να καταγράφεται το πρώτο έμπρακτο ενδιαφέρον από ξένους, κυρίως λόγω Airbnb και Golden Visa, με αποτέλεσμα να καταγράφονται περί τα 415 εκατομμύρια άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό. Την περασμένη χρονιά, το ενδιαφέρον αυτό έγινε ακόμα πιο έντονο, με αποτέλεσμα να πέσουν στην κτηματαγορά περί τα 1,1 δισ από ξένους επενδυτές. Έχοντας συμπληρωθεί το πρώτο φετινό εξάμηνο, η εικόνα είναι πραγματικά απίστευτη, καθώς ήδη έχουν μπει σχεδόν 740 εκατ. ευρώ κι όλα δείχνουν ότι πάμε για ρεκόρ.

Ειδικά όσον αφορά στις κατοικίες, η αύξηση κατά 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο- μετά από την αύξηση του 4,9% στο πρώτο τρίμηνο- έχει δύο ποιοτικά στοιχεία, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρώτο είναι ότι καταγράφεται σταθερά αυξητική τάση στα νεόδμητα ακίνητα, κόντρα στην τάση των τελευταίων ετών, που ήθελαν τις παλαιότερες κατοικίες πιο ελκυστικές, με δεδομένο ότι απαλλάσσονται από το ΦΠΑ 24%, που επιβαρύνει τις αγοραπωλησίες των νέων ακινήτων. Το δεύτερο είναι ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον στην Αττική «έσπρωξε» τις τιμές με ρυθμό 11,1%, τάση που σίγουρα συνδέεται με την άνοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη Golden Visa.

Ένα ακόμα στοιχείο, που δείχνει ότι η ελληνική κτηματαγορά άρχισε να παίρνει μπροστά μετά από χρόνια, είναι ότι συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με ανοδικό ρυθμό στις πραγματικές τιμές (αποπληθωρισμένες) των κατοικιών. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών- την αποκαλούμενη «μητέρα» των Κεντρικών Τραπεζών- στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση 3,3%, παραμένοντας, ωστόσο, στα επίπεδα του 2015.

Μελέτες έχουν αναδείξει τις ολέθριες επιπτώσεις στην κτηματαγορά των μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατοχή ακινήτων, από το 2011 και μετά. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι αν και ο φόρος μεταβίβασης για τα παλαιότερα κτίσματα περιορίζεται στο 3%, οι αγοραπωλησίες ως τώρα ήταν λιγοστές, λόγω των μεγάλων φόρων κατοχής, κυρίως του ΕΝΦΙΑ.

Πέρα από τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει ειδική δέσμη φορολογικών παρεμβάσεων για να δώσει περαιτέρω ώθηση στην κτηματαγορά. Κατ’ αρχάς, ΦΠΑ νεόδμητων και Φόρος Υπεραξίας «παγώνουν» για μια 3ετία, παρέχοντας κίνητρα για στροφή σε νεώτερα ακίνητα και αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ θα παρέχεται και έκπτωση κατά 40% στη δαπάνη για την αναβάθμιση των ακινήτων.