Γράφει η Ανιέζα Μεχμέτι

Μία δύσκολη και απαιτητική χρονιά έφυγε και ένα νέο,ελπιδοφόρο, υγιέστατο και ευτυχισμένο έτος ευελπιστούμε να πήρε τη θέση της. Αν και το 2020 μας ταλαιπώρησε σε αρκετούς τομείς, ιδίως αυτούς της υγείας και της οικονομίας, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η χρονιά που  πέρασε κατάφερε να μας ανοίξει τα μάτια και να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή μας.

Διανύοντας τις πρώτες ημέρες του 2021 και θεωρώντας πως είμαστε λίγο σοφότεροι συγκριτικά με πέρυσι, είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε νέους στόχους και να αποκτήσουμε νέες συνήθειες, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητά μας και στην ανάπτυξη των προσωπικοτήτων  μας αλλά και θα μας βοηθήσουν να περάσουμε μία δημιουργική χρονιά.

  1. Βιβλία

Τα βιβλία δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα. Χάρη σε αυτά διευρύνονται οι πνευματικοί μας ορίζοντες, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας, διασκεδάζουμε και αποκτάμε έναν απεριόριστο αριθμό γνώσεων και πληροφοριών. Η θεματολογία των βιβλίων ποικίλει και ικανοποιεί  τις προσωπικές πνευματικές ανάγκες μας. Μέσω της ανάγνωσης βιβλίων έχουμε τη δυνατότητα να αφομοιώσουμε θετικά και να αποβάλουμε αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα μας, να θέσουμε νέους στόχους, να ανακαλύψουμε έναν νέο κόσμο και να αποκτήσουμε νέα ενδιαφέροντα για τη νέα χρονιά.

  1. Ανακύκλωση

Προστατεύοντας τον πλανήτη, προστατεύουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι ενέργειές μας και η κακομεταχείριση των φυσικών πόρων τα προηγούμενα χρόνια έχουν επιβαρύνει το περιβάλλον, με συνέπεια να γίνεται λόγος για υπερθέρμανση του πλανήτη. Επιπλέον, ειδήσεις, όπως “Άγρια ζώα ξεχύθηκαν στις ερημωμένες πόλεις” κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, θα πρέπει να μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι περιβαλλοντικές δράσεις είναι αρκετές. Ας ξεκινήσουμε με την ανακύκλωση όσων συσκευασιών μπορούμε, ώστε να τις χρησιμοποιήσουμε ξανά.

3.Υγιεινή διατροφή και άθληση

Εύχομαι ο αριθμός 6 να μην ενσωματωθεί για τα καλά στη ζωή μας, αλλά η σωματική άσκηση να αποτελέσει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αποτέλεσμα της γυμναστικής δεν είναι μόνο το καλλίγραμμο σώμα. Η ευεξία και η καλή φυσική κατάσταση σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εξάλλου να μην ξεχνάμε πως η απειλή του κορωνοϊού ακόμα υπάρχει και αξίζει να πάρουμε τα μέτρα μας για να διαφυλαχτούμε όσο μπορούμε. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει πως τα γλυκά, οι πίτσες και τα σουβλάκια δεν επιτρέπονται!

  1. Νέο χόμπι

Νέο έτος, νέο χόμπι. Ίσως κάποιοι από εσάς να έχετε βρει ήδη μία νέα συνήθεια, καθώς αποκτήσατε ξαφνικά αρκετό ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια των lockdowns. Ίσως ορισμένοι να βρίσκεστε υπό αναζήτηση. Οι ιδέες είναι πολλές, αρκεί να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει. Και ποιος ξέρει, μπορεί να ανακαλύψουμε πως έχουμε ένα κρυφό ταλέντο και σε κάποια χρόνια το χόμπι μας να αποτελεί πηγή εισοδήματος.

  1. Μην τα παρατάμε ποτέ.

Η συμβουλή – υπενθύμιση για το 2021. Όλοι μας έχουμε θέσει τους προσωπικούς μας στόχους και επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Έχοντας διανύσει μία πολύ δύσκολη ψυχολογική χρονιά και έχοντας καταφέρει να κάνουμε μικρά αλλά σημαντικά βήματα για το μέλλον μας, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τα παρατήσει. Αντιθέτως μπορούμε να κάνουμε μία παύση, αν το κρίνουμε απαραίτητο και να εξωτερικεύσουμε τους προβληματισμούς μας σε ανθρώπους που μας νοιάζονται, οι οποία δύναται να μας βοηθήσουν να βγούμε από το αδιέξοδό μας. Αν είναι κάτι που το 2020 μας έμαθε, είναι πως η ζωή μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και υπό δύσκολες και άγνωστες συνθήκες.

Σας εύχομαι ένα ευτυχισμένο έτος, να είστε όλοι υγιείς και τυχεροί!