Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Ο ανασχηματισμός μιας κυβέρνησης έχει σημασία όχι μόνο όταν είναι στην επικαιρότητα, αφού τα θέματα κάθε Υπουργείου είναι πάντοτε τρέχοντα ζητήματα και μας αφορούν όλους. Μετά το προηγούμενο κείμενο συζήτησα με πολλούς τρικαλινούς φίλους, τους οποίους ευχαριστώ για τα σχόλιά τους. Οι ίδιοι μου είπαν πως τους φάνηκαν ενδιαφέρουσες δύο αλλαγές σε Υπουργούς: Η μεταφορά του Μάκη Βορίδη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο κραταιό Υπουργείο Εσωτερικών και η ανάθεση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος μάλιστα είναι και βουλευτής της περιοχής μας.

Οι δύο αυτές επιλογές είναι πράγματι πολύ σημαντικές όχι μόνο συμβολικά, αλλά κυρίως πρακτικά, ο καθένας φυσικά για διαφορετικούς λόγους:

Το Υπουργείο Εσωτερικών έφυγε από τα χέρια του Τάκη Θεοδωρικάκου και την αποχώρηση ακολούθησαν πολλά σενάρια. Το βασικό σενάριο θέλει τον Τάκη Θεοδωρικάκο να μην έχει επιτύχει τους στόχους που του είχε αναθέσει ο Πρωθυπουργός και κατά συνέπεια να είχε χαμηλή βαθμολογία στην καθιερωμένη αξιολόγηση των Υπουργείων. Ένα δεύτερο είναι το εκλογικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο «στρατηγός» της εκλογικής νίκης της 7ης Ιουλίου επιστρατεύεται ξανά και κατά συνέπεια οι εκλογές περιμένουν στη γωνία. Αυτό που ψιθυρίζεται σε κυβερνητικούς κύκλους είναι πως ο εν λόγω Υπουργός είχε ευνοήσει συγκεκριμένους δήμους, στην εκλογική περιφέρεια των οποίων φιλοδοξούσε να κατέβει βουλευτής, πράγμα που σίγουρα θα δυσαρεστούσε το Μαξίμου και θα αιτιολογούσε την απομάκρυνση. Όποια και αν είναι η αλήθεια, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ευχαριστήριο κείμενο του κυρίου Θεοδωρικάκου στη σελίδα του στο facebook, όπου μέσα στα πολλά πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε και ευχαριστεί, «αμελεί» να αναφέρει τον πρωθυπουργό, μεταφέροντας έμμεσα ένα αίσθημα πικρίας.

Είτε για τον ένα, είτε για τον άλλο λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών άλλαξε χέρια και πέρασε στον πλέον επιτυχημένο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος κατάφερε σημαντικές επιτυχίες σε κομμάτια όπως οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στους συνεταιρισμούς και φυσικά η μεγάλη μάχη για την ελληνική φέτα. Προσωπικά κρατάω ενθύμηση πως για πρώτη φορά στη ζωή μου είδα χειμώνα χωρίς να κλείσουν οι δρόμοι από τα τρακτέρ και αυτό από μόνο του λέει πολλά, ειδικά για έναν «Αθηναίο» Υπουργό.

Στο νέο Υπουργείο καλείται να χειριστεί το κρίσιμο έργο του συντονισμού και σύσφιξης σχέσεων κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης που πέρασαν πολλές κρίσεις, τόσο με το μεταναστευτικό όσο και με την πανδημία. Είναι άλλωστε γνωστό πως οδηγούμαστε σε μιας μορφής πιο αποκεντρωμένη διοίκηση σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές. Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιθαγένειες, εκσυγχρονισμός ΑΣΕΠ, εκλογές και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων είναι τα βασικά θέματα που θα κλιθεί να επιλύσει ο Υπουργός.

Κάπως έτσι περνάμε στον Κώστα Σκρέκα, πρώην Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με αρμοδιότητα την κοινή αγροτική πολιτική, μέχρι την πρόσφατη αναβάθμιση του σε Υπουργό Ενέργειας.  Το κομμάτι της κοινής αγροτικής πολιτικής αξιολογήθηκε πολύ θετικά από το Μαξίμου και με την απομάκρυνση του Κωστή Χατζηδάκη από το Υπουργείο Ενέργειας δύσκολα θα σκεφτόταν κανείς κάποιον πιο κατάλληλο για τη θέση από τον κύριο Σκρέκα, ο οποίος είχε διατελέσει τομεάρχης της ΝΔ στο αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο κατά τα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσης, έχοντας αναλάβει τόσο να αναδείξει τα προβλήματα του χώρου, όσο και να χαράξει την πολιτική που θα ακολουθούσε το Υπουργείο μετά από την εκλογική νίκη.

Το Υπουργείο περνάει στα χέρια του σε μία κρίσιμη για την Κυβέρνηση φάση: Στα θετικά, ο Υπουργός ανέλαβε να βελτιώσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» καθώς αναμένεται σύντομα νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες καθώς και αρκετές ιδιωτικοποιήσεις. Πιο επικίνδυνα φαίνονται τα πράγματα στο μέτωπο της ενέργειας όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, πράγμα που αν τελικώς συμβεί θα θέσει σε κίνδυνο τόσο την αξιοπιστία, όσο και τη βιωσιμότητα ολόκληρης της Κυβέρνησης.

Αναδημοσίευση από τον Πρωινό Λόγο – 15/1/2021