Το πράσινο τσάι βρίσκεται στη λίστα με τα «καθημερινά ροφήματα», που καταναλώνουμε. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αντικαθιστούν τον καφέ τους με το πράσινο τσάι.Επιπλέον, υπάρχει μία κοινή πεποίθηση πως το πράσινο τσάι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας, τι ισχύει, όμως;

Στο www.wellandgood.com, η γνωστή Αμερικανίδα, διαιτολόγος Neva Cochran εξηγεί που ακριβώς ωφελεί το πράσινο τσάι την υγεία μας και γιατί. Ας δούμε τι υποστηρίζει ακριβώς.

1. Κάνει καλό στην καρδιά
Το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική επιλογή για την καρδιά. «Το πράσινο τσάι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλες, που είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού που συνεισφέρει στην καλή υγεία. Επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrition Review» υποστηρίζει ότι με βάση παρατηρήσεις, που έγιναν σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και ενός μειωμένου αριθμού καρδιαγγειακών προβλημάτων υγείας.

2. Ευεργετική δράση για τον εγκέφαλο
Η Cochran υποστηρίζει ότι το πράσινο τσάι βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της περιεκτικότητας του τσαγιού σε καφεΐνη και σε κατεχίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Phytomedicine», το οποίο εξέτασε 21 ξεχωριστές μελέτες για το πράσινο τσάι διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή του συνδέεται με καλύτερη προσοχή και μνήμη.

3. Φτιάχνει τη διάθεση
Η ίδια δημοσίευση που δημοσιεύθηκε στο «Phytomedicine» διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι συνδέεται με…λιγότερη ανησυχία. «Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο l-theanine που περιέχει το πράσινο τσάι», λέει η Cochran. «Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της l-theanine και της διάθεσης», όπως επισημαίνει η ειδικός.

4. Κρατά σε εγρήγορση
Ένα άλλο πλεονέκτημα της καφεΐνης στο πράσινο τσάι είναι ότι κρατά σε εγρήγορση, ενώ ορισμένα αφεψήματα, όπως το χαμομήλι ή η λεβάντα, σχετίζονται περισσότερο με αισθήματα χαλάρωσης. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη καθιστά το πράσινο τσάι περισσότερο κατάλληλο να το πίνει κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα άλλο πλεονέκτημα: δεν έχει τη συντριβή ότι η κατανάλωση καφέ προκαλεί πολλούς εμπειρίες.

5. Μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
«Σε ανάλυση 22 μελετών με 1.584 άτομα, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μπόρεσαν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», επισημαίνει η Cochran, λέγοντας ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

6. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι καλή για τα οστά
Ένα πλεονέκτημα της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού που λέει η Cochran συχνά παραβλέπεται είναι ότι είναι καλό για τα οστά. «Οι πολυφαινόλες του τσαγιού ενισχύουν το σχηματισμό των οστών και αναστέλλουν τη διάσπαση των οστών με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αντοχή των οστών», λέει.

Όπως λέει ένα επιστημονικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο «Nutrition Review», «τα επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της πρόληψης της οστικής απώλειας σε ηλικιωμένες γυναίκες και άνδρες. Η κατάποση βιολογικών ενώσεων πράσινου τσαγιού και πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι ευεργετική για τον μετριασμό της απώλειας οστού αυτού του πληθυσμού και τη μείωση του κινδύνου οστεοπορωτικών καταγμάτων. Σε μη επιστημονικά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το γάλα δεν είναι το μόνο ποτό που ωφελεί τα οστά.

7. Ενυδατώνει
Η Cochran επισημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει η κοινή πεποίθηση, ότι το πράσινο τσάι επειδή περιέχει καφεΐνη είναι πραγματικά ενυδατικό ποτό, αλλά αυτό δεν ισχύει. «Ειδικά για άτομα που δεν τους αρέσει η γεύση του απλού νερού, το πράσινο τσάι μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να βοηθήσει κάποιον να επιτύχει τους στόχους ενυδάτωσής του», λέει.

Επισημάνσεις: Μπορεί το πράσινο τσάι να έχει πολλά οφέλη, ωστόσο όσον αφορά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, θα πρέπει να τα από πάρετε αλλού. Δεν υπάρχει κανένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά στο πράσινο τσάι. Έτσι , ενώ το πράσινο τσάι συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κάτι που αντικαθιστά μια άλλη θρεπτική τροφή.

Όσον αφορά το πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνει κάποιος για να πάρει τα οφέλη που επισημαίνονται παραπάνω, η Cochran λέει ότι η πλειοψηφία των επιστημονικών μελετών για το πράσινο τσάι κυμαίνεται από τέσσερα έως έξι φλιτζάνια την ημέρα. Όσον αφορά τις παρενέργειες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, κυρίως λόγω της περιεκτικότητας σε καφεΐνη του τσαγιού. Αλλά εκτός από αυτό, είναι ένα ποτό χαμηλού κινδύνου όσον αφορά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τέλος, όσον αφορά, τη μορφή του τσαγιού προτιμάται το χύμα τσάι σε σχέση με τα φακελάκια .