Γράφει ο Σαράντης Σάντας

Ως εδώ! Φτάνει. Μην με αναγκάζετε να γράφω για τα αυτονόητα. Ήθελα από την αρχή να γράψω ένα κείμενο για αυτό το θέμα. Δεν το έκανα γιατί σκέφτηκα ότι μόδα είναι θα περάσει. Τελικά όμως η παράνοια μεγαλώνει. Ποια παράνοια?

Πόσοι από εσάς θεωρείτε το εμβόλιο της AstraZenecaεπικίνδυνο, προχειροφτιαγμένο και φοβάστε μην πάθετε θρόμβωση? Σίγουρα αρκετοί.

Πόσοι από εσάς παρόλο που είστε πονηροί και δεν μασάτε κουτόχορτο διαβάζετε με προσοχή τις μεγάλες «ενημερωτικές» σελίδεςκαι μιας και ρίξαμε το επίπεδο,γνωστές αθλητικο-ενημερωτικές ή διάφορες άλλες αριστερίζουσας ή ακραίας δεξιάς ιδεολογίας σελίδες;

Θα το πάω ακόμα παραπέρα και θα σας ρωτήσω πόσοι από εσάς διαβάζετε κατά 90% μόνο τους τίτλους των άρθρων και δεν ανοίγετε σχεδόν ποτέ τον σύνδεσμο για να μελετήσετε το περιεχόμενο του;

Ακούστε ένα παράδειγμα από μια γνωστή «cool» αθλητικοενημερωτική σελίδα. Ξέρετε ποια λέω. Κατά 90% έχετε κάνει like και follow. Ήμουν ξαπλωμένος στον καναπέ μου και δεν έκανα τίποτα σπουδαίο εκείνη την στιγμή. Σαν παιδί και εγώ πήρα το κινητό μου και μπήκα στο Facebook. Τον αριθμό των κρουσμάτων έχω σταματήσει πλέον να τον παρακολουθώ, καθώς δεν έχει καμία στατιστική σημασία πια. Πέφτω πάνω σε ένα άρθρο της λεγόμενης σελίδαςπου είχε τίτλο ότι η Ιαπωνία θα ρίξει στον ωκεανό ραδιενεργά απόβλητα και πάνω από τον τίτλο του άρθρου υπήρχε η κλασσική cringeπροσπάθεια της σελίδας να γίνει αστεία και άνετη γράφοντας «καλά θα πάει αυτό». Πριν ανοίξω το άρθρο έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου. Βλέπετε εγώ είμαι πραγματικά πονηρός και καχύποπτος σε αυτά τα θέματα, ειδικά όταν ένας δημοσιογράφος ή μία σελίδα πάει να μου πλασάρει μια είδηση με χαλαρό τρόπο. Σκέφτηκα λοιπόν: «είναι δυνατόν μια χώρα τόσο τεχνολογικά αναπτυγμένη σαν την Ιαπωνία απλά να πάει στην παραλία και να αδειάσει μέσα στο νερό χιλιάδες βαρέλια με ραδιενεργά απόβλητα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα; Γίνεται να το κάνει αυτό ενώ είναι ζωντανό το σύμβολο της εποχής μας η Γκρέτα; Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος τρόπος να φιλτραριστούν όλα αυτά τα απόβλητα; Όλα τα υπόλοιπα πυρηνικά εργοστάσια του πλανήτη απλά με λίγα λόγια τραβάνε καζανάκι στα απόβλητα τους χωρίς επεξεργασία;» Αυτά σκέφτηκα. Λογικές σκέψεις θα μου πείτε; Εγώ θα σας πω με την σειρά μου ναι, αλλά σιγά την εξυπνάδα που θέλει. Πριν ανοίξω το άρθρο κατεβαίνω στα σχόλια να δω τι γίνεται. Όλοι σχεδόν πίστευαν ότι η Ιαπωνία θα αδειάσει έτσι απλά τα απόβλητα στον ωκεανό. Αφού αυτό τους πλάσαρε η γνωστή αθλητικοενημερωτική σελίδα, αυτό χώνεψαν. Η Ιαπωνία, που η διατροφή της στηρίζεται στο ψάρι! Θα ρίξει στον ωκεανό ραδιενεργά απόβλητα….

Ανοίγω λοιπόντο άρθρο. Στις πρώτες παραγράφους έγραφε για το τσουνάμι που χτύπησε το εργοστάσιο και ότι για να καταφέρει να λειτουργήσει πάλι, πρέπει να απομακρυνθούν αυτά τα ραδιενεργά απόβλητα και να πεταχτούν στην θάλασσα, καθώς το κόστος για την αποθήκευση τους μια δεκαετία τώρα έχει φτάσει στο 1 δις. Στην τελευταία παράγραφο (επιτέλους με τους βαρετούς αρθρογράφους) ανάφερε ότι υπάρχει ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα φιλτραρίσματος που μετά την επεξεργασία τα βλαβερά στοιχεία στα απόβλητα είναι τόσο λίγα που δεν έχουν καν την ισχύ να διαπεράσουν το ανθρώπινο δέρμα!

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Χωρίς να μασάω τα λόγια μου είναι ότιειδικά τα διαδικτυακά ΜΜΕ σας σερβίρουν στην οθόνη ότι βλακεία τους κατέβει στο κεφάλι αρκεί να έχει μόνο ένα αποτέλεσμα. Views. Είναι απλό παιδιά. Όταν καταλάβετε ότι τα συστημικά ΜΜΕ δεν νοιάζονται αν θα είστε σωστά ενημερωμένοι θα καταφέρετε να βλέπετε αλλιώς την επικαιρότητα. Χωνέψτε το. Σας έδωσα ένα μικρό παράδειγμα με ένα θέμα εκτός της πανδημίας για να γίνει αποδεκτό από όλους και να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την αρχή του κειμένου.

Πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης.

Πόσες είναι οι πιθανότητες να σε πατήσει αμάξι στο κέντρο της Αθήνας;

Πόσες είναι οι πιθανότητες να γλιστρήσεις στο ντους, να χτυπήσεις τον λαιμό σου και να μείνεις ανάπηρος;

Πόσες είναι οι πιθανότητες να πάθεις καρκίνο από το κάπνισμα;

Πόσες είναι οι πιθανότητες να καταστρέψεις την ζωή σου από τα ναρκωτικά;

Σίγουρα περισσότερες από 1 στο 1.000.000 σωστά;

Πρόσφατα διάβασα για το εμβόλιο της J&Jότι στην Αμερική από τα 7.000.000 οι 6 εμφάνισαν θρόμβωση. Ούτε  1 στο 1.000.000 σωστά; Παρόλα αυτά όλα τα ΜΜΕ τρελάθηκαν. Στην Αμερική ζητούν να αποσυρθεί το εμβόλιο. Στην Ευρώπη ζητούν να ξαναγίνουν έρευνες. Βέβαια σε μια πραγματικότητα που εκατομμύρια πεθαίνουν από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα τροχαία ακόμα και από καρχαρίες το σύνολο των ΜΜΕ έβγαλε Έκτακτες ειδήσεις για το εμβόλιο της J&J. Καλά για την AstraZenecaας μην αρχίσουμε καλύτερα.

Γνωρίζω προσωπικά άτομα που κάνουν περιστασιακή ή και συχνή χρήση ναρκωτικών. Από αυτά τα άτομα οι περισσότεροι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, γιατί τα εμβόλια φτιάχτηκαν βιαστικά και δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος. Ακούγοντας τα αυτά έμεινα με τα μυαλά στα χέρια. Εδώ ο πλανήτης καταναλώνει τσάγια σε σκόνες από την Herballife, αναβολικά, τσιγάρα, αλκοόλ, πλαστικά burgersαπό τα McDonalds (ένοχος) και δεν του καίγεται καρφί αλλά ξαφνικά αρνείται να εμβολιαστεί μην και του τύχει η 1 στο 1.000.000 .

Έχετε σκεφτεί ότι οι πιθανότητες να πάθετε θρόμβωση από τον covid-19 είναι περισσότερες του 15%; Ξέρω συγγενικό μου πρόσωπο που έπαθε θρόμβωση από την γρίπη!

Γιατί αδυνατούμε να κατανοήσουμε μερικά απλά νούμερα; Σύμφωνα με την λογική κάποιων, είναι προτιμότερο να ρισκάρουν την τύχη τους με τον covid-19,παρά να εμβολιαστούν επειδή φοβούνται μην πάθουν κάτι από το εμβόλιο. Και για να έχουμε καλό ρώτημα πόσοι από αυτούς που εμφάνισαν θρόμβους πέθαναν; Μπείτε στον κόπο να το ψάξετε και αμέσως μετά ψάξτε πόσοι άνθρωποι κάτω των 30 πέθαναν από covid-19. Έπειτα συγκρίνετε τα νούμερα και βγάλτε το δικό σας συμπέρασμα. Για ποιόν λόγο οι περισσότεροι από εμάς αφήνουμε τα ΜΜΕ να δηλητηριάζουν την σκέψη μας και να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα; Κυνηγάνε με τον μεγεθυντικό φακό πραγματικά την 1 στο 1.000.000 και το κάνουν τεράστιο θέμα μόνο και μόνο επειδή πουλάει. Σε μία εποχή που το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι η άρνηση στα εμβόλια. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά παγκοσμίως έχουν πεθάνει σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Η κοινή λογική τελικά δεν είναι και τόσο κοινή όσο νομίζαμε. Το φθηνό internetέχει δώσει σε πολλούς την ψευδαίσθηση ότι γνωρίζουν τα πάντα ή τουλάχιστον μπορούν να βρουν πληροφορίες για τα πάντα. Τώρα με την πανδημία είναι αλήθεια ότι όλοι μας έχουμε παραξενέψει λίγο και ψάχνουμε κάπου να ρίξουμε το φταίξιμο. Βλέπουμε τα γεγονότα τελείως λάθος και αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε την πραγματική δυναμική πίσω από αυτά. Προσωπικά θα κάνω όποιο εμβόλιο μου τύχει. Έχω καταλάβει ότι είναι πολύ πιο πιθανόν να πεθάνω από τον covid-19 παρά από το εμβόλιο. Θα το κάνω και δεν θα παραπονεθώ ακόμα και αν ανεβάσω δυο μέρες πυρετό. Έχω περάσει και χειρότερα.