Γράφει η Ανιέζα Μεχμέτι

Μετά από ένα χρόνο και τρεις περίπου μήνες ο ιός συνεχίζει να μας αγχώνει με τους προβληματισμούς να διπλασιάζονται.

Σχεδόν δύο “κρίσιμες” εβδομάδες μας χωρίζουν από τις διακοπές του Πάσχα και από τη δυνατότητα, που ίσως αποκτήσουμε, να φύγουμε από το σπίτι και την πόλη και να πάμε στα χωριά μας. Επιπλέον, σχεδόν άλλες δύο εβδομάδες (στο σύνολο τέσσερις) απομένουν, σύμφωνα με διάφορες φήμες, για να ανοίξει η εστίαση, όλες οι σχολικές βαθμίδες και εν γένει να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα. Όσες θετικές και ευχάριστες όμως και να ακούγονται αυτές οι ειδήσεις, τόσο το άγχος μίας μεγάλης μερίδας ανθρώπων μεγαλώνει.

Είναι γνωστό πως η έξαψη της πανδημίας μεταξύ άλλων προκάλεσε αρκετά προβλήματα διαχείρισης άγχους. Η απομόνωση, οι περιορισμοί, η άγνοια και ο φόβος για το τι μέλλεται να συμβεί είχε σαν αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να αποκτήσουν προβλήματα ψυχολογικής φύσεως. Και παρόλο που ο δρόμος της επιστροφής προς την καθημερινότητα φαντάζει πιο κοντινός μέσω τωνself test και των εμβολιασμών, δεν θα πρέπει να αγνοούμε θέματα που φουντώνουν για άλλη μία φορά το άγχος μας. Κατά πόσο τα εμβόλια μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία μας, πόσο ριψοκίνδυνο είναι να επισκεφτώ τον/την παππού/γιαγιά μου αν πάω στο χωριό, αν τους κολλήσω, πόσα χρήματα θα μπορώ να ξοδέψω για το Πάσχα, τι θα κάνω με τη δουλειά και άλλα τόσο ερωτήματα στριφογυρίζουν στο μυαλό μας.

Μία σωστή και μοναδική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν μπορεί να δοθεί, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και λαμβάνει υπόψη του διαφορετικούς μεταβλητές. Παρόλα αυτά, ακολουθούν τρόποι αντιμετώπισης, ή καλύτερα περιορισμού τους στρες, που θα μας βοηθήσουν να σκεφτούμε λογικά και να πάρουμε τις σωστές για εμάς αποφάσεις.

Μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας

Έχει αποδειχτεί πως όταν λέμε το πρόβλημα μας και ανοιγόμαστε συναισθηματικά σε κάποιον άλλον, νιώθουμε σαν να έχει φύγει ένα βάρος από πάνω μας. Έτσι είναι σημαντικό όποιες σκέψεις μας ταλανίζουν να τις μοιραστούμε είτε με ένα μέλος της οικογένειάς μας είτε με ένα κοντινό μας πρόσωπο. Ακόμα και αν αυτό δεν είναι εφικτό ή θεωρούμε πως το θέμα μας είναι πιο περίπλοκο και χρήζει μία άλλου είδους διαχείριση, μπορούμε να τηλεφωνήσουμε σε γραμμές που παρέχουν με τη βοήθεια ειδικών ψυχολόγων ψυχολογική υποστήριξη. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα νιώθουμε μόνοι μας και θα έρθουμε αντιμέτωποι με το πραγματικό πρόβλημα.

Προσέχουμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας,όπως θα φροντίζαμε κάποιον που αγαπάμε

Κατά τη διάρκεια της ημέρας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλά εμπόδια, που μπορούν να μας αποπροσανατολίσουν από τον στόχο μας. Ειδικότερα, την περίοδο που περνάμε η ψυχική μας υγείαγίνεται όλο και πιο ευαίσθητη. Για αυτό είναι σημαντικό να προσφέρουμε στο σώμα και στη ψυχή μας τις ασπίδες που χρειάζονται. Η καλή και υγιεινή διατροφή θωρακίζει το σώμα μας με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Επίσης, ο συνδυασμός σωστών γευμάτων και γυμναστικής όχι μόνο θα βελτιώσει το “φαίνεσθαι” αλλά κυρίως θα ηρεμήσει το “είναι” μας. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”.

Κρύο ντους ή παγάκι

Σε περίπτωση που το άγχος έχει χτυπήσει την πόρτα μας και εμείς το έχουμε καλοδεχτεί μπορούμε με μία απλή κίνηση να του δείξουμε την πόρτα της εξόδου. Το μόνο που χρειάζεται. όταν νιώσουμε πως μας καταβάλει ο πανικός,  είναι να κάνουμε ένα κρύο ντους, διότι συμβάλλει στην κυκλοφορία του αίματος. Εναλλακτικά, αν αυτό είναι αδύνατον, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παγάκι.