Ακόμη και οι στατιστικές δε βοηθούν: σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, πάνω από το 80% των ανθρώπων που έχασαν κιλά τα ξαναπήραν όλα –ή και περισσότερα– μέσα σε 2 χρόνια.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες ανέλυσαν 31 μακροχρόνιες μελέτες διατροφής και διαπίστωσαν ότι περίπου τα δύο τρίτα όσων έκαναν δίαιτα ξαναπήραν μέσα σε 4 ή 5 χρόνια περισσότερο βάρος από αυτό που αρχικά είχαν χάσει.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις πολύ, είναι το διάστημα που μπορεί επικίνδυνα να παχύνεις. Υπάρχουν μάλιστα 3 περίοδοι στη ζωή σου, που το βάρος σου θα αυξηθεί εύκολα.

1. Όταν σπουδάζεις

Σχεδόν το ένα τέταρτο των πρωτοετών φοιτητών αυξάνουν το σωματικό τους βάρος κατά 5% στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Τι να κάνεις Άφησε το δίσκο στο εστιατόριο της σχολής στη άκρη ή μην τρως συνεχώς έξω. Σκέψου καλύτερα τις διατροφικές σου επιλογές και κάνε ένα εβδομαδιαίο πλάνο.

2. Όταν είσαι ερωτευμένη/ος

Έρευνες δείχνουν επανειλημμένα ότι όταν συζείς ή παντρεύεσαι μπορεί να πάρεις βάρος. Οι γυναίκες συχνά προσαρμόζουν τις διατροφικές τους συνήθειες σε αυτές των ανδρών. Τι να κάνεις Να θυμάσαι ότι χρειάζεται (και καίει) πολύ περισσότερες θερμίδες από εσένα, οπότε μην τρως όσο κι εκείνος σε κάθε γεύμα! Επίσης, κλείστε ραντεβού για να κάνετε πράγματα μαζί πέρα από το δείπνο, όπως το να πάτε στο γυμναστήριο ως ζευγάρι (ή να κάνετε κάτι άλλο δραστήριο) όσο πιο συχνά μπορείτε.

3. Όταν περνάς τα 30

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν φυσικά να χάνουν μυϊκή μάζα σε αυτή την ηλικία, οπότε ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται. Έτσι, ακόμη κι αν τρώνε την ίδια ποσότητα με πριν, δεν καίνε την ίδια ενέργεια κι η ζυγαριά ανεβαίνει. Τι να κάνεις Ασκήσου. Δεν μπορείς να σταματήσεις την απώλεια μυϊκής μάζας, αλλά μπορείς να την επιβραδύνεις. Δύο ή τρεις προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, διάρκειας 20-30 λεπτών, την εβδομάδα θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις υψηλό το μεταβολισμό σου και να αποτρέψεις τη μεγάλη αύξηση βάρους.