Το sushi είναι μία γευστική πρόταση  που διχάζει σε μεγάλο βαθμό την γνώμη του κόσμου. Έτσι υπάρχουν άνθρωποι που το μισούν ή που δεν θέλουν καν να το δοκιμάσουν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μία μεγάλη μερίδια κόσμου που το λατρεύει και το κατατάσσει στα αγαπημένα τους εδέσματα.

Είναι όμως υγιεινή τροφή το sushi;

Τα  κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται  για την παρασκευή  sushi είναι το λευκό ρύζι, το ψάρι και τα φύκια ή τα λαχανικά. Μέχρι εδώ ακούγονται όλα πολύ ωραία αφού το ψάρι είναι μία τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, κυρίως λόγο των πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και των καλών λιπαρών οξέων που περιέχει . Το ίδιο ισχύει και με τα λαχανικά τα οποία είναι γεμάτα βιταμίνες, ιχνοστοιχεία  και φυτικές ίνες. Το ρύζι παρέχει  σύνθετους και απλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνη όμως χαμηλής βιολογικής αξίας, πολλές βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματός Β και αρκετά ιχνοστοιχεία. Όταν όλα αυτά υλικά συνδυαστούν μας δίνουν ένα πολύ θρεπτικό γεύμα!

Η ένσταση αρχίζει όταν στο sushi προστίθενται και άλλα συστατικά (μαγιονέζες, τυρί σε μορφή κρέμας, κτλ) που είναι και θερμιδικά πυκνά και όχι τόσο υγιεινά. Ας μην ξεχάσουμε όμως και την σως σόγιας. Σίγουρα δεν μας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες αλλά αναμφισβήτητα είναι βοηθητικό να χρησιμοποιήσουμε αυτή που δεν περιέχει αλάτι.

Μας φορτώνει με πολλές θερμίδες το sushi;

Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα  όπως και σε όλη την Ευρώπη, το sushi δεν είναι το ίδιο που θα βρει κάποιος στην χώρα προέλευσης του την Ιαπωνία. Έχει γίνει προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στις δικές μας γεύσεις και να αγαπηθεί από εμάς. Αυτό έχει σαν «κόστος» την προσθήκη πολλών άλλων υλικών,  τα οποία προσδίδουν  σε αυτό  πολλές φορές,  αρκετές θερμίδες. Το πόσες θερμίδες έχει το sushi εξαρτάται και από το είδος του sushi που θα επιλέξουμε.

Νο 1 επιλογή είναι το Sasimi sushi. To Sasimi sushi παρασκευάζεται αποκλειστικά  από ψάρι. Αυτό έχει περίπου 45 kcal ανά τεμάχιο.  Η δεύτερη θερμιδικά χαμηλότερη επιλογή είναι το Nigiri sushi. Αυτό αποτελείται από ψάρι και ρύζι. Ανά τεμάχιο έχει γύρω στις  60 Kcal. To Maki sushi ανάλογο με τον τρόπο παρασκευής,  μπορεί να περιέχει πολλά υλικά και δεν αποκλείεται να ξεπερνά τις 110 kcal ανά τεμάχιο!

Πόσα κομμάτια sushi είναι καλό να καταναλώσω;

Πάντα χρειάζεται να ξεκινήσεις το γεύμα σου με μία απλή, χορταστική σαλάτα που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σως. Αυτή πέρα από πολλές βιταμίνες που θα σου προσφέρει,θα σου καλύψει και σε μεγάλο βαθμό την πείνα,  ώστε να μην επιθυμείς να φας τεράστια ποσότητα από το κυρίως γεύμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το sushi. Είναι καλό το Sasimi και το Nigiri sushi να υπερτερεί στο τραπέζι. Μία καλή ποσότητα είναι γύρω στα πέντε τεμάχια. Αυτό εξαρτάτε φυσικά από το είδος sushi που έχεις επιλέξει, καθώς και από τις δικές σου ενεργειακές ανάγκες.