Στις 12 Σεπτεμβρίου ο τέως Βασιλιάς Συμεών ΙΙ της Βουλγαρίας επισκέφτηκε τη χώρα μας μαζί με τη σύζυγό του Βασίλισσα Μαργαρίτα, στα πλαίσια παρουσίασης της αυτοβιογραφίας του «Ένα πεπρωμένο μοναδικό», δημοσιευμένο από τις Εκδόσεις Στέμμα. Το Politically Incorrect βρέθηκε σε εκείνη την παρουσίαση και άκουσε την ιστορική για κάποιους ομιλία, ενός ανθρώπου που γεννήθηκε για να γίνει Βασιλιάς της χώρας του, ένας άνθρωπος ο οποίος έχοντας συναίσθηση της πραγματικότητας, των καθηκόντων του και των αναγκών των πολιτών του, παρά τις διώξεις που είχε υποστεί από επικρατούσες πολιτικές ιδεολογίες, αποφάσισε να εγκαταλείψει το βασιλικό θώκο και να κυβερνήσει την πατρίδα του και τους πολίτες της, κατά την επιστροφή του, ως εκλεγμένος πλέον Πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό το ιστορικό πρόσωπο, με τη διορατικότητα που διέθετε και διαθέτει αποφάσισε όταν βρισκόταν στην εξουσία πως η θέση της γειτονικής μας χώρας ανήκει στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του ΝΑΤΟ και όχι απομονωμένη και εγκλωβισμένη στις αναμνήσεις του παρελθόντος.
Το Politically Incorrect πέτυχε σε μία από τις σπουδαιότερες συνεντεύξεις που έχει λάβει, να παρουσιάσει τις απόψεις του Μεγαλειότατου σε ερωτήσεις που αφορούν τη Μοναρχία και τη σχέση της με το Δημοκρατικό πολίτευμα, το πως ο Κομμουνισμός επηρέασε τη χώρα του, αλλά και απαντήσεις σε πιο σύγχρονα και επίκαιρα ερωτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ερώτηση: Πως άλλαξε η ζωή σας μετά την ανατροπή της Μοναρχίας;
Απάντηση: Πρακτικά όλη μου η ζωή πέρασε αφού η Βουλγαρία έγινε Λαϊκή και αργότερα κοινοβουλευτική δημοκρατία. Παρά τις περιστάσεις, κυρίως πολιτικές, συνέχισα να εργάζομαι και να ενεργώ ως νόμιμος κυρίαρχος της Βουλγαρίας, που είμαι. Με αυτή την έννοια, δεν υπήρξε πραγματική αλλαγή.
Ερώτηση: Πως πιστεύετε ότι επηρεάστηκε η Βουλγαρία από την Κομμουνιστική ιδεολογία;
Απάντηση: Σε γενικές γραμμές, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες, στις οποίες μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κυριαρχούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Όσον αφορά ειδικότερα τη Βουλγαρία, 30 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επιστροφή στη δημοκρατία, δεν μπορούμε ακόμα να ξεφορτωθούμε το βαθύ αποτύπωμα που έχει αφήσει ο μαρξισμός στην κοινωνία μας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα μιας καταπιεστικής και αποτυχημένης ιδεολογίας έχουν επηρεάσει σχεδόν τρεις γενιές Βουλγάρων.
Ερώτηση: Έχοντας ως αφορμή το γεγονός πως αποφασίσατε να αναλάβετε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, πιστεύετε πως το Δημοκρατικό πολίτευμα με τη Μοναρχία μπορούν να συνυπάρξουν;
Απάντηση: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνταγματικές ή κοινοβουλευτικές μοναρχίες είναι εξίσου δημοκρατικές με τις ελεύθερα εκλεγμένες δημοκρατίες.
Ερώτηση: Ποιος πιστεύετε πως είναι ο ρόλος της Μοναρχίας στη σύγχρονη εποχή;
Απάντηση: Λαμβάνοντας υπόψη έναν αριθμό περιπτώσεων σε όλο τον κόσμο, μια αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση και πόλωση του εκλογικού σώματος, είναι πρωτότυπη. Συνήθως, η μοναρχία έχει ένα εξισορροπητικό και “καταπραϋντικό”, αν μπορώ να πω, ρόλο. Το να υπάρχει μια συνέχεια (στη διακυβέρνηση) έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στο να υπάρχει ηρεμία ή στο να μειώνεται ο ανταγωνισμός, χωρίς να χρειάζεται να προχωράμε σε προεδρικές εκλογές κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Η Μοναρχία έχει επίσης Κρατικά σύμβολα, τα οποία κανένα άλλο σύστημα (διακυβέρνησης) δεν έχει. Για εκείνους που βρίσκουν αντιδημοκρατική την “αυτόματη διαδοχή”, θα ρωτούσα αν στο σημερινό άκρως επαγγελματικό και κόσμο της εξειδίκευσης μπορεί να υπάρχει ένας καλύτερα προετοιμασμένος άνθρωπος από έναν διάδοχο του θρόνου (πρίγκιπας), ο οποίος από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του είναι προετοιμασμένος για αυτή τη δουλειά!
Ερώτηση: Πως πιστεύετε πως βλέπουν οι πολίτες τη Μοναρχία;
Απάντηση: Όλα εξαρτώνται εάν εξετάζεται αντικειμενικά, μέσα στο σημερινό πλαίσιο και όχι στο (πλαίσιο του) Μεσαίωνα. Πρώτα και κυριότερα από όλα, είναι η επιλογή του λαού, η επιλογή της πλειοψηφίας. Το να επιβάλεις ένα ή κάποιο άλλο σύστημα είναι αντιδημοκρατικό κατά τη γνώμη μου.
Ερώτηση: Ποιες πιστεύετε πως θα έπρεπε να είναι οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας;
Απάντηση: Είναι φυσικά συμφέρον και των δύο χωρών να έχουν καλές σχέσεις. Όπως ανέφερα πρόσφατα στην Αθήνα, οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν αυξηθεί και εδραιωθεί. Αυτό συμβάλλει στην αρμονία της περιοχής με οικονομικά οφέλη για τον λαούς.
Ερώτηση: Ποια είναι η άποψη σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών για την ευρύτερη σταθερότητα των Βαλκανίων;
Απάντηση: Πιστεύω ότι κάθε συμφωνία από μόνη της είναι πάντα κάτι θετικό. Από τη στιγμή όμως που είναι ελεύθερα αποδεκτή από τους υπογράφοντες και όχι επιβεβλημένη από “Αυταρχικές Μεγάλες Δυνάμεις”. Οι συνθήκες και οι συμφωνίες βρίσκονται εκεί για να εφαρμόζονται στην πράξη και ενδεχομένως, να βελτιώνονται, εάν είναι αναγκαίο.
Αυτό που μπορούμε να προσθέσουμε ως Politically Incorrect, μετά τη γνωριμία μας με το βασιλικό ζεύγος είναι πως και ο Μεγαλειότατος Συμεών ΙΙ και η Βασίλισσα Μαργαρίτα είναι πολύ ταπεινοί άνθρωποι, προσιτοί στους απλούς πολίτες που δε διαθέτουν κάποιο αξίωμα, καθώς και ρεαλιστές όσον αφορά το πως αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε για την πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης τον εκδότη κ. Κωνσταντίνο Γ. Λουκά, καθώς και το γραμματέα του Μεγαλειότατου κ. Yavor Kirilov.
Πολιτικός Επιστήμονας, Απόφοιτος της Σχολής Ασφάλειας και Διπλωματίας του Ισραήλ και της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με ερεθίσματα στην Ιστορική γνώση και στην προαγωγή της ορθής ενημέρωσης.