Γράφει ο Θανάσης Κατσικίδης

Πριν λίγες μέρες στην αίθουσα παρουσιάσεων του Ιανού το Politically Incorrect συνάντησε τη συγγραφέα Victoria Hislop στη παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Όσοι αγαπιούνται» των εκδόσεων Ψυχογιός. Ένα νέο βιβλίο το οποίο εξελίσσεται ανάμεσα στην Αθήνα, στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι, με μία κοπέλα να προσπαθεί να κατανοήσει τις πολιτικές διαφορές που ταλάνιζαν τους Έλληνες, ενώ στη συνέχεια η ιστορία θα τη βρει στα βουνά με τον Δημοκρατικό Στρατό την περίοδο της Αντίστασης και του Εμφυλίου, φτάνοντας να πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα πιστεύω της και στην επιθυμία της να ζήσει!

Η Victoria Hislop έγινε ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό μέσα από το βιβλίο της «Το Νησί», σε μια ιστορία που πραγματευόταν τη διαβίωση των ατόμων με τη Νόσο του Χάνσεν (λέπρα) στη νήσο Σπιναλόγκα στην Κρήτη. Το βιβλίο της που μέσα από την τηλεοπτική του μεταφορά στη μεγάλη οθόνη στιγμάτισε τις νύχτες των Ελλήνων, μας έκανε να βιώσουμε τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών μέσα από τις μικρές ιστορίες που εξελίσσονταν στη σειρά. Η συγγραφέας με τη μεγάλη αγάπη στην Ελλάδα και στην εξερεύνηση της ελληνικής ιστορίας δέχτηκε μέσω επιστολή της να απαντήσει σε ερωτήσεις  που είχαμε προετοιμάσει και αποστείλει σχετικές με το τι πραγματεύεται το νέο της βιβλίο, ενώ τη ρωτήσαμε και για τη μεγάλη της επιτυχία με το βιβλίο «Το Νησί», καθώς και να μας μιλήσει για την ιδιαίτερη αγάπη της για την Ελλάδα.

Ερώτηση: Ποια ήταν η ιδέα για τη συγγραφή του νέου σας βιβλίου;

Απάντηση: Ήθελα να γράψω για τις συνέπειες των αναταράξεων της νεότερης ελληνικής ιστορίας σε μια συνηθισμένη οικογένεια και συγκεκριμένα σε μια γυναίκα. Η Κατοχή και ο Εμφύλιος επίδρασαν καταλυτικά στις ζωές των ανθρώπων.

Ερώτηση: Σκοπεύετε να ξαναγράψετε ένα βιβλίο με φόντο την Ελλάδα;

Απάντηση: Σίγουρα. Πάντα υπάρχει κάτι να με εμπνεύσει στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Το Νησί έκανε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Πώς το εξηγείτε; Γιατί άρεσε στους Έλληνες τόσο πολύ το βιβλίο αυτό;

Απάντηση: Είναι δύσκολο να πει κανείς γιατί ένα βιβλίο γίνεται ευπώλητο. Κάθε αναγνώστης αντιμετωπίζει το ίδιο βιβλίο με τις δικές του σκέψεις και συναισθήματα. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξηγήσω την επιτυχία του ίδιου βιβλίου στη Γαλλία ή τη Νορβηγία, που πουλήθηκαν ακόμη περισσότερα αντίτυπα, ή στην Κίνα, μιας και το βιβλίο πραγματευόταν μια ελληνική ιστορία.

Ερώτηση: Πώς προέκυψε η ιδέα να γράψετε για την Σπιναλόγκα;

Απάντηση: Όταν πρωτοεπισκέφθηκα την Σπιναλόγκα μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να γράψω για τους ανθρώπους που έζησαν εκεί. Ήταν μια άμεση απόφαση.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου «Το Νησί» απέδωσε το βιβλίο και τους χαρακτήρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Απάντηση: Ναι, πιστεύω ότι ήταν μια εξαιρετική παραγωγή. Δούλεψα με τον σκηνοθέτη, τη σεναριογράφο, τον συνθέτη και με αρκετούς από τους ηθοποιούς για να τους βοηθήσω να μπουν στο πνεύμα των χαρακτήρων και της ιστορίας.

Ερώτηση: Αγαπάτε την Ελλάδα και σας αρέσει να ταξιδεύετε σε διάφορα μέρη. Θέλετε να μου πείτε για τη σχέση σας με αυτό τον όμορφο τόπο;

Απάντηση: Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκα την Ελλάδα ως έφηβη. Κι εξακολουθώ να την αγαπάω για περισσότερα από 40 χρόνια. Αν και δεν μπορεί κάποιος να εξηγήσει τι ακριβώς ερωτεύεται σίγουρα σε μεγάλο βαθμό είναι η ομορφιά της Ελλάδας.

Να ευχαριστήσουμε εμείς με τη σειρά μας αυτή τη μεγάλη συγγραφέα που προάγει τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τα βιβλία της σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και να ευχαριστήσουμε και τις εκδόσεις Ψυχογιός που μεσολάβησαν για να επιτευχθεί η επικοινωνία με την κα. Hislop, ενώ ευχόμαστε το νέο της βιβλίο να είναι καλοτάξιδο!!