Γράφει η Θανάσης Κατσικίδης

Στα πλαίσια των εναλλακτικών συνεντεύξεων-συζητήσεων που προσφέρουμε στη σελίδα μας, αυτή τη φορά συναντήσαμε τον Robert Pollin, έναν από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους της εποχής μας, ο οποίος δίνει έμφαση στο χώρο των πράσινων-οικολογικών οικονομικών. Ο κ. Pollin ανήκει στη σχολή σκέψης που προάγει την ισότητα μεταξύ των πολιτών (Equalitarianism), προτείνοντας παράλληλα μια νέα «Πράσινη Συμφωνία» και την ανάπτυξη μηχανισμών στα κράτη, με στόχο την εκπομπή μηδενικών ρύπων, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα όλων των ζώντων ειδών στο μέλλον. Έχοντας κατά νου την κλιματική αλλαγή και υπέρμαχος του μετασχηματισμού των κοινωνιών σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον, έχει κατηγορηθεί πως οι ιδέες αυτές προάγουν την Από-Ανάπτυξη, δηλαδή την οριοθέτηση της βιομηχανικής παραγωγής σε επιτρεπτά για το περιβάλλον επίπεδα, με στόχο την εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών επιβίωσης, δημιουργώντας διαγενεακή δικαιοσύνη και ευημερία. Όσο τα καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανή, ιδέες σαν του Καθηγητή Pollin έρχονται στο προσκήνιο και καλό είναι να τις ακούμε και να τις αξιολογούμε, μη ξεχνώντας φυσικά πως η αιολική και ηλιακή παραγωγή στην Ελλάδα θα μπορούσε να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών μας, τουναντίον όμως βρισκόμαστε πολλές φορές μπροστά σε γεγονότα όπου οι πολίτες αντιμάχονται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις κατηγορούν ως καταστροφικές για το μικρό-κλίμα των περιοχών τους, καθώς και των τοπίων του εκάστοτε τόπου (τα ορυκτά καύσιμα επίσης καταστρέφουν το μικρό-κλίμα και τα τοπία στις περιοχές που υπάρχουν οι μονάδες παραγωγής τους). Έχοντας εις γνώσι το γεγονός πως η Δανία το έτος 2017 εξασφάλισε το 43,6% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ξεκινήσαμε τη συζήτηση μας με τον καθηγητή.

Ερώτηση: Πόσο πιθανό είναι να πετύχουμε ένα Green New Deal και πόσο κρίσιμο είναι για την κοινωνία μας;

Απάντηση: Είναι απολύτως πιθανό, ως τεχνικό πρόβλημα και ως αυστηρά οικονομικό πρόβλημα, εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να το κάνουμε σωστά, είναι ένα ανοιχτό ζήτημα που πρέπει να αποφασίσει η κοινωνία. Έτσι, αν η κοινωνία αποφασίσει να το κάνει και όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την πρωτοβουλία της Ελλάδας, είναι απόλυτα πιθανό και θα έχει τεράστια οφέλη για την κοινωνία από την άποψη της αύξησης των εισοδημάτων και της διεύρυνσης των ευκαιριών απασχόλησης και της σταθεροποίησης της κλιματικής αλλαγής.

 

Ερώτηση: Δεν νομίζετε ότι οι βιομηχανίες άνθρακα και πετρελαίου θα αντιδράσουν σε μια κοινωνία με μηδενικές εκπομπές, σε μια κοινωνία που θα λειτουργεί με καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια;

Απάντηση: Φυσικά θα αντιταχθούν γιατί έτσι αποκτούν τα χρήματά τους, αλλά κάνουν τα χρήματά τους, ξέρετε, απειλώντας την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής στη γη, για αυτό βασικά πρέπει να φωνάζουμε στους ανθρώπους που επενδύουν, στις ιδιωτικές εταιρείες, στα άτομα τα οποία επενδύουν σε παραγόμενα (ορυκτά) καύσιμα, πως πρέπει να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε κάτι άλλο. Αυτό έχει ξανασυμβεί. Για παράδειγμα στα σταθερά τηλέφωνα, που είναι μια βιομηχανία που πεθαίνει. Ακόμα ξέρετε ότι το ταξίδι με πλοίο ήταν μια βιομηχανία που πεθαίνει και οι άνθρωποι μετακόμισαν τα χρήματά τους σε άλλα πράγματα και τώρα πρέπει να κάνουν και άλλες μεταβάσεις. Το 90% των ορυκτών καυσίμων ανήκει στην ιδιοκτησία του κόσμου (δημόσια εταιρία), φυσικά υπάρχει ένα λόμπι που θέλει να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία (δημόσιας εταιρίας), αλλά πιθανώς αν ο λαός ψηφίσει μια κυβέρνηση που μετακινείται προς την πράσινη ενέργεια, τότε θα μεταβάσεις αυτές τις δημόσιες επιχειρήσεις στην πράσινη οικονομία.

Ερώτηση: Βλέπουμε πολλές φορές τους ανθρώπους να αντιδρούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λένε ότι καταστρέφει το μικρό-κλίμα της περιοχής και τα τοπία. Τι απαντάμε σε αυτούς τους προβληματισμούς;

Απάντηση: Έτσι και πάλι σε αυτό το ζήτημα του τοπίου, την τοποθέτηση των αιολικών πάρκων, νομίζω ότι εάν τα τοποθετήσουμε έξυπνα, δεν χρειάζεται να δούμε ανεμογεννήτριες στις κορυφές των βουνών και αυτό δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο καθόλου.

Ερώτηση: Τελευταία ερώτηση, ποιες είναι οι αξίες και οι αρχές της Πράσινης Οικονομίας;

Απάντηση: Οι αξίες και οι αρχές (πράσινης οικονομίας) είναι να διατηρούν τη ζωή στη γη για να ξεκινήσω από αυτό, διατηρώντας τη ζωή στη γη κάνοντας το με έναν τρόπο, ο οποίος διευρύνει επίσης τις ευκαιρίες της ζωής των ανθρώπων, τις ευκαιρίες απασχόλησης, τα εισοδήματα τους και φυσικά (βοηθάει) στο να έχουμε καθαρό οξυγόνο!

Εμείς να ευχαριστήσουμε με τη σειρά μας τον κ. Pollin, έναν σπουδαίο Οικονομολόγο που ήταν τιμή μας να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε, ένας καθηγητής με τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις από τις συνηθισμένες περί την ανάπτυξη των κοινωνιών και να προτρέψουμε την πολιτική ηγεσία της χώρας να δώσει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου οι ανανεώσιμοι ενεργειακοί πόροι είναι πολύ περισσότεροι από άλλες αντίστοιχες βορειοευρωπαικές. Όσο αφορά το κομμάτι των αντιδράσεων των πολιτών, η οποίοι πρέπει να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της «καθαρής ενέργειας», ίσως η πρόταση του καθηγητή περί έξυπνης τοποθέτησης των μηχανημάτων να είναι η καλύτερη, ενώ εμείς με τη σειρά μας να προσθέσουμε και την πρόταση των αντισταθμιστικών ωφελειών για τους πολίτες (πχ μειωμένοι λογαριασμοί ρεύματος στις πληγείσες περιοχές). Άραγε μήπως ήρθε η ώρα του μετασχηματισμού της κοινωνίας, σε μία με μηδενικούς ρύπους, σε μία κοινωνία όπου θα επικρατεί περιβαλλοντική ισορροπία;