Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την παραίτησή του για λόγους υγείας μια μέρα μετά την καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη – Σε ελεύθερη πτώση η λίρα, αρνητικά τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

Ισχυροί κλυδωνισμοί παρατηρούνται στην τουρκική οικονομία μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού οικονομικών της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος εκτός από Τσάρος της οικονομίας είναι και γαμπρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια μόλις ημέρα μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να καρατομήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουϊσάλ, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την παραίτησή του αιφνιδιαστικά, μέσω κοινωνικών δικτύων, με αποτέλεσμα για περισσότερες από 4 ώρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γείτονος χώρας να μη έχουν αναφερθεί καθόλου στην είδηση, περιμένοντας τη «γραμμή» από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών του ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Μπεράτ Αλμπαϊράκ δέχτηκε σφοδρή κριτική τόσο από διεθνείς επενδυτές, κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, η παραίτησή του εξέπληξε τους πολιτικούς παρατηρητές που θεωρούσαν τον 42χρονο ως έναν από τους πιο στενούς συμμάχους του Ερντογάν.

Η παραίτηση Αλμπαϊράκ και η καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη, δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την «τέλεια καταιγίδα», καθώς τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι πλέον αρνητικά και η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ανέλαβε υπουργός οικονομικών ο γαμπρός του Ερντογάν, το 2018, η ισοτιμία λίρας/ δολαρίου ήταν στο 4,57, ενώ την ημέρα της παραίτησής του έφτασε τα 8,52.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο απλούστερος τρόπος για να μετριαστεί η πίεση που δέχεται η τουρκική λίρα και να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που έφτασε σε διψήφιο ποσοστό είναι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Κάτι που ο ίδιος ο Ερντογάν έχει περιγράψει ως «η μητέρα και ο πατέρας όλων των κακών».

Ο Μουράτ Ουϊσάλ, ο οποίος βρέθηκε στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας μόλις για 16 μήνες έκανε ακριβώς αυτό που ήθελε ο κ. Ερντογάν. Μείωνε τα επιτόκια και αντιστάθηκε στην πίεση της αγοράς για αύξησή τους για να αποτρέψει μια πτωτική πορεία διαρκείας στη λίρα. Αλλά ακόμα και το γεγονός ότι ακολουθούσε τις εντολές του Τούρκου προέδρου, δεν ήταν αρκετό.

Παρόλο που ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι παραιτείται για λόγους υγείας, όχι μόνο από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά γενικότερα από την πολιτική, αρκετοί αναλυτές στην γείτονα χώρα εκτιμούν ότι ο πεθερός του και πρόεδρος της Τουρκίας θα του προσφέρει ένα άλλο χαρτοφυλάκιο και ενδεχομένως ακόμα και αυτό του υπουργού των Εξωτερικών.

Το πιο ανησυχητικό για την τουρκική οικονομία είναι ότι τους τελευταίους μήνες, σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις, ο ρυθμός πτώσης της λίρας αυξάνεται ραγδαία. Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για την τουρκική οικονομία, η οποία στηρίζεται, όπως τονίζουν, σε μη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία πλέον με τις διεθνείς συνθήκες και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι ακόμη πιο ασταθής. Οι προβλέψεις δε για την ισοτιμία της λίρας με τις επικρατούσες συνθήκες παραμένουν δυσοίωνες.