Τον περασμένο μήνα, η Savills, μεσιτικό γραφείο στην Αγγλία, κατάφερε να πούλησε το «Bowden Park» μια υπερπολυτελή εξοχική κατοικία, έναντι 35 εκατομμυρίων λιρών περίπου δηλαδή 46,4 εκατομμύρια δολάρια.

Η ιδιοκτησία διαθέτει ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα, 22 στρέμματα κήπων και καλλιεργήσιμης γης στο Wiltshire,περιοχή η οποία απέχει μόλις δύο ώρες από το κέντρο του Λονδίνου.

Σε οποιοδήποτε άλλη χρονική στιγμή, το ακίνητο πιθανότατα δεν θα είχε πουληθεί.

«Όταν οι πελάτες μάς επιλέγουν και αναλαμβάνουμε την πώληση ενός ακινήτου είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε και να πούμε με σιγουριά στον ιδιοκτήτη πότε θα πουληθεί το ακίνητό του.» αναφέρει ο Crispin Holborow, διευθυντής της εταιρείας Savills.

«Είναι πολύ δύσκολο να πουληθούν υπερπολυτελείς κατοικίες.» συμπληρώνει, «πέρυσι, για παράδειγμα, πουλήσαμε μόνο μία έναντι 15 εκατομμυρίων λιρών.»

Το υψηλό κόστος συντήρησης, οι αυξανόμενοι υψηλοί φόροι και η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit είχαν μειώσει για χρόνια τη ζήτηση των εξοχικών κατοικιών.

«Η αγορά για εξοχικές κατοικίες σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη της το 2007 – αρχές 2008 και από τότε η συγκεκριμένη αγορά σέρνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Holborow.

Ωστόσο, χάρη στην πανδημία του κορωνοϊού και στα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν, με πολλές χώρες να επιβάλλουν για αρκετούς μήνες καθολικά lockdown, 19 συγκλονιστικές εξοχικές κατοικίες του Ηνωμένου Βασιλείου είτε έχουν ήδη πουληθεί είτε βρίσκονται υπό διαπραγματεύσεις προκειμένου να πουληθούν με κόστος μεγαλύτερο των 15 εκατομμυρίων λιρών μέσα στο 2020 σύμφωνα τα όσα αναφέρει η εταιρεία Savills.

Ενώ οι τιμές παραμένουν συγκριτικά στάσιμες (αύξηση 2,3% φέτος, σύμφωνα με μια έκθεση του Knight Frank για το μήνα Νοέμβριο), οι αξίες των ακινήτων εκτινάχθηκαν στα ύψη, αναφέρει ο Edward Rook, επικεφαλής του Knight Frank. «Δεν θα έδινα μεγάλη προσοχή στις αξίες, γιατί δεν νομίζω ότι ανεβαίνουν δραματικά», συμπληρώνει. «Αφορά περισσότερο τα επίπεδα συναλλαγών και την πραγματική αλλαγή στις απαιτήσεις των αγοραστών.»

Από τις 13 Μαΐου έως τις 24 Ιουνίου, για παράδειγμα, ο αριθμός των αποδεκτών προσφορών για εξοχικές κατοικίες που η αξία τους κυμαίνεται από 5-10 εκατομμύρια λίρες ήταν 182% υψηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση του Knight Frank όλα τα επίπεδα τιμών κατά την περίοδο ήταν 64% υψηλότερα από τον πενταετή μέσο όρο.

Σήμερα με νέα δεδομένα που φέρνει η πανδημία, ξαφνικά τα εξοχικά σπίτια γίνονται οι κύριες κατοικίες. 

«Είναι απογοητευτικό να παραμένετε κλεισμένοι μέσα σε ένα διαμέρισμα με κλιματισμό και να κοιτάζετε στο Instagram τους φίλους σας που λιάζονται και απολαμβάνουν το καλοκαίρι», συνεχίζει. «Πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που θα πηδούσαν στο αεροπλάνο τους και θα πήγαιναν απευθείας εκεί», αλλά ξαφνικά, με τα σύνορα κλειστά, δεν είχαν πουθενά να πάνε -.

«Σχεδόν όλοι όσοι αγοράζουν ένα υπερπολυτελές ακίνητο στα προάστια έχουν και διατηρούν ακόμη μια βάση στο Λονδίνο», σημειώνει ο Holborow, αλλά εκτιμά ότι μόνο το 50% περίπου των αγοραστών είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: Bloomberg