Στο κόκκινο εκτοξεύτηκε χθες -σχεδόν αιφνιδιαστικά- η πολιτική αντιπαράθεση, με φόντο τον εορτασμό της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να πρωτοστατεί στις αντιδράσεις για την απόφαση απαγόρευσης της διαδήλωσης, μολονότι από την πρώτη στιγμή είχε ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να μετάσχει στην καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα, με τη χώρα να μετρά 71 νεκρούς μέσα σε 24 μόνο ώρες.

Παρότι αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει στεφάνι στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, «η πρωτοφανής και χουντικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά στη προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες» ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί νέο κύκλο συνομιλιών με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης για το ζήτημα σήμερα, όπως μετέδιδαν πηγές της Κουμουνδούρου.

Σε ακόμη υψηλότερους τόνους και αποβάλλοντας από την κομματική μνήμη την εφαρμογή αντίστοιχης ρύθμισης επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2015 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, τη σκυτάλη έλαβε στη συνέχεια ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνοντας πως «η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη την επικράτεια δεν είναι μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι προετοιμασία εκτροπής, ή, καλύτερα, είναι η εκτροπή. Η αναστολή άρθρων του Συντάγματος με εντολή υπουργού και απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας είναι μια αδιανόητη πραξικοπηματική κίνηση. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης εφαρμόζουν τις μέρες του Πολυτεχνείου ένα χουντικής έμπνευσης μέτρο που πρέπει να βρει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Επιστροφή στο παρελθόν ή εικόνα από ένα δυστοπικό μέλλον; ‘Ο,τι και να είναι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!» Το… σύνθημα από τον κ. Τζανακόπουλο έλαβε σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βροχή αναρτήσεων με ανάλογο περιεχόμενο καταγράφηκε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδίδεται σε σφυροκόπημα μέσω των λογαριασμών της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της.

Το γάντι του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «υπηρέτη δύο αφεντάδων».

«Πόσες αντιφάσεις χωράνε σε μια ανάρτηση; Πολλές, αν διαβάσει κανείς την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που από τη μια καλεί να «μπούμε σε καραντίνα» για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά από την άλλη προσφέρει κάλυψη σε όσους εμφανίζονται μονίμως αντιδραστικοί αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, θεωρώντας ότι μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην τήρηση των νόμων. Ότι ο ιός κολλάει παντού αλλά κάνει εξαίρεση στις πορείες, όποτε κι αυτοί πρέπει να εξαιρεθούν από την τήρηση των νόμων που μόνο στόχο έχουν τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Υπηρέτης δύο αφεντάδων ο κ. Τσίπρας δεν καταλαβαίνει ότι η εποχή τον ξεπέρασε, καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι φέτος είναι αλλιώς.

Όπως δεν παρελάσαμε στις εθνικές μας επετείους, όπως δεν γιορτάσαμε στις εκκλησιές μας το Πάσχα, έτσι και η μεγάλη για τη Δημοκρατία μας επέτειος του Πολυτεχνείου, θα τιμηθεί φέτος χωρίς να γίνει πορεία. Είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που τρέφει τον κορωνοιό. Ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, από όλους, ιδίως από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα είναι απαραίτητα συστατικά για να βγούμε όρθιοι, όλοι μαζί, και από αυτή την κρίση. Ας επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα στην πιο κρίσιμη ώρα αυτής της μάχης. Με τη στάση μας ας βοηθήσουμε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, για να σώσουν ζωές».

Την ίδια ώρα, σε παράλληλες τροχιές το ΚΚΕ αναλάμβανε πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών με αιχμή την απαγόρευση των διαδηλώσεων και ενώ είχε μεσολαβήσει η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σύμφωνα με την οποία «η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».

Επιπρόσθετα, ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος τοποθετήθηκε δημόσια για το ζήτημα, επισημαίνοντας έκπληκτος «την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Παράλληλα, καθαρό μήνυμα πως «η οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα ηθικό, πολιτικό ή συνταγματικό να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου», έστειλε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «εδώ και 47 χρόνια, κάθε χρόνο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν ήταν μνημόσυνο ή κατάθεση στεφάνων, αλλά αγωνιστική διεκδίκηση».

«Και φέτος έχει αυτόν τον χαρακτήρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε περιεχόμενο. Το Πολυτεχνείο ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητική γιορτή. Τις εκδηλώσεις και την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ δεν την οργάνωνε ποτέ η κυβέρνηση, όποια και αν ήταν, και δεν ήταν δυνατό να την οργανώσει. Το οργάνωναν πάντα τα εργατικά σωματεία, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων κατά τη δικτατορία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαζικοί φορείς τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικές νεολαίες», ανέφερε σχετικά, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη για τον συντονισμό των κοινοβουλευτικών ομάδων τους και των περαιτέρω ενεργειών τους.

Σύμφωνα με τον Περισσό, ο Γ.Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕ τηλεφώνησε και στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αποκορύφωμα των αλλεπάλληλων τηλεφωνημάτων υπήρξε η κοινή υπογραφή από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κοινού κειμένου «ενάντια στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει τον αγωνιστικό εορτασμό της 17ης Νοέμβρη διακινείται και υπογράφεται από εκπροσώπους συνδικάτων, μαζικών φορέων, νομικούς, δημοσιογράφους, βουλευτές, αιρετούς κ.ά».

Το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ- Μέρα25:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».