Γράφει η Ανιέζα Μεχμέτι

Πριν από μερικές ημέρες η διάσημη τραγουδίστρια Madonna ανακοίνωσε στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram την απόφασή της να παρουσιάσει την προσωπική της ζωή στην οθόνη του κινηματογράφου.

Έχοντας στο πλευρό της τη βραβευμένη με Όσκαρ σεναριογράφο Diablo Coby, η βασίλισσα της POP θα επιχειρήσει να απεικονίσει στη μεγάλη οθόνη τους αγώνες που έδωσε για να φτάσει στην κορυφή, τις δυσκολίες αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισε κατά τη διάρκεια αυτού του μεγάλου ταξιδιού.

Με αφορμή την απερχόμενη ταινία της Madonna σου προτείνουμε 8 βιογραφικές ταινίες γνωστών καλλιτεχνών που με τα έργα τους στιγμάτισαν  την ιστορία της τέχνης.

Bohemian Rhapsody (2018)

Φρέντι Μερκιουρι. Ο frontman του ροκ συγκροτήματος Queen που κατάφερε να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί χάρη στην ξεχωριστή φωνή του αλλά και από το γεγονός ότι δεν συμβάδιζε με τα στερεότυπα της εποχής. Η ταινία παρουσιάζει τη σύσταση και την άνοδο του μουσικού συγκροτήματος μέσω των εμβληματικών τραγουδιών τους, καθώς και την απόφαση του τραγουδιστή να ακολουθήσει μία solo καριέρα. Ατελείωτα πάρτι και η εξάρτηση από ουσίες συγκαταλέγονται στις εμπειρίες μιας ταραχώδους ζωής. Παρόλα αυτά ο Φρέντι Μέρκιουρι καταφέρνει να ενωθεί με την ομάδα του και να γράψουν ιστορία με την εμφάνιση του συγκροτήματος στο Live Aid δημιουργώντας μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ροκ μουσικής. Στις 24 Νοεμβρίου 1991 ο frontman των Queen απεβίωσε ύστερα από τη μάχη που έδινα με το AIDS.

Σκηνοθέτης: Bryan Singer

Σεναριογράφοι: Anthony McCarten, Peter Morgan, Anthony McCarten

Ηθοποιοί: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee

ΙΜDb : 8/10

 

La Vie en Rose (2007)

Η ζωή της θρυλικής Γαλλίδας τραγουδίστριας Εντίθ Πιάφ ξεδιπλώνεται στην μεγάλη οθόνη μέσω της βραβευμένης με Όσκαρ ταινία «La Vie en Rose». Γνωστά τραγούδια, όπως “Heaven Have Mercy”, “La vie en rose”, “Non, je ne regrette rien” και “Rien de rien” ακούγονται κατά τη διάρκεια της ταινίας. Δόξα, έρωτες και ατελείωτος πόνος σημαδεύουν τη ζωή της διάσημης ερμηνεύτριας δηλώνοντας στο κοινό πως τελικά η ζωή ενός παγκόσμιου φήμης καλλιτέχνη δεν είναι πάντα στολισμένη με τριαντάφυλλα.

Σκηνοθέτης: Olivier Dahan

Σεναριογράφοι: Isabelle Sobelman, Olivier Dahan

Ηθοποιοί: Marion Cotillard, Sylvie Testud, Pascal Greggory

IMDb : 7,6/10

 

The Doors (1991)

Παραμένουμε στη βιομηχανία της μουσικής. Πριν από περίπου 20 χρόνια εμφανίστηκε στην κινηματογραφική οθόνη η βιογραφική ταινία του θρυλικού ροκ  συγκροτήματος Τhe Doors. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο Jim Morrison. Η ζωή του θρυλικού τραγουδοποιού ξετυλίγεται σαν κουβάρι στα μάτια των θεατών μέχρι τη στιγμή του  θανάτου  του στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 27 ετών. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Val Kilmer, o οποίος για αρκετούς μήνες έζησε, όπως ο Morrison. Αντέγραψε τον τρόπο με τον οποίο μιλούσε, συμπεριφερόταν και περπατούσε, με σκοπό να υποδυθεί τον τραγουδιστή με τον πιο πιστευτό τρόπο.

Σκηνοθέτης: Oliver Stone

Σεναριογράφοι: Randall Jahnson (as J. Randal Johnson), Oliver Stone

Ηθοποιοί: Val Kilmer, Meg Ryan, Kyle MacLachlan

IMDb: 7,2/10

 

The Theory of Everything (2014)

Ποιος άραγε δεν έχει δει αυτήν την ταινία; Αν δεν την έχεις παρακολουθήσει, νομίζω πως πρέπει να ενταχθεί στη λίστα σου! Γιατί; Γιατί σε αυτήν την ταινία ξεδιπλώνεται η ιστορία του Στίβεν Χόκινγκ. Ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της παγκόσμιας, ανθρώπινης ιστορίας. Η πλοκή ξεκινάει το 1963, ως φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Εκεί ερωτεύεται τη συμφοιτήτριά του και μετέπειτα σύζυγό του Τζέιν Γουάντ. Αυτό όμως που σε κερδίζει στην ταινία είναι η μεταφορά της συνεχούς μάχης του Χόκινγκ με τη νόσο του Κινητικού Νευρώνα, που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι γιατροί τότε του έδωσαν μόλις δύο χρόνια ζωής. Ο Στίβεν Χόκινγκ, όμως, τους διέψευσε και έζησε μέχρι την ηλικία των 76 ετών. Να αναφερθεί πως ο Στίβεν Χόκινγκ είχε εγκωμιάσει την ερμηνεία του Έντι Ρέντμεϊν – υποδύθηκε τον Χόκινγκ και κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου-  μέσω μίας δημοσίευσης στο Facebook γράφοντας «Νομίζω ότι ο Έντι Ρεντμεϊν με απεικόνισε πολύ καλά στην ταινία “Theory of Everything”. Ορισμένες φορές νόμιζα ότι ήμουν εγώ. »

 Σκηνοθέτης: James Marsh

Σεναριογράφοι: Anthony McCarten, Jane Hawking (βιβλίο)

Stars: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior

IMDb: 7,7/10

 

Frida (2002)

Κεφάλαιο Φρίντα Κάλο. Μία ζωγράφος που σημάδεψε τον χώρο της τέχνης, ένας άνθρωπος με έντονη πολιτική συνείδηση και μία γυναίκα με μία προκλητική για τα τότε δεδομένα προσωπική ζωή. Το σοβαρό ατύχημα που είχε στα 18 της της αφαίρεσε τη δυνατότητα να γίνει μητέρα, κάτι που την πόνεσε αρκετά. Η ερωτική της ζωή πολυτάραχη. Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον επίσης ζωγράφο Ντιέγκο Ριβιέρα,ο οποίος σύναψε παράνομη ερωτική σχέση με την αδελφή της. Αλλά και η Φρίντα συχνά έβρισκε παρηγοριά σε άλλες αγκαλιές, είτε άλλων αντρών, όπως ο Λέον Τρότσκι, είτε γυναικών. Γιατί να παρακολουθήσεις την ταινία; Διότι θα δεις μία γυναίκα η οποία παρά τα αμέτρητα εμπόδια που βγαίνουν μπροστά της, δεν παρατάει τον αγώνα της να διεκδικήσει την ευτυχία στη ζωή της.

Director: Julie Taymor

Writers: Hayden Herrera (βιβλίο), Clancy Sigal, Clancy Sigal, Diane Lake, Gregory Nava, Anna Thomas και Edward Norton

Stars: Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush

IMDb: 7,4/10

 

Selena (1997)

Η αλλιώς “Βασίλισσα της Tejano μουσικής”. Μία από τις πιο νεαρές δημοφιλείς τραγουδίστριες που αγάπησε το μεξικάνικο και αμερικανικό κοινό. Μέχρι και σήμερα θεωρείται η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της Λάτιν μουσικής. Η καριέρα της Σελίνα, όμως,  σταμάτησε στα 23 της χρόνια, όταν η φίλη της και πρώην διευθύντρια των μπουτίκ “Selena Etc.” Γιολάντα Σαλντιβάρ, την πυροβόλησε. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος δόθηκε στη Τζένιφερ Λόπεζ, η οποία μάλιστα προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα για την υπέροχη ερμηνεία της.

 Σκηνοθέτης: Gregory Nava

Σεναριογράφος: Gregory Nava

Ηθοποιοί: Jennifer Lopez, Edward James Olmos, Jon Seda

IMDb: 6,8/10

 

El Greco (2007)

Για το ελληνικό κοινό Δομίνικος Θεοτοκόπουλος. Για την εν λόγω ταινία εργάστηκαν αρκετοί Έλληνες και Ευρωπαίοι συντελεστές. Η ταινία μας μεταφέρει στον 16ο αιώνα στην Κρήτη και αργότερα στη Βενετία και στο Τολέδο. Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ή γνωστός ως Ελ Γκρέκο μαθητεύει κοντά στον στον Τσιτσιάνο.  Αργότερα αποφασίζει να πάει στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στο Τολέδο, όπου καταξιώνεται καλλιτεχνικά. Η σχέση του με τον Νίνο ντε Γκεβάρα, μία σχέση φιλίας που μετατράπηκε σε μίσος, όταν η εξουσία μπήκε ανάμεσά τους, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πλοκής.

Σκηνοθέτης: Γιάννης Σμαραγδής

Σεναριογράφος: Jackie Pavlenko, Γιάννης Σμαραγδής, Δημήτρης Σιατόπουλος (βιβλίο)

Ηθοποιοί:  Nick Clark Windo, Juan Diego Botto, Laia Marull, Σωτήρης Μουστάκας

IMDb: 6,6/10

 

Ευτυχία (2019)

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την πιο πρόσφατη, ελληνική βιογραφική ταινία που κατάφερε να κερδίσει το κοινό. Στην ταινία ξετυλίγεται η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, μίας γυναίκας που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο λαϊκό τραγούδι. Μία γυναίκα που αποφάσισε να ζήσει τη ζωή,όπως η ίδια επιθυμούσε και ονειρευόταν, παρά τα προβλήματα που εμφανιζόντουσαν στον δρόμο της. Η ταινία ξεκινά με μία γιορτινή βραδιά προς τιμή της λαϊκής στιχουργού, όπου παρευρίσκονται όλοι οι σπουδαίοι συνθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί. Η ταραχώδης ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη και καθηλώνει το κοινό. Η ταινία απέσπασε αρκετά βραβεία, ανάμεσά τους το Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2020.

 Σκηνοθέτης: Άγγελος Φραντζής

Σεναριογράφος: Κατερίνα Μπέη

Ηθοποιοί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης

ΙΜΒ: 8,1/10