Η πανδημία του κορωνοϊού και η διαχείρισή της θα απασχολήσουν σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τονίσει ότι σε ότι αφορά τα εμβόλια ότι πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες για την συζήτηση των αιτήσεων για την έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης όπως το εμβόλιο της AstraZeneca και να τονιστεί η ανάγκη προς τις εταιρείες να είναι απολύτως συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχουν δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021 ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.

Στο ευρωπαϊκο συμβούλιο, στην επίσημη ατζέντα, έχει πει και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επαναλάβει την πρότασή του για ην καθιέρωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμών, ικανού να διευκολύνει την ταχύτερη αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτό το πιστοποιητικό δεν οδηγεί σε κάποιου είδους περιορισμό της ελευθερίας κάποιου να ταξιδεύει. Δεν πρόκειται για ταξιδιωτικό διαβατήριο. Θέλουμε να δημιουργηθεί μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό γεγονός που θα διευκολύνει την μετακίνηση των πολιτών.