Γράφει η Ανιέζα Μεχμέτι

Η Σοφία Μπεκατώρου, η χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, που χάρισε στιγμές υπερηφάνειας και χαράς στους Έλληνες, αποφάσισε να μιλήσει και να αποκαλύψει το μεγάλο της μυστικό. Και τότε η αγάπη και η υπερηφάνεια απέναντι στο πρόσωπό της μεγάλωσε. Το χειροκρότημα ήταν πιο δυνατό και η αγκαλιά της ελληνικής κοινωνίας πιο ζεστή και σφιχτή. Η Σοφία Μπεκατώρου κατάφερε να ταρακουνήσει τους πολίτες της χώρας και να τους ευαισθητοποιήσει αναφορικά με το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Αλλά κυρίως κατόρθωσε να δώσει δύναμη και να στηρίξει όσους έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης, να τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους και να αναπνεύσουν ξανά.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  14 Ιανουαρίου 2021η διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι». Μία από τις ομιλήτριες ήταν και η   Σοφία Μπεκατώρου, η οποία αποκάλυψε δημόσια πως, όταν ήταν 21 ετών, ο άνθρωπος που τη στήριζε μέχρι τότε στα αθλητικά της βήματα και αποτελούσε πατρικό πρότυπο, ασέλγησε εις βάρος της. Η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε τη δύναμη να μιλήσει παροτρύνοντας και άλλα θύματα να πράξουν το ίδιο, για να τιμωρηθούν οι θύτες και να αποτραπεί οποιαδήποτε παρόμοια πράξη στο μέλλον.

Και κάπως έτσι ο  ασκός του Αιώλου άνοιξε. Έχοντας ως παράδειγμα το θάρρος της Σοφίας, η αθλήτρια της Ιστιοπλοΐας, Μαρίνα Ψυχογιού, κατήγγειλε πως υπέστη θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντας της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επιπλέον, η διεθνή πολίστρια, Μάνια Μπίκοφ, και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης, Ράμπεα Ιατρίδου, κατήγγειλαν πως είχαν πέσει θύματα παρενόχλησης από γιατρούς, ενώ η  Νίκη Μπακογιάννη, πρωταθλήτρια του κλασικού αθλητισμού, παραδέχτηκε πως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα δέχτηκε ανήθικη πρόταση.

Προσωπικές σκέψεις

Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Από τη μία πλευρά, αισθάνομαι χαρά που άτομα βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν αυτή την αισχρή πράξη, ενώ έντονη είναι η επιθυμία μου να τους στηρίξω. Αλλά από την άλλη, ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ αιωρείται. Γιατί υπάρχουν τόσοι θύτες; Γιατί το κάνουν αυτό; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να βιάζουν; Γιατί δεν τιμωρούνται; Τι έχουμε κάνει λάθος;

Μπορεί η κακοποίηση και η βία να περιοριστούν; Πιστεύω πως ναι. Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό. Να στηρίξουμε όσους μίλησαν και να ενθαρρύνουμε όσους σκέφτονται να μιλήσουν. Έπειτα θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε πως η ελευθερία του καθενός ξεκινάει εκεί που σταματάει η ελευθερία  του άλλου. Και κάπως έτσι θα αποτελέσουμε παράδειγμα για τα νέα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον συνάνθρωπό τους.

Πως μπορείς να μιλήσεις σε περίπτωση που φοβάσαι

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που θύματα φοβούνται, είτε για την κοινωνική κατακραυγή, είτε απειλείται η ζωή τους είτε επειδή πιστεύουν πως αυτοί φταίνε και αποφασίζουν να σωπάσουν. Παρόλα αυτά αν αισθάνονται την ανάγκη να αποκαλύψουν τι τους συμβαίνει με έμμεσο τρόπο μπορούν:

1) να πάρουν τηλέφωνο και να επικοινωνήσουν με γραμμές υποστήριξης που θα τους βοηθήσουν, όπως η τηλεφωνική γραμμή 15900.

2) να πάνε σε ένα φαρμακείο της γειτονιάς και να ζητήσουν τη “Μάσκα 19”, με τον φαρμακοποιό να ενημερώσει τις αρχές.

3) να κάνουν τη συγκεκριμένη κίνηση όσο μιλούν δηλώνοντας που είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν ο θύτης είναι μπροστά.