Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ΕΕ και την AstraZeneca έρχονται να ρίξουν τα δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων. Τόσο η Handelsblatt όσο και η Bild γράφουν ότι το εμβόλιο της Astra Zeneca κατά του κορωνοϊού έχει μικρή αποτελεσματικότητα στα άτομα άνω των 65 ετών.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν με διακοπή της εισροής εμβολίων από την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί πλέον με περαιτέρω αντίποινα τη Βρετανία.

Όπως έγραψαν οι βρετανικές εφημερίδες «The Guardian» και «Daily Mail», η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την παράδοση εμβολίων της Pfizer -που παράγεται στο Βέλγιο- προς το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την αποτυχία της AstraZeneca να καλύψει τις απαιτήσεις για 80.000.000 εμβόλια έως το τέλος Μαρτίου.

Ήδη, η Κομισιόν ενημέρωσε τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο επί ευρωπαϊκού εδάφους, προκειμένου να την ειδοποιούν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ -φυσικά, συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων προς το Νησί.

Επικαλούμενες πηγές στο Βερολίνο, οι δύο γερμανικές εφημερίδες γράφουν ότι Βρετανοί ειδικοί ανακάλυψαν πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό μόλις 8% στους ανθρώπους άνω των 65 ετών. Η εταιρεία εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση, με την οποία διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή» ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Bild γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό «The Lancet» τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Πλέον, είναι έντονη η ανησυχία ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μπορεί να μην εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η AstraZeneca προκάλεσε ήδη μεγάλη αναστάτωση στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων έως το τέλος Μαρτίου, από 80 εκατομμύρια σε 31 εκατομμύρια.

Τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ σημειώνοντας ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία.

Ειδικότερα, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε: «Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».