Γράφει η Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου

Ο ειδικός σύμβουλος της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑΣ, Νίκος Ασημιανάκης, από τις αρχές Δεκεμβρίου εκπροσωπεί την ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ Hellas Agrotourism στο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου / EUROGITES European Federation of Rural Tourism, μαζί με εκπροσώπους φορέων άλλων κρατών της Ευρώπης, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Νορβηγία, η Γερμανία, με εκτελεστικό γραμματέα, τον Klaus Ehrlich και πρόεδρο, τον Φινλανδό, Kimmo Aalto.

Εμείς, στο Politically Incorrect, μιλήσαμε μαζί με τον κύριο Ασημιανάκη και του θέσαμε καίρια ερωτήματα τόσο για τον χώρο του τουρισμού, και ιδιαίτερα του τουρισμού υπαίθρου, όσο και για τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας για τον χώρο.

Παράλληλα με την ενημέρωση του για τα τρέχοντα θέματα, μας ενημέρωσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συνεχείς τηλεδιασκέψεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της EUROGITES – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου, καθώς πρόκειται να συζητηθούν τα εξής:

α) Ο προγραμματισμός της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου για το 2021,

β) Προτάσεις στο πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Τουρισμό Υπαίθρου / Αγροτουρισμό,

γ) Προετοιμασία επετειακεών εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια ίδρυσης της EUROGITES, European Federation of Rural Tourism όπου θα πραγματοποιηθούν στο Λουξεμβούργο το Μάιο 2021.

Κάπως έτσι και εμείς του θέσαμε αντίστοιχα ερωτήματα:

1) Καταρχάς ποιο είναι το συναίσθημα να εκπροσωπείτε την Ελλάδα στο εξωτερικό και μάλιστα στον κλάδο του τουρισμού, έναν κλάδο που αφορά άμεσα την χώρα μας;

Η Ελλάδα και ειδικότερα ο άκρως σημαντικός και εξωστρεφής, της ελληνικής οικονομίας, τομέας του τουρισμού και δη του αγροτουρισμού και ο οργανισμός για την ανάπτυξη και ανάδειξη του ελληνικού αγροτουρισμού <<ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ>>, έχει τη μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη χαρά να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της “Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου-EUROGITES”.

Για την ακρίβεια, η θέση που μου προτάθηκε για τη συμμετοχή μου στο διοικητικό συμβούλιο του ιστορικού οργανισμού, στην EUROGITES αποτελεί, για μένα, ύψιστη τιμή και ταυτόχρονα πρόκληση καθώς από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, έχω αναλάβει καθήκοντα Εκτελεστικού Α΄ Αντιπροέδρου στον ευρωπαϊκό φορέα, ενώ στις αρμοδιότητές μου συγκαταλέγεται ο καίριος τομέας της ανάπτυξης του αγροτουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η EUROGITES που συμπληρώνει την τρέχουσα χρονιά 30 συναπτά έτη ενεργούς και καίριας δράσης στον ευρωπαϊκό τουρισμό υπαίθρου- συστάθηκε τον Ιανουάριο του 1990 και έχει έδρα στο Στρασβούργο- έχει συνεχή και αδιάλειπτη συνεργασία με καίριες δομές της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας όπως ενδεικτικά το NET, το ENOS, το ATTA.

2) Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Τι θέλετε να προωθήσετε; Ποια είναι τα αιτήματά σας και πως αξιοποιείτε την φωνή που σας έχει δοθεί;

Σαν Ειδικός Σύμβουλος της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ και εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. στη EUROGITES θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια και ολόψυχα θα στηρίζω την κουλτούρα του αγροτουρισμού τόσο στην χώρα μου όσο και την Ευρώπη. Υποστηρίζω ένθερμα τις μικρές επιχειρήσεις, τις συνέργειες μεταξύ τοπικών και διακρατικών φορέων, συλλόγων, επιχειρήσεων δραστηριοτήτων στον τουρισμό υπαίθρου με κοινό σκοπό την βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και πολιτισμού. Σε συνδυασμό και με το νεοσύστατο υφυπουργείο Ειδικών Μορφών Τουρισμού με υφυπουργό την αξιότιμη κυρία Σοφία Ζαχαράκη, βρισκόμαστε στην ευτυχή και συγκυριακή θέση να πάρουμε την πρόκληση που έρχεται ώστε με την θερμή υποστήριξη της ΕΕ και των εθνικών θεσμών να αναπτυχτεί βιώσιμα ο αγροτουρισμός στη χώρα μας.

3) Τι κλίμα επικρατεί από πλευράς Ευρώπης και από τους ευρωπαίους με τους οποίους συναναστρέφεστε απέναντι στην Ελλάδα;

Όπως είναι γνωστό στην Ευρώπη το ποιοτικό προϊόν που παρέχει η Ελλάδα και την προσπάθεια που γίνεται ώστε να αναβαθμίζεται συνεχώς, αξιολογώντας το ποιοτικά πολύ ψηλά στη κατάταξη όπως παρακάτω αναφέρει σε σχετική δήλωση του ο γενικός γραμματέας της EUROGITES:

Με την Agroxenia – Hellas*Agrotourism είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που έχουμε ένα ενεργό μέλος μια από τις πιο σημαντικές τουριστικές χώρες της Ευρώπης και με μια συνολική εικόνα που είναι ήδη πολύ κοντά στο ιδανικό μας εξατομικευμένου και βιώσιμου τουρισμού.

Αυτή η σημασία αντικατοπτρίζεται επίσης από τον εκπρόσωπο της Agroxenia, το Νίκο Ασημιανάκη ως ένα από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ως ευρωπαϊκός οργανισμός, δραστηριοποιούμαστε στην κοινή υπεράσπιση του αγροτικού τουρισμού σε διεθνή ιδρύματα, ανταλλαγή γνώσεων, ανάπτυξη προϊόντων, στρατηγικό μάρκετινγκ και συμμετέχουμε ενεργά σε δομές της Ε.Ε. για την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη. Αν και δεν μπορούμε να λύσουμε εθνικά ζητήματα, αυτή η κοινή δράση και συνεργασία βελτιώνει τις εσωτερικές και εξωτερικές επιχειρησιακές ικανότητες, επίσης την ανταγωνιστικότητα των μελών μας και των συναφών υπηρεσιών τους.

4) Ποιο είναι το παρόν και ποιο το μέλλον του τουρισμού, ειδικά μετά από την καταστροφική πανδημία και τις συνήθειες που έχουν αλλάξει άρδην;

Μέσα από την συγκυρία της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου Covid19 με την καταστροφική πανδημία να κτυπάει σφοδρά την Ευρώπη η EUROGITES μεριμνεί, δημιουργεί προϋποθέσεις και σχεδιάζει ώστε την μεγάλη κλίμακας δυσκολία να την μετατρέψει σε ευκαιρία εφαρμόσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό υπαίθρου. Από ότι γνωρίζω και ενημερωνόμαστε πάρα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα θα τρέξουν από το 2021-2027 διαμορφωμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί για τη μετά κορωνοϊό εποχή.

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού Υπαίθρου-EUROGITES είναι ευρέως διαδεδομένοι, αναβαθμίζονται, προσαρμόζονται και δεδομένου ότι ο τομέας αυτός βασίζεται σε μικρές επιχειρήσεις ή σε συμπληρωματική δραστηριότητα που απαιτεί υποστήριξη και εκπροσώπηση δυναμικά σε πολλούς τομείς. Εκπροσωπεί 32 ενώσεις από 27 χώρες της γεωγραφικής Ευρώπης. Με συνολικό αριθμό πάνω από 400.000 εγγεγραμμένων μελών και περίπου 4 εκατομμυρίων θέσεων κρεβατιών, αντιπροσωπεύουμε περίπου το 15% του συνολικού ευρωπαϊκού τουρισμού.

Εργαζόμαστε εντατικά και επίμονα για να στηρίξουμε το μέλλον του τουρισμού τόσο στην Ευρώπη όσο και στην χώρα μας, και μέσα από αντίξοες συνθήκες η Αγροξενια χωρίς καμία εθνική υποστήριξη και καμία ενεργή στήριξη από εθνικούς φορείς ή κρατική ενίσχυση, κάνει μια τεράστια προσπάθεια καθημερινά και αδιαλείπτως να προσηλωμένη στους στόχους της.

5) Τι διαβλέπετε τουριστικά για τη σεζόν του 2021;

Δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνουμε προβλέψεις ακόμα και για το χρόνο που διανύουμε.

Αυτό όμως που μπορώ με σιγουριά να πω είναι ότι το 2021 φαίνεται ότι θα είναι μια μεταβατική χρονιά, επίσης δύσκολη με την προηγούμενη αλλά με περισσότερες απαιτήσεις, με τους μικρο-επιχειρηματίες του κλάδου να εστιάζουν στην ανασυγκρότηση των επιχειρήσεών τους. Σε συνεχής έρευνες ανακοινώνονται επίσημα κατά διαστήματα η Ελλάδα βρίσκεται στους τέσσερις πρώτους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Ευρωπαίους
Η πανδημία έβαλε απότομο φρένο σε μια μακρά περίοδο μεγέθυνσης του κλάδου, όμως ανέδειξε τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο νέος κύκλος ανάπτυξης.

6) Ασχολείστε με τον τουρισμό υπαίθρου. Ποια τα διακριτά του χαρακτηριστικά, ποια τα πλεονεκτήματα και ποιες οι δυσκολίες και κακοδαιμονίες του συγκεκριμένου είδους τουρισμού;

Τα ποικίλα τοπία της Ελλάδας, η πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, οι παραδόσεις και τα έθιμα, μπορούν να αποτελέσουν το έδαφος για την προώθηση αυτού του οράματος, του ήπιου εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα. Ο αγροτουρισμός και ο τουρισμός υπαίθρου μπορούν να αναγνωριστούν ως μια από τις πιο διάσημες εξειδικευμένες τουριστικές τάσεις στον κόσμο, οι οποίες όμως στηρίζονται στον ελεγχόμενο και ήπιο τουρισμό αναδεικνύοντας την ζωή, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την εμπειρία.

Τώρα που τα σημάδια κορεσμού του κλασικού μοντέλου, του μαζικού τουρισμού, έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή και τα οφέλη άρχισαν να ισοσκελίζουν τα προβλήματα, η ανασφάλεια και το άγχος να παίρνουν θέση, είναι φανερό ότι πρέπει να αναζητήσουμε νέες μορφές διεξόδων και μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης.

Ως Αγροξένια θέλουμε να είμαστε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια προβάλλοντας όλα τα εργαλεία που χρειάζεται αυτή την στιγμή ο τουρισμός, δημιουργώντας έναν νέο, αλλά οικείο σε μας μοντέλο, αυτό του αγροτουρισμού. Ο αγροτουρισμός και ο τουρισμός υπαίθρου, θα προσφέρουν στους δυνητικούς επισκέπτες μια βαθιά εικόνα για την οικολογία, τη γεωργία, την περιφερειακή γαστρονομία και τα τοπικά έθιμα. Μακριά από μαζικά τουριστικά σημεία και τα μεγάλα πλήθη, ο αγροτουρισμός προσφέρει στον δυνητικό επισκέπτη την ασφάλεια και την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την ελληνική φύση και να γίνει μέλος μιας αυθεντικής κοινότητας. Έτσι οι δυνητικοί ταξιδιώτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα έναν τόπο, να αποκτήσουν εμπειρίες και γνώση, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να διασκεδάσουν, να ανακαλύψουν και να περιηγηθούν
Σκοπός λοιπόν της Αγροξενια, είναι η κοινωνικοποίηση και η ανάδειξη του ελληνικού αγροτουριστικού μοντέλου, το οποίο βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας, δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας νέες πρακτικές.

Με την εκλογή μου στη EUROGITES έχουμε την ευκαιρία μέσα από το κοινό μας όραμα και τους κοινούς μας στόχους να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πληροφοριών και επικοινωνίας μεταξύ των οργανώσεων μελών σε διεθνές επίπεδο, να έχουμε μία επαγγελματική εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς (ιδιωτικούς και δημόσιους), εναρμονίζοντας το περιεχόμενο και την ορολογία των πληροφοριών, τους ορισμούς των κοινών κριτηρίων και προτύπων ποιότητας, έχοντας τελικό στόχο μια κοινή επωνυμία και ένα κοινό μάρκετινγκ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.