Με το βλέμμα στραμμένο στις 300 και πλέον εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία το περασμένο 24ωρο, στους 357 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, τις ενδονοσοκομειακές συρροές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και οίκο ευγηρίας και την δραματική εκτίναξη των χθεσινών κρουσμάτων κορωνοιού – 2.147- βρίσκεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Οι ειδικοί αναζητούν τα στοιχεία που “οδηγούν” την επιδημία με αυτήν την μάλλον απρόσμενη ένταση, δεδομένων και των περιοριστικών μέτρων, τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου, και μεταθέτουν χρονικά τις συζητήσεις για τη χαλάρωση των περιορισμών.

Υπό το βάρος των “σκληρών δεικτών” θα μπει σήμερα στο μικροσκόπιο της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και θα αποφασιστεί ποια χρώματα θα επικαιροποιηθούν στον σχετικό χάρτη (“πορτοκαλί”, “κόκκινο”, “βαθύ κόκκινο”) αναλόγως με τα τελευταία δεδομένα κάθε περιοχής. Σε τουλάχιστον 59 περιοχές η αλυσίδα της μετάδοσης είναι, δυστυχώς, στέρεη και δυνατή, ενώ η ευρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης δυσχεραίνει την προσπάθεια να κοπεί η αλυσίδα των κρουσμάτων. Σε αρκετές περιοχές, από την Κρήτη και την Πελοπόννησο μέχρι την Ήπειρο και τη Θράκη έχουν δημιουργηθεί επιδημικές εστίες που “σιγοκαίνε” ή “σκάνε” με διαχειρίσιμη προς ώρας ένταση.

Η Αττική συγκεντρώνει ευλόγως το ενδιαφέρον και την ανησυχία των επιστημόνων καθώς “πρωτοστατεί” σε νέες μολύνσεις αλλα και νοσηλείες, με τη χθεσινή ημέρα να αποτελεί το αρνητικό ρεκόρ της στα κρούσματα για το έτος. Καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 285 να εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών και τα 259 στον Πειραιά. Στον δυτικό τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 140 νέες μολύνσεις και στον νότιο τομέα Αθηνών 100 περιστατικά. Εκτός από την Αττική, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (205) και στην Αχαϊα (121). Υπενθυμίζεται ότι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης τα οποία οδήγησαν τον δήμο στο αυστηρότερο lockdown. Η μετάλλαξη κρίνεται η πλέον επικίνδυνη καθώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο αριθμός των 2.147 χθεσινών κρουσμάτων παρέπεμψε αμέσως τους αρμόδιους στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, που ήταν η προηγούμενη φορά που είχαν καταγραφεί πάνω από 2.000 κρούσματα στην επικράτεια – και τότε η χώρα έβγαινε από ένα αυστηρό lockdown, ωστόσο ο αριθμός των 2.186 κρουσμάτων που είχε ανακοινωθεί στις 2 Δεκεμβρίου γεννούσε αισιοδοξία γιατί ήταν σε πτωτική τάση.

Τώρα η ανοδική τάση των κρουσμάτων ενεργοποιεί τον επιδημιολογικό συναγερμό και ανατρέπει τα σενάρια για χαλάρωση των μέτρων από τον επόμενο μήνα που είχαν βασιστεί στη διαφαινόμενη σταθεροποίηση των κρουσμάτων που έβλεπαν οι επιστήμονες την περασμένη εβδομάδα. Όπως έγραφε το protothema.gr την περασμένη Τετάρτη, ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων αποτύπωνε το πέρασμα της Μήδειας και όχι την υποχώρηση της επιδημίας. Όπως φαίνεται καθαρά πλέον, η κακοκαιρία περιόρισε τη διενέργεια ελέγχων, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση πολιτών αλλά και το έργο των Κινητών Μονάδων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αποτέλεσμα το επιδημιολογικό αποτύπωμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τα χθεσινά περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν σε 55.543 τεστ (25.131 μοριακά και 30.412 rapid), που είναι περισσότερα τεστ σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας (κυμαίνονταν στις 20.00-30.000) αλλά περίπου ίδια με όσα γίνονταν από τις 9 έως 13 Φεβρουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες τα νέα περιστατικά κορωνοϊού κυμαίνονταν από 1.300 έως 1.500. Ειναι δεδομένο πως οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα μόνο από τη χθεσινή ημέρα και την προηγούμενη εβδομάδα και πως θα χρειαστούν περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν η αυξητική τάση των κρουσμάτων συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιον πως μετατίθεται κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες ο χρονικός ορίζοντας για τη συζήτηση της άρσης του lockkdown. Το ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση αρχικά και στη συνέχεια η μείωση των κρουσμάτων – τα οποία αποτυπώνονται με μερικές ημέρες καθυστέρηση και στο συστημα υγείας, στις απλές κλίνες αρχικά και στη συνέχεια στις ΜΕΘ. Στην παρούσα φάση όλα είναι μετέωρα.

Καθώς οι διακυμάνσεις στα τεστ και στα κρούσματα είναι μεγάλες, οι ειδικοί βασίζονται περισσότερο στα άτεγκτα στοιχεία για τις νοσηλείες, τις εισαγωγές σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Οι νέες εισαγωγές χθες ήταν 304, με τις 170 να γίνονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Συνολικά χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν σε όλη τη χώρα 2.544, με τους 1.894 να είναι σε απλές κλίνες και τους 650 σε Μονάδες.

Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 357, από 346 που ήταν τη Δευτέρα και 326 την Κυριακή. Μέσα σε δύο 24ωρα καταγράφηκε αύξηση στους διασωληνωμένους κατά 10%.

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά και τις συρροές σε ιδιωτικές κλινικές και έναν οίκο ευγηρίας. Σε ιδιωτική κλινική στον Πειραιά επιβεβαιώθηκαν δεκάδες κρούσματα – τουλάχιστον 70 περιστατικά σε ασθενείς και εργαζόμενους. Τουλάχιστον δέκα ασθενείς κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν για νοσηλεία σε κλινικές Covid των νοσοκομείων αναφοράς. Η συρροή στην ιδιωτική κλινική έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την περασμένη εβδομάδα. Συρροή κρουσμάτων σε ασθενείς καταγράφηκε και στο θεραπευτήριο Αθηνών στην Κυψέλη, όπως επίσης και σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Γέρακα, όπου έχουν εντοπιστεί θετικοί στην Covid-19 τουλάχιστον επτά από το σύνολο των 42 φιλοξενούμενων.