Ανοίγει την Πέμπτη 10 Ιουνίου η πλατφόρμα για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, J&J) για την ηλικιακή ομάδα 25-29, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος ανακοίνωσε η επιχείρηση «Ελευθερία» ξεπέρασε σε σύνολο τους 6,2 εκατ. εμβολιασμούς, ενώ 4 εκατ. πολίτες είναι εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μια δόση (38,1%) και 2,3 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (22,4%).

Παράλληλα, τόνισε ότι σήμερα Δευτέρα οι εμβολιασμοί αναμένεται να φτάσουν τους 105.000.

Πρόσθεσε δε ότι το 71% των πολιτών 60+ ετών έχουν εμβολιαστεί, ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 74,3%.

Αναλυτικά, όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα:

 • 85+: Το 67,5% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 70%.
 • 80-84: Το 68% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 70%.
 • 75-79: Το 79% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 82%.
 • 70-74: Το 73% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 76%.
 • 65-69: Το 72% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 76,5%.
 • 60-64: Το 66% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 71%.
 • 55-59: Το 58% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 66,5%.
 • 50-54: Το 53% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 62%.
 • 45-49: Το 39% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 58%.
 • 40-44: Το 33% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 49%.
 • 35-39: Το 25% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 38,6%.
 • 30-34: Το 21% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 33%.

emvoliasmos-tin-pempti-anoigoyn-ta-rantevoy-gia-toys-25-29-eton0

«Ο στόχος μας είναι να έχει επιτευχθεί τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού και εκτιμούμε ότι θα το επιτύχουμε», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ εκτίμησε ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού.

Ο ίδιος φάνηκε σίγουρος ότι το καλοκαίρι δεν θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για να μειωθούν τα ραντεβού προς εμβολιασμό, επισημαίνοντας πως «ό,τι ραντεβού ανεβαίνει στην πλατφόρμα εξαφανίζεται μέσα σε ώρες» όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι πολύ σύντομα θα ανοίγουν συνέχεια νέα ραντεβού.

Αναφερόμενος στα προνόμια όσων εμβολιάζονται και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει» και όταν θα υπάρξει πλήρης επάρκεια εμβολίων θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ο ίδιος τόνισε ότι με το πράσινο πιστοποιητικό μπορούν κάποιοι να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες όταν έχουν πλήρως εμβολιαστεί χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για μεγάλη πίεση στα ραντεβού σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική που εμφανίζει 100% πληρότητα σε ραντεβού για όλα τα εμβόλια πλην αυτού της AztraZeneca.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι πάνω από το 90% των ανθρώπων που εισάγονται με Covid-19 στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Σημείωσε δε ότι διαπιστώνεται μια μερίδα μεγάλων ανθρώπων, άνω των 60 ετών, αρνείται να εμβολιαστεί. «Όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης, όλοι μπορούμε να συμβάλουμε για να πείσουμε κάποιον να εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα», σημειώνοντας ότι «στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και εκεί έχουμε ακόμα δουλειά».

Για τη σύσταση της μιας δόσης σε όσους έχουν νοσήσει, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «εξαιρούνται όσοι έχουν ανοσιακή ανεπάρκεια, είτε λόγω βασικού νοσήματος είτε λόγω θεραπείας», τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση ισχύει: «ο εμβολιασμός εντός των πρώτων τριών μηνών από την διάγνωση της νόσου με δύο δόσεις».

«Ο ΕΟΦ έχει διερευνήσει πλήρως τα περιστατικά των σοβαρών θρομβώσεων και σε ορισμένα περιστατικά έχει αποφανθεί για τη σχέση τους με το εμβόλιο, επομένως είχαμε ατυχώς περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.